Itt a DNS-alapú koronavírus-védőoltás

Szerző: portfolio.hu

Az indiai gyógyszerfelügyelet sürgősségi használatra jóváhagyta a világ első Covid-19 elleni DNS-vakcináját, írja a portfolio.hu.

A három dózisú ZyCoV-D vakcina a vakcinát gyártó Cadila Healthcare által idézett tanulmány szerint a beoltottak 66 százalékánál megelőzte a tüneteket okozó megbetegedést. A korábbi DNS-vakcinák jól beváltak állatokon, de embereken nem.

A cég évente akár 120 millió adagot is tervez gyártani India második saját fejlesztésű vakcinájából.

Ez az első alkalom, hogy a Covid-19 vakcinát fiatalokon tesztelték Indiában

India eddig több mint 570 millió adagot adott be három korábban engedélyezett vakcinából (Covishield, Covaxin, Sputnik V). A felnőttek mintegy 13 százaléka kapott teljes oltást, és 47 százalékuk legalább egy oltást a kampány januári kezdete óta.

A Cadila Healthcare közölte, hogy Indiában az eddigi legnagyobb klinikai kísérletet végezték el a vakcinával, amelyben 28 000 önkéntes vett részt több mint 50 központban.

A cég állítása szerint ez az első alkalom, hogy a Covid-19 vakcinát fiatalokon tesztelték Indiában, 1000, 12-18 éves korosztályba tartozó emberen. Az oltás "biztonságosnak és nagyon jól tolerálhatónak" bizonyult ebben a korcsoportban.

A klinikai vizsgálatok kulcsfontosságú harmadik fázisát a vírus halálos második hullámának csúcspontján végezték. A vakcinagyártó úgy véli, hogy ez megerősítette az oltás hatékonyságát a mutáns törzsekkel szemben, különösen a rendkívül fertőző delta-változattal szemben.

(portfolio.hu)

Koronavírus aktuális kérdések

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Koronavírus - 479 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 855 039, közülük 5 564 586 fő már a második oltását is megkapta, 590 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Koronavírus - 458 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 850 887, közülük 5 558 919 fő már a második oltását is megkapta, 565 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus-fertőzöttek számának...

Az ismert, adott napon fennálló COVID-19-fertőzéses esetek számának időbeli alakulása és megyék szerinti eloszlása Magyarországon. Oldalunk naponta...

A koronavírus pszichológiai hatásai...

A változásra fel lehet készülni – fogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

A COVID-19 elleni vakcina...

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.