Elkaphatom ételtől is a hepatitis A-t nyaralás során? - Az orvos válaszol
Olvastam, hogy aki Horvátországba utazik, érdemes magát beoltatni hepatitis-A ellen, mert nem úgy készítik el az ételt, hogy mentesítve legyen a vírus ellen. Reális ez a probléma? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Kedves Kérdező!
Teljesen reális, minden mediterrán térségbe utazónak javasolják az oltást. A hepatitis A fertőzés a gyomor-bélrendszer útján jön létre.
A vírus a fertőzött ember székletével a környezetbe kerül, ahol nagyon stabil, sokáig életképes. A fertőzés szájon át jön létre szennyezett étel, ital, kéz, csatorna, szabad vizek közvetítésével. Valamennyi védettség még elérhető, ha most beadatják az első adagot.
A tenger gyümölcseitől is megkaphatja a turista a fertőző májgyulladás A típusú vírusát, főleg azért, mert ezeket az állatokat nem főzik túl forró vízben. Így érdemes még itthon hepatitis A ellen oltást kérni
A fertőzések 90 százaléka tünetmentesen zajlik, ilyenkor a fertőzés továbbadása ugyanúgy történik, mint tünetekkel járó betegség esetén. A lappangási idő átlagosan kettő-négy hét. Ezután jelentkeznek a bevezető tünetek: fáradtság, levertség, rossz közérzet, étvágytalanság, hányinger, hányás, a szag- és ízérzékelés megváltozása, fogyás, mérsékelt láz, ízületi fájdalom, kiütések, sötétbarna vizelet- és világos színű székletürítés, jobb bordaív alatti fájdalom. Hasmenés, vagy székrekedés is előfordulhat.
Javaslom, oltassa be magát!
Mit kell tudni a hepatitis A fertőzésről?
(WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus)