Nem növelik az infarktusriadót a progeszterontartalmú fogamzásgátlók

Medipress
megjelent:

Annak ellenére, hogy egymillió egészséges 30-as nőből alig két nő kap szívinfarktust, Dr. Genevieve Plu-Bureau, aki a vizsgálatot vezette azt tanácsolja a dohányzó vagy magas vérnyomással küzdő nőknek, hogy szedjenek csak progeszterontartalmú fogamzásgátlót.

Egy a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című szaklapban megjelent új közlemény szerint a fogamzásgátló tabletta nem emeli meg a nők szívinfarktusra való hajlamát.

1800 16 és 44 év közötti hölgy adatait hasonlították össze olyanokéval, akik nem szedtek fogamzásgátlót.

A csak progeszteron tartalmú gyógyszereknek nincs semmilyen infarktuskockázata. Az ösztrogén az az összetevő, melyet régóta használnak és amelyet összefüggésbe hoztak a betegséggel.

Magyarországon is forgalomban vannak olyan fogamzásgátlók, amelyek csak progeszteront tartalmaznak, a hasonló összetételű fogamzásgátlók mind biztonságosak.

A kombinált, vagyis ösztrogént és progeszteront egyaránt tartalmazó készítmények, bár nagyon népszerűek, nem bizonyultak ennyire biztonságosnak.

Tudta?
A női szívinfarktus tünetei mások, mint a férfiaknál tapasztalt, mellkasi fájdalommal járó szívrohamoké. Ez a magyarázata annak, hogy a nők esetében gyakran nem ismerik fel, illetve tévesen gyomor vagy bélrendszeri betegségnek diagnosztizálják azt. A női szívinfarktus és tünetei

(Medipress)

Cikkajánló

Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.