• Szifilisz 2

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktorno, Nagyon koszonom az elozo valaszat. 1. A szexualis uton valo fertozes kizarasa eseten milyen mas uton fertozodhetett meg? 2. Vervetel utjan lehetseges? 3. Honnan tudok statisztikai adatokat szerezni a diagnosztizalt szifilisz esetekrol az orszagban? ( Cipruson vagyunk) Ferjem verado evek ota es a korhazban azt mondtak, hogy nem ritka hogy a veradokat szifilisszel diagnosztizaljak. A vervetel kaotikus modon tortenik a korhazban, mikor surgos veradasra kerul sor. (utcai ruhat viselo szemely veszi le a vert – aki talan nem is a korhaz alkalmazottja, nincs szabad agy, elokeszitett tuvel kozelitik meg a veradokat..) A mi esetunkben egy honappal a vervetel utan ertesitettek, hogy szifilisz talaltak a vereben, majd minden korabbi veradasi adatat toroltek a nyilvantartasbol. A ferjem pert fog inditani a korhaz ellen. Amennyiben segiteni tud a fertozes okanak kideritisevel kapcsolatban kerem valaszoljon. (a terapiat mar 3 hete megkezdte) Koszonettel

        Dr. Sarkadi Adrien válasza a szifilisz, nemi betegség témában

        Kedves Kérdező! Amennyiben a szexuális úton történő fertőződés teljesen kizárt, az irodalmi adatok szerint ritka, azonban nem kizárt útja a fertőzés átadásának a vérkészítmények illetve szervdonáció útján kialakult fertőződés. Tehát a kórokozó magával a vérrel, vagy a beültetett szervekkel átadható, ezen az alapon szifiliszes beteg vérével szennyezett, használt tűvel történő megszúrás általi átvitelnek az elvi lehetősége megvan, bár igen kicsi az esélye, de nem ismerem a ciprusi eü viszonyokat. Az én véleményem szerint ennyi bizonytalan körülmény között a forrás visszakeresése szinte esélytelen. Az alábbi linken találhat néhány statisztikai adatot, azonban úgy gondolom a férje konkrét esetét ez nem viszi előrébb, ( https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/Syphilis%20AER_0.pdf ) hiszen annak bizonyításához, hogy a megfertőzésben a kórház, a véradás/vévétel ténye mikor és hogyan szerepelt, vagy szerepelhetett-e, sajnálatosan utólag már nincsen eszköz és tényanyag. Amennyiben valóban perre kerül a sor, igazszágügyi orvosszakértő bevonása is szokás, aki ugyanígy sorra veszi a fertőzés forrásának lehetőségeit, ebben az esetben talán az segíthet, ha az intézménynek korábban volt már hasonló vitás ügye. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus szakorvos


        Kérdés: 2019. július 11., 09:26; Megválaszolva: 2019. július 11., 10:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: