Tabletta jöhet a COVID-19 kezelésére, megelőzésére

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A Merck gyógyszercég folyamatban lévő vizsgálatai szerint a COVID-19 ellen kifejlesztett tablettájuk hatékonyan működhet a koronavírus különféle variánsaival szemben is.

A még zajló laboratóriumi próbák azt mutatják, hogy a molnupiravir elnevezésű, szájon át szedhető (orális) kísérleti, antivirális gyógyszer hatásosnak látszik a koronavírus ismert variánsai ellen, beleértve a domináns, nagyon fertőzőképes delta-variánst is – ennek hírét tette közzé szeptember utolsó napjaiban a Merck gyógyszercég.

A molnupiravir nem a vírus tüskefehérjéjét támadja, azt, ami egyébként a jelenleg ismert összes COVID-19 elleni vakcina célkeresztjében áll. Minthogy a tüskefehérje határozza meg a variánsok közötti különbséget, a gyógyszernek ezért egyformán hatásosnak kell lennie a vírus különféle változataival szemben is, jelentette ki Jay Grobler, a Merck gyógyszercég fertőző betegségekkel és vakcinákkal foglalkozó részlegének vezetője.

A molnupiravir ehelyett a vírus RNS-polimeráza, vagyis azon enzim ellen irányul, amire a vírusnak ahhoz van szüksége, hogy másolatokat készítsen magáról. A hatóanyagot, a gyógyszert úgy tervezték meg, hogy hibákat juttasson (csempésszen) be a vírus genetikai kódjába. Az eddigi adatok azt mutatják, hogy a gyógyszer rendkívül hatásos tud lenni, amennyiben a fertőzés igen korai szakaszában alkalmazzák.

Az amerikai gyógyszergyártó cég a korai gyógyszerpróbákon a résztvevők orrából vett mintákon tesztelte a vírusellenes szert. Abban a vizsgálati időszakban még nem volt a jelenlegihez foghatóan széles körben elterjedt a delta-variáns, a molnupiravir hatóanyagot így a COVID-19 legutóbbi hulláma során a kórházba kerülésekért és elhalálozásokért felelőssé tehető variáns(ok)nak a laboratóriumi mintáin tesztelték. Már 2021 elején bejelentette a Merck, hogy egy éppen zajló kisebb próbájuk azt mutatja, ötnapnyi molnupiravir terápia hatására a szer különböző dózisaival kezelt vizsgálati alanyok közül egyetlen betegnek a vírustesztje sem lett pozitív, miközben a placebót kapottak 24%-ánál lehetett különböző mértékben kimutatni a mintákban a vírust.

Jelenleg a Mercknél – a Ridgeback Biotherapeutics gyógyszergyártóval közösen – fejlesztett antivirális szerrel két fázis 3-as stádiumban lévő próba is folyik – az egyik esetben a COVID-19 kezelése áll a vizsgálat középpontjában, a másikban pedig a megfertőződés kivédése, a megelőzés a fókuszpont. A Merck várakozása szerint a kezelésre vonatkozó fázis 3 próba november elejére befejeződik, nyilatkozta a fertőzőbetegségek- és vakcinarészleg vezetője, Jay Grobler. Ebbe a próbába kórházi ápolásra nem szoruló COVID-19 pácienseket vontak be, akiknek 5 napnál nem hosszabb ideje fennálló tüneteik voltak, és akiknél felmerült annak kockázata, hogy betegségük súlyos lefolyású lehet.

A legfrissebb elemzést a fertőző betegségekkel foglalkozó szervezetek, közöttük az amerikai szakmai társaság (Infectious Diseases Society of America) éves találkozóján mutatták be a tudományos világ képviselőinek, és a hír rajtuk keresztül jutott el a laikus közvélemény elé is.

A cikk folytatódik A Merck kísérleti tablettájával elkerülhetőek lehetnek a COVID-19 legrosszabb következményei

Ezek is érdekelhetik

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Merck says research shows its COVID-19 pill works against variants (Yahoo News)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - 1249 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 919 930, közülük 5 694 336 fő már a második oltását is megkapta, 973 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Koronavírus - 1141 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 916 769, közülük 5 689 371 fő már a második oltását is megkapta, 948 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

A koronavírus pszichológiai hatásai...

A változásra fel lehet készülni – fogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

A COVID-19 elleni vakcina...

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól...

Gyakori kérdések-válaszok a...

2020. december 26-án megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech-vakcina. Ezzel a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.