Milyen COVID-helyzet várható 2022 őszén-telén?

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes megjelent: 2022.10.18.

Újabb járványhullám közeledésére figyelmeztetnek tudósok, közegészségügyi szakemberek, egyben annak magyarázatát is nyújtva, hogy a következő vajon miért lehet a korábbiaknál is fenyegetőbb.

Ma már szinte lehetetlen lépést tartani a legújabb koronavírus variánsok megjelenésével, nevük/jelzésük megjegyzésére legfeljebb a virológusok képesek. Eleinte, jól követhetően, görög betűkkel látták el a különféle variánsokat (lásd a legutóbbit: omikron), majd jöttek a számokkal kiegészített ábécé betűk (például: BA.5). De az elmúlt hetekben megjelentek a koronavírus-alvariánsokat nyomon követni kívánókat rendesen megzavaró címkék: BA.4.6, BF.7, majd BA.2.75.2, sőt a BQ.1.1 elnevezések. Minderre ráadás a még vészjóslóbban hangzó alváltozat, az XBB. Az átlagember nem egykönnyen tud közöttük eligazodni, sokkal egyszerűbb az egészet azzal elintézni, hogy ’szóljatok, ha már úton van a következő hullám’. Nos, a szakértők most szólnak.

Nem súlyosabb, de nehezebben irányítható

A védőoltások hatására és a korábbi megfertőződésből eredő immunitás kialakulása, valamint az életmentő kezelések fejlődésének köszönhetően, csaknem biztosan sosem fogunk visszasüllyedni a pandémia azon szakaszába, amikor a sürgősségi ellátó rendszer a világ számos országában összeomlott és naponta ezrek haltak meg – feltételezik az elemzők. Mégis, talán az egyenként is domináns variánsok korszaka, mint az alfa, majd a béta, aztán a delta és az omikron korszaka már a múlt részének tekinthetők.

Helyettük, a tudósok előrejelzése szerint, várhatjuk az aggodalomra okot adó omikron-leszármazottak többféle alcsoportjának megjelenését. E csoportok tagjai a világ különböző pontjain, egyszerre, mégis egymástól függetlenül, párhuzamosan bukkannak fel – és mindegyikben ugyanaz a számukra előnyös tulajdonságokkal bíró mutációk készlete van jelen. Ez pedig abban segíti őket, hogy a meglévő immunvédelmünket kicselezzék, és ezáltal a járvány újabb hullámát indítsák el. Ezt a jelenséget a tudósok „konvergens evolúciónak” nevezik.

Jelenleg „példátlan mennyiségben” vannak jelen ezek a mutációk, magyarázza Tom Peacock virológus (Imperial College). „Bár különféle helyeken, más-más „vírus-anyagon” indult meg a változás – azaz néhol a BA.2, másutt a BA.5 aktiválódott –, minden ugyanabba az irányba mutat”, nyilatkozta nemrégiben a virológus. „Ugyanazok a mutációk fejlődnek ki, miközben pillanatnyilag igen erős szelektív nyomás van a környezet(b)en, ami nyilvánvalóan nem lehet más, mint az emberek létező immunitása.

A szakértők a legjobban két omikron változat miatt aggódnak: a BQ.1.1 és a XBB miatt. Az újabbnak számító BQ.1.1 a nyáron dominánssá vált BA.5 leszármazottja, ami pedig a XBB-t illeti, az az Európában 2022 elején elterjedt BA.2 utódja. Ezekről jegyzi meg Eric Topol kardiológus, a molekuláris medicina professzora, hogy „a legfontosabb variánsok között ez a kettő az, amire napjainkban nagyon oda kell figyelni”. Miért is? Nos, azért, mert ezek úgynevezett 'menekülő' – azaz az immunrendszer védelme elől meglépő, elszökő variánsok. Bár a korábbi alváltozatoknak is volt néhány előnyös mutációjuk, ám az újabbak most legalább 6 változással ’büszkélkedhetnek’. Ezért nevezi néhány kutató ezeket ’pentagon’ vagy ’hexagon’ variánsnak. Ennek következményeként rangsorolják ezeket úgy, ahogyan az immunológus Yunlong Richard Cao (Peking University) fogalmazza meg: ezek „a valaha tesztelt leginkább ellenanyagot kikerülő törzsek”.

