Szifilisz fertőzöttek az iskolában - Hogyan terjed?

MTI
megjelent:

Gondot okoz, hogy a szexuális élet kezdete előbbre tolódott, egyre fiatalabb korban kezdődik, amihez negatívan járul hozzá a médiából is áradó minta: a szexuális szabadosság, a gyakran váltott partnerek, a "gruppen-forma".

Kiskorúak szifiliszes megbetegedése éves gyakorisággal előfordul a keleti országrészben - mondta Remenyik Éva orvosprofesszor kedden az MTI-nek annak kapcsán, hogy sajtóértesülések szerint, a betegséget legutóbb Hajdúhadházon diagnosztizálták egy 14 éves lánynál, aki már megfertőzte legalább egy iskolatársát.

Fontos tudni!
Nagyon fontos annak ismerete, hogy a nemi úton terjedő betegségek egy része tünet-és panaszmentes, ezért ezek a betegek tudtukon kívül fertőzőek, a betegség terjesztésében fontos szerepük van.
Bővebben a nemi úton terjedő betegségekről>>

A Hajdú-bihari Napló értesülései szerint, a lányt és egy osztálytársát az iskolai vécében kapták szexen, egy tanár nyitott rájuk.

A lánynak több iskolatársával is volt nemi kapcsolata, s legalább egy fiúnak továbbadta a szifiliszt.

A konkrét esetet nem erősítette meg az MTI érdeklődésére Bálint Ágnes, a debreceni bőr- és nemibeteg gondozó intézet főorvosa, igaz nem is cáfolta.

Remenyik Éva professzor tájékoztatása szerint, Magyarországon évente négyszáz körül van az újonnan felfedezett szifiliszes fertőzöttek száma, a keleti országrészben évente előfordul, hogy kiskorúak betegednek meg, a mindenekelőtt szexuális érintkezéssel terjedő betegségben.

A szifilisz gyógyítható, ebben nagy szerep hárul a 123 hazai bőr- és nemibeteg gondozó intézetre - tette hozzá a debreceni bőrklinika igazgatója, megjegyezve, hogy a terület financiális gondokkal küzd, s bár van, de kevés a speciális felkészültségű szakgondozó.

Bálint Ágnes főorvos hozzáfűzte: gondot okoz, hogy a szexuális élet kezdete előbbre tolódott, egyre fiatalabb korban kezdődik, amihez negatívan járul hozzá a médiából is áradó minta: a szexuális szabadosság, a gyakran váltott partnerek, a "gruppen-forma".

Nincs megfelelő felvilágosítás

Mindehhez pedig nem kapcsolódik megfelelő felvilágosító, megelőző munka, oktatás - hívta fel a figyelmet a főorvos.

Az MTI információi szerint, egy hónappal ezelőtti hajdúhadházi esetről van szó, akkor diagnosztizálták a betegséget a lánynál, akinek azóta orvosi papírja van arról, hogy nem fertőz. Tóth Valéria, a helyi önkormányzat oktatási referense kedden az MTI-nek elmondta: az ügy kapcsán a szülők beadvánnyal fordultak hozzájuk felvilágosításért a betegségről. Ezt a védőnők és orvosok megtették mind a diákokat, mind a szülőket illetően.

Az iskola több helyiségét fertőtlenítették, felvilágosítva mindenkit, hogy a betegség érintéssel, vécéhasználattal nem terjed, de felhívták a figyelmet a szülői felelősségre is.

Az oktatási referensnek fegyelmi eljárásról nincs tudomása, mint ahogy arról sem, hogy a sajtóban megjelentek többször, vagy esetlegesen előfordultak-e a helyi kéttannyelvű általános iskolában.

Hogyan kezelhető a szifilisz?

A korai, fertőző szifiliszre jellemző, hogy a kórokozó behatolási helyén kialakul egy körülírt, gyulladásos terület, ami később kifekélyesedik (ulcus durum), majd kb. 6 hét alatt heget hagyva hátra begyógyul. A behatolás helye a nemi szerveken kívül lehet a szájban, a végbélnyílás körül is. Ezen sebből általában egy van, és mindig kíséri a nyirokcsomók fájdalmatlan duzzanata (bubo indolens). A szifilisz kezelése nagy adagú penicillinnel történik. A fertőzött személy ingyen részesül kezelésben a lakhelye szerint illetékes bőr- és nemibeteg gondozó intézetben, ahol mindes esetben kötelezően elvégzik a partnerek szűrését, szükség esetén kezelését is. Hogyan kezelhető a szifilisz?>>

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.