• Szifilisz kérdések

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Szifilisszel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. A szifilisz csak a fekély és a szifiliszes sebek közvetlen érintésével terjed? Spermiumban, nyálban nem található? Ha inkubációs szakaszban (kétes eset után 5 nappal) kaptam azithromycint (1 g, másnap 0,5 g) amiről azt olvastam, hogy sikeres a szifilisz megelőzésében, gyógyításában. ( https://www.aafp.org/afp/2000/0201/p814a.html )Erről mi a véleménye? A kétes eset csak a hölgy által nyújtott orális aktus volt, így az elsődleges fekély csak a péniszen alakulhatott volna ki, és csak abban az esetben ha a hölgy szájában szifiliszes seb vagy fekély lett volna jelen? Ha nem alakult ki, 50 nap után már nem is várható? Ha a péniszen nincs semmi tünet,elváltozás akkor nem is lehetek fertőző? A másodlagos szifilisz kiütései meddig tartanak és egyből megjelennek vagy fokozatosan alakulnak ki? A tenyéren és a talpon mindig jelentkeznek? Ezek a kiütések kisebesednek, kigennyesednek és azzal válnak fertőzővé? Pár (7-8 db) kiütés vagy inkább pattanás a vállak környékén is lehet a szifilisz jele? Előre is köszönöm a válaszát.

        Dr. Pék Tamás válasza a szifilisz témában

        Tisztelt Kérdező! A betegség fertőzött váladékokon keresztül terjed elsősorban, ide tartozik az ondó, a hüvelyváladék, de a nyál is. A lappangási idő általában 3 hét, de lehet 3-90 nap között bármennyi. A másodlagos szifilisz néhány hónapon belül jelentkezik, de nem mindenkiben és a betegek egy részében nem volt megelőzően fekélyes elváltozás. A kiütések változó morfológiájúak lehetnek és azt nem lehet kijelenteni hogy mindig lenne a tenyéren vagy a talpakon. Amennyiben új bőrjelenség alakulna ki Önön, vagy fekélyre gyanús elváltozást észlelne, bőrgyógyászati szakvizsgálat lenne javasolt, mert csak így lehetne eldönteni hogy a szifilisz szóba jöhet-e vagy tényleg csak pattanásokkal állunk szemben. Üdvözlettel:


        Kérdés: 2019. július 13., 20:08; Megválaszolva: 2019. július 24., 12:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: