A teljesen vakcináltak fertőződését is követheti hosszú COVID

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A koronavírus okozta betegség utóhatásaként jelentkező makacs, tartósan fennálló tünetcsoport (a hosszú-COVID szindróma, amit már a laikus közvélemény is jól ismer) olyan teljesen beoltottaknál is kialakulhat, akik beoltásukat követően fertőződtek meg, de nem jelentkeztek náluk súlyos tünetek. Ezt a meglepő fejleményt ismerteti egy nemrégiben megjelent tanulmány.

Az Oxfordi Egyetem (UK) kutatói csaknem 20 ezer amerikai COVID-19 beteg adatát nézték át – közülük minden második páciens beoltott volt. A teljesen vakcináltaknál, közülük is elsősorban a 60 évnél fiatalabbaknál – az oltatlanokkal összehasonlítva – alacsonyabb volt az életvesztés kockázata, valamint a súlyos szövődmények, például a légzési (tüdő)elégtelenség kialakulása. Ők ritkábban szorultak gépi lélegeztetésre, sürgősségi ellátásra, náluk kevesebbszer alakult ki életet fenyegető vérrög, kisebb eséllyel érte őket roham, agyvérzés, pszichózis.

„Másrészről viszont vakcináltságuk nem eredményezett védelmet a COVID-19 korábban dokumentált többféle következményével szemben, így például nem volt kisebb a hosszú-COVID (long-COVID), a szívritmuszavar (arrhythmia), az ízületi fájdalmak, a 2-es típusú diabétesz, a májbetegség, az alvási rendellenességek, illetve a hangulati és kedélyzavarok kockázata. Az a tény, hogy elmaradt a long-COVID-dal szembeni védettség, aggodalomra ad okot, mivel az ilyen esetek túl magas számban fordulnak elő, továbbá azért is, mert ez a hosszan fennálló szindróma nagy terhet ró mind az egyénre és családjára, mind az ellátó intézményekre” – foglalták össze megfigyeléseiket a kutatók a múlt héten közzétett tanulmányukban.

Ezek is érdekelhetik

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Six-month sequelae of post-vaccination SARS-CoV-2 infection: a retrospective cohort study of 10,024 breakthrough infections (medRxiv)

Cikkajánló

A hosszú COVID: amit tudunk, és ami még kérdéses

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Hosszú COVID
A hosszú COVID valós jelenség, amelynek valódi hosszú távú egészségügyi hatásai vannak a koronavírus-fertőzésből felépülő emberek számára. Diagnosztizálása és kezelése bonyolult lehet, mivel a hosszú COVID tünetei átfedésben vannak más kórállapotok tüneteivel, és ezek a tünetek jelentkezhetnek akár az intenzív osztályon töltött nehéz időszakból való lábadozás után is.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.