Itt a DNS-alapú koronavírus-védőoltás

portfolio.hu
megjelent:

Az indiai gyógyszerfelügyelet sürgősségi használatra jóváhagyta a világ első Covid-19 elleni DNS-vakcináját, írja a portfolio.hu.

A három dózisú ZyCoV-D vakcina a vakcinát gyártó Cadila Healthcare által idézett tanulmány szerint a beoltottak 66 százalékánál megelőzte a tüneteket okozó megbetegedést. A korábbi DNS-vakcinák jól beváltak állatokon, de embereken nem.

A cég évente akár 120 millió adagot is tervez gyártani India második saját fejlesztésű vakcinájából.

Ez az első alkalom, hogy a Covid-19 vakcinát fiatalokon tesztelték Indiában

India eddig több mint 570 millió adagot adott be három korábban engedélyezett vakcinából (Covishield, Covaxin, Sputnik V). A felnőttek mintegy 13 százaléka kapott teljes oltást, és 47 százalékuk legalább egy oltást a kampány januári kezdete óta.

A Cadila Healthcare közölte, hogy Indiában az eddigi legnagyobb klinikai kísérletet végezték el a vakcinával, amelyben 28 000 önkéntes vett részt több mint 50 központban.

A cég állítása szerint ez az első alkalom, hogy a Covid-19 vakcinát fiatalokon tesztelték Indiában, 1000, 12-18 éves korosztályba tartozó emberen. Az oltás "biztonságosnak és nagyon jól tolerálhatónak" bizonyult ebben a korcsoportban.

A klinikai vizsgálatok kulcsfontosságú harmadik fázisát a vírus halálos második hullámának csúcspontján végezték. A vakcinagyártó úgy véli, hogy ez megerősítette az oltás hatékonyságát a mutáns törzsekkel szemben, különösen a rendkívül fertőző delta-változattal szemben.

(portfolio.hu)

Koronavírus aktuális kérdések

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.