Márpedig ez a helyzet (legalább) két ok miatt nyugtalanító. Elsősorban is azért, mert az emberek körében a legsérülékenyebbek (az immunhiányosak és az idősek) esetében gyakori, hogy náluk nem alakul(t) ki elég erős vagy tartós ellenanyagválasz a fertőzés illetve a vakcinálás után. A monoklonális ellenanyag kezelések képesek voltak betölteni ezt a rést, és védőpajzsot nyújtottak számukra a súlyos megbetegedéssel szemben. Azonban az említett terápiák közül sokat elhagytak, miután a korábbi variánsok esetében alkalmazásuk nem járt egészségügyi haszonnal – és most a laboratóriumi vizsgálatok, próbák azt mutatták, hogy a többi (megmaradt) antitest terápia az XBB és a B.Q.1.1 ellenében nem működik.

Az előbb említettek pedig elvezetnek a második okhoz, ami miatt aggódni kell: ez pedig a nagyobb, fenyegetőbb terjedés. Az XBB variánsra különösen jellemző, hogy minden korábbi ismert variánshoz képest, jelentősen nagyobb mértékben kerüli el az immunvédelmet. Így, miközben a kevésbé sérülékenyek nem lesznek annyira súlyosan betegek, ha elkapják a B.Q.1.1 vagy az XBB által okozott fertőzést, a vakcináció és/vagy az előző fertőzés az eddigiekhez képest esetleg kevésbé valószínűen akadályozza majd meg a megfertőződést. Viszont minél inkább cirkulál a vírus, annál több az esély arra, hogy megtalálja azokat, akik komolyan megbetegedhetnek. Ez a ráerősítő oltások felvételének megtorpanása miatt ismét többeket tesz fokozottan sérülékennyé.

Ez is érdekelheti Fejlettebb vakcinákra lenne szükség az omikron ellen - vélik az FDA szakértői

Az európai kontinensen már kialakulóban az új hullám

Az Egyesült Királyságban hetente megduplázódik a BQ.1.1 infekció, a növekedés üteme messze túlnövi a többi vezető alváltozat terjedési sebességét, a napi esetszámok átlagosan megduplázódtak szeptember folyamán is. Németország, Franciaország és Belgium a B.Q.1.1 hasonlóan gyors növekedésével néz szembe – Európának e térségében olyan hullám van kialakulóban, ami legalább is az omikron BA.1 hullámához hasonlítható, sőt, talán azt még túl is nőheti. De a térség többi részében: Olaszországtól Ausztriáig és Svédországig, a COVID-19 miatti kórházba kerülés nagy tempóban nő, az időjárás hűvösre fordulásával arányosan. És bár a B.Q.1.1 képes legyőzni a riválisait, azért még mindig sok lehetősége van önmaga továbbfejlesztésére, az újabb módosulásra is.

Ahogyan Cornelius Roemer, a patogének evolúcióját nyomon követő szakember nemrégiben nyilatkozta, hamarosan nyilvánvaló lesz, hogy egy újabb járványhullámot fogunk látni mind Európában, mind Észak-Amerikában – még november vége előtt.

Azonban a szakértők a figyelmeztetés és az összes lehetséges szcenárió összefoglalása mellett sietnek meg is nyugtatni a közvéleményt. Többen utalnak arra, hogy semmi ok nincs azt feltételezni, hogy ez a téli hullám olyan pusztító, vagy még durvább lesz, mint az előzőek voltak. Az emberek döntő többsége be lett oltva és/vagy találkozott a vírussal, az immunitásnak pedig mindkét formája továbbra is enyhíti, tompítja a súlyos megbetegedés és a halál kockázatát. Ugyanakkor főleg az idős és az immunszupprimált személyek kevésbé lesznek védettek, mint ahogyan az szükséges volna – vonják le konklúzióként a szakértők.

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró
Forrás: The next U.S. COVID wave is coming (Yahoo News)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Emésztési problémák Emésztési problémák

Mi okozhat székrekedést, és mi hasmenést? Mikor mi segíthet? (x)

Vérszegénység Vérszegénység

Mit takar az elnevezés? Mi okozhatja ezt az állapotot? Mik a tünetei?

Koronavírus - 4704 az új fertőzött és elhunyt 50 beteg

A beoltottak száma 6 420 354 fő, közülük 6 206 710 fő a második, 3 902 535 fő a harmadik, 399 299 fő már a negyedik oltását is felvette.

Emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe emelkedést mutat.

Amiről keveset beszélünk: A COVID-19 és a poszt-COVID szindróma emésztőrendszeri tünetei

Koronavírus-fertőzés kapcsán kialakuló emésztőrendszeri tünetek a koronavírus-fertőzöttek felénél alakulnak ki. Összefoglalóan elmondható, hogy...

A COVID-19 szívet érintő megjelenési formái, szövődményei

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 esetén...

Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg"...

Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti...

Koronavírus és a tüdőbetegségek

Az utóbbi időben szinte naponta új információ lát napvilágot az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Rémisztő és biztató adatokat...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.