Szifilisz kérdések

Tisztelt Doktor Úr! Szifilisszel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. A szifilisz csak a fekély és a szifiliszes sebek közvetlen érintésével terjed? Spermiumban, nyálban nem található? Ha inkubációs szakaszban (kétes eset után 5 nappal) kaptam azithromycint (1 g, másnap 0,5 g) amiről azt olvastam, hogy sikeres a szifilisz megelőzésében, gyógyításában. (https: //www.aafp.org/afp/2000/0201/p814a.html) Erről mi a véleménye? A kétes eset csak a hölgy által nyújtott orális aktus volt, így az elsődleges fekély csak a péniszen alakulhatott volna ki, és csak abban az esetben ha a hölgy szájában szifiliszes seb vagy fekély lett volna jelen? Ha nem alakult ki, 50 nap után már nem is várható? Ha a péniszen nincs semmi tünet,elváltozás akkor nem is lehetek fertőző? A másodlagos szifilisz kiütései meddig tartanak és egyből megjelennek vagy fokozatosan alakulnak ki? A tenyéren és a talpon mindig jelentkeznek? Ezek a kiütések kisebesednek, kigennyesednek és azzal válnak fertőzővé? Pár (7-8 db) kiütés vagy inkább pattanás a vállak környékén is lehet a szifilisz jele? Előre is köszönöm a válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza szifilisz témában

Tisztelt Kérdező!

A betegség fertőzött váladékokon keresztül terjed elsősorban, ide tartozik az ondó, a hüvelyváladék, de a nyál is.

A lappangási idő általában 3 hét, de lehet 3-90 nap között bármennyi.

A másodlagos szifilisz néhány hónapon belül jelentkezik, de nem mindenkiben és a betegek egy részében nem volt megelőzően fekélyes elváltozás. A kiütések változó morfológiájúak lehetnek és azt nem lehet kijelenteni hogy mindig lenne a tenyéren vagy a talpakon. Amennyiben új bőrjelenség alakulna ki Önön, vagy fekélyre gyanús elváltozást észlelne, bőrgyógyászati szakvizsgálat lenne javasolt, mert csak így lehetne eldönteni hogy a szifilisz szóba jöhet-e vagy tényleg csak pattanásokkal állunk szemben.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2019. július 13., 20:08; Megválaszolva: 2019. július 24., 12:56
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Treponema teszt
Teszt eredménye
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A kérdésem az lenne, hogy ha egy rizikós kapcsolat után 2,5 évvel csináltattam lues szűrést, melynek eredménye: RPR-...
Szifilisz gyógyulási folyamata
Kedves Doktornő! 2-es stádiumú szifiliszem van/volt. Kb egy hónapja voltam orvosnál és megkaptam a szükséges injekciót. Látványosan elkezdtek...
Szifilisz 2
Kedves Doktorno, Nagyon koszonom az elozo valaszat. 1. A szexualis uton valo fertozes kizarasa eseten milyen mas uton fertozodhetett meg? 2. Vervetel utjan...
Szifilisz kérdések
Kedves Doktornő! Szifilisszel kapcsolatban lennének kérdéseim. A szifilisz csak a fekély és a szifiliszes sebek közvetlen érintésével terjed? ...