Szifilisz 2

Kedves Doktorno, Nagyon koszonom az elozo valaszat. 1. A szexualis uton valo fertozes kizarasa eseten milyen mas uton fertozodhetett meg? 2. Vervetel utjan lehetseges? 3. Honnan tudok statisztikai adatokat szerezni a diagnosztizalt szifilisz esetekrol az orszagban? (Cipruson vagyunk) Ferjem verado evek ota es a korhazban azt mondtak, hogy nem ritka hogy a veradokat szifilisszel diagnosztizaljak. A vervetel kaotikus modon tortenik a korhazban, mikor surgos veradasra kerul sor. (utcai ruhat viselo szemely veszi le a vert – aki talan nem is a korhaz alkalmazottja, nincs szabad agy, elokeszitett tuvel kozelitik meg a veradokat..) A mi esetunkben egy honappal a vervetel utan ertesitettek, hogy szifilisz talaltak a vereben, majd minden korabbi veradasi adatat toroltek a nyilvantartasbol. A ferjem pert fog inditani a korhaz ellen. Amennyiben segiteni tud a fertozes okanak kideritisevel kapcsolatban kerem valaszoljon. (a terapiat mar 3 hete megkezdte) Koszonettel

Dr. Sarkadi Adrien válasza szifilisz témában

Kedves Kérdező!

Amennyiben a szexuális úton történő fertőződés teljesen kizárt, az irodalmi adatok szerint ritka, azonban nem kizárt útja a fertőzés átadásának a vérkészítmények illetve szervdonáció útján kialakult fertőződés. Tehát a kórokozó magával a vérrel, vagy a beültetett szervekkel átadható, ezen az alapon szifiliszes beteg vérével szennyezett, használt tűvel történő megszúrás általi átvitelnek az elvi lehetősége megvan, bár igen kicsi az esélye, de nem ismerem a ciprusi eü viszonyokat. Az én véleményem szerint ennyi bizonytalan körülmény között a forrás visszakeresése szinte esélytelen.

Az alábbi linken találhat néhány statisztikai adatot, azonban úgy gondolom a férje konkrét esetét ez nem viszi előrébb, () hiszen annak bizonyításához, hogy a megfertőzésben a kórház, a véradás/vévétel ténye mikor és hogyan szerepelt, vagy szerepelhetett-e, sajnálatosan utólag már nincsen eszköz és tényanyag. Amennyiben valóban perre kerül a sor, igazszágügyi orvosszakértő bevonása is szokás, aki ugyanígy sorra veszi a fertőzés forrásának lehetőségeit, ebben az esetben talán az segíthet, ha az intézménynek korábban volt már hasonló vitás ügye.

Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos

Kérdés: 2019. július 11., 09:26 ;Megválaszolva: 2019. július 11., 10:50
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Treponema teszt
Teszt eredménye
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A kérdésem az lenne, hogy ha egy rizikós kapcsolat után 2,5 évvel csináltattam lues szűrést, melynek eredménye: RPR...
Szifilisz gyógyulási folyamata
Kedves Doktornő! 2-es stádiumú szifiliszem van/volt. Kb egy hónapja voltam orvosnál és megkaptam a szükséges injekciót. Látványosan elkezdtek...
Szifilisz kérdések
Tisztelt Doktor Úr! Szifilisszel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. A szifilisz csak a fekély és a szifiliszes sebek közvetlen...
Szifilisz kérdések
Kedves Doktornő! Szifilisszel kapcsolatban lennének kérdéseim. A szifilisz csak a fekély és a szifiliszes sebek közvetlen érintésével terjed?...