Az izlandi átoltottság és a tanulságok

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Izlandot az teszi különösen érdekessé a tudományos világ számára, hogy itt van a világon elért egyik legmagasabb átoltottsági arány. És mégis, itt sem múlt el a pandémia veszélye.

Izlandon a 16 év feletti nők 96%-a, a férfiak 90%-a megkapta a COVID-19 elleni védőoltásnak legalább az első dózisát. A vakcináltsági adatok tükrében tehát igen figyelemre méltó eredményhez vezet a koronavírusos esetek izlandi előfordulási gyakoriságára és a fertőzések súlyosságára vonatkozó esetek elemzése.

Izlandon 2020 végén kezdték kiosztani a COVID-19 elleni vakcinákat. Ehhez képest elég riasztó azt tapasztalni, hogy a delta-variáns felbukkanása nyomán - a tesztek szerint - nyugtalanítóan magas számban fordulnak elő belföldi COVID-19-fertőzések. A beoltattak és oltatlanok között aránytalan nagy különbség van a vakcináltak javára, mégis, a szigetországban jelenleg azt látni, hogy az oltottak körében jelentkezik a több fertőzéses eset.

A járvány kitörése óta Izlandon 8738 fertőzést jegyeztek fel, és a koronavírushoz köthető halálesetek száma mindössze 30, tehát sikerült relatíve jól kontrollálni a vírust az országban. Részben ezért is van az, hogy 2021 folyamán még csak egyetlen COVID-halálozás történt (május 25-én), a nyári hónapokban pedig még egyetlen haláleset sem történt a vírus újbóli terjedése ellenére. Bár nő az új fertőzések száma, de a súlyos esetek nem szaporodnak. Az adatok azt mutatják, hogy vannak beoltottak, akik megfertőződnek, de többnyire súlyosabb betegség nélkül felépülnek.

Izland, aktív esetszám 2021 augusztus 13-án
Izladon minden korábbi hullámnál magasabb jelenleg a fertőzöttek száma, ám a járvány jelenlegi hullámának még egyetlen halálos áldozata sem volt.
Forrás: worldometers.info

Izland mindenesetre esettanulmány lehet a világ számára. Amely azt mutatja be, hogy bármilyen hatékonyan működjön is a vakcináció a lakosság körében, mindez mégsem garantálja azt szükségképpen, hogy kialakul a nyájimmunitás. Általános védettség tehát Izlandon sincs, de olyan a helyzet, hogy a vakcinafelvétel segítségével kivédhető a fertőzöttek kórházba kerülése, és persze legfőképpen a halálozás.

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Forrás: What Iceland’s rising Covid-19 case count tells us about vaccine efficacy (Quartz)

Koronavírus aktuális kérdések
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - 323 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 834 961, közülük 5 541 598 fő már a második oltását is megkapta, 487 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Koronavírus - 345 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 830 217, közülük 5 535 463 fő már a második oltását is megkapta, 461 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus-fertőzöttek számának...

Az ismert, adott napon fennálló COVID-19-fertőzéses esetek számának időbeli alakulása és megyék szerinti eloszlása Magyarországon. Oldalunk naponta...

A koronavírus pszichológiai hatásai...

A változásra fel lehet készülni – fogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

A COVID-19 elleni vakcina...

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.