• A COVID-19 egyszer majd szezonális fertőzéssé válhat

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Addig azonban folyamatosan, egész évben terjedni fog, míg a populáció el nem éri a nyájimmunitást.

    A COVID-19 végül egy szezonális betegséggé válhat az influenzához hasonlóan, de csak azt követően, hogy a lakosság eléri a nyájimmunitást, azaz, ha elegendő számú ember válik immunissá a folyamatos terjedés megakadályozásához - állította egy új áttekintő cikk.

    De addig a COVID-19 valószínűleg folyamatosan, egész évben terjedni fog, emiatt hangsúlyos a vírus elleni védekezésre irányuló közegészségügyi intézkedések betartása - derül ki egy, a ’Frontiers in Public Health’ tudományos folyóiratban szeptember 15-én közzétett áttekintésből.

    Hirdetés

    „A COVID-19 velünk fog maradni, és folyamatosan, egész évben járványkitöréseket fog okozni, egészen addig, míg ki nem alakul a nyájimmunitás” - mondta nyilatkozatában a tanulmány vezető szerzője, Hassan Zaraket, a libanoni ’Bejrúti Amerikai Egyetem’ virológus professzora. „Éppen ezért a lakosságnak meg kell tanulnia együtt élni vele, és be kell tartani az óvintézkedéseket, ideértve a maszkviselést, a fizikai távolságtartást, a kézhigiéniát, és az összejövetelek elkerülését.”

    Mitől lesz szezonális egy vírus?

    Úgy tűnik, hogy sok vírus szezonális mintázatot követ. Például, a mérsékelt égövi területeken az influenza esetek rendszerint télen tetőznek, és a nyári hónapok alatt csökken a számuk. Ugyanez vonatkozik a koronavírusok bizonyos típusaira, amelyek a közönséges megfázást okozzák.

    A tudósok nem tudják biztosan, hogy miért követnek ezek a vírusok szezonális mintázatot, de vélhetően számos tényező játszik ebben szerepet. Például vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy sok légúti vírus sokkal ellenállóbb és tovább megmarad a levegőben hidegebb, alacsony páratartalmú környezetben - mondták a szerzők. Az emberi magatartás, úgymint a téli időszakban zárt térben tartott összejövetelek, szintén fokozhatják a terjedést.

    A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 vírusról készült első vizsgálatok szintén arra engedtek következtetni, hogy a vírus terjedése hidegebb hőmérséklet esetén fokozódhat, és melegebb hőmérséklet esetében csökkenhet.

    Minden fertőző betegség esetében azonban az esetek számának csökkenéséhez egy tényezőnek, az úgynevezett „elemi reprodukciós számnak” (R0) – azt adja meg, hogy átlagosan hány embert fertőz meg a vírussal egyetlen fertőzött személy – 1 alá kell csökkennie.

    A COVID-19 esetében az R0 érték viszonylag magasnak tűnik, sok tudós ezt az értéket 2 és 3 közöttire becsüli, az influenza 1,3 körüli értékéhez képest – mondták a kutatók.

    A COVID-19 magas R0 értéke részben annak tudható be, hogy a lakosság nagy részének nincsen meglévő immunitása a betegséggel szemben. Ezért, a magasabb R0 érték következtében, a szerzők azt vetítik előre, hogy nehezebb lesz a szezonális tényezőknek az R0 értékét 1 alá szorítani.

    „Következésképpen, a közegészségügyi beavatkozások nélkül a SARS-CoV-2 nyáron is terjedni fog, amint ezt a világ számos országában tapasztalták” – írták a szerzők.

    De ha egyre többen szereznek védettséget, akár természetes úton történő fertőződés következtében kialakult imminitás, akár védőoltás által, az R0 értéke „várhatóan lényegesen visszaesik, aminek hatására a vírus sokkal hajlamosabbá válhat a szezonális ingadozásra”, azaz a téli időszakban tetőzhet és a nyári időszakban visszaeshet – állapították meg a szerzők.

    Ha elérhetővé válik a COVID-19 elleni védőoltás, akkor a vírus terjedése lassulhat, azonban valószínűleg nem fog teljesen eltűnni – jegyezte meg egy, a ’Live Science’ tudományos folyóiratnak küldött e-mailjében Zaraket és a tanulmány társszerzője, Hadi Yassine, a dohai ’Katar Egyetem’ infektológus professzora. Ez azért lehetséges, mert a védőoltás vélhetően nem lesz 100%-os hatékonyságú, így néhány fertőzéses eset továbbra is előfordulhat. Valamint a vakcina által nyújtott védelem idővel csökkenhet, vagy a vírus mutálódhat és kikerülheti az immunvédelmet – mondták a kutatók.

    Olvasson tovább! Hogyan érhet véget az új koronavírus-járvány?

    WEBBeteg
    F. Zs., fordító; Forrás: COVID-19 may become a seasonal virus (livescience.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.09.24 05:06, Megjelenés: 2020.09.24 05:06
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Koronavírus - Oroszországban a vakcinagyártó szerint novemberben megkezdődhet a tömeges védőoltás

    November végén megkezdődhet a COVID-19 elleni tömeges védőoltás Oroszországban - jelentette be Vaszilij Ignatyjev, a Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcinát gyártó R-Pharm gyógyszergyár vezérigazgatója kedden egy moszkvai innovációs fórumon.

    Koronavírus: egy hiba miatt holnap megugorhat a fertőzöttek száma Magyarországon

    Nő a koronavírussal fertőzöttek és a betegségben elhunytak száma is Magyarországon, már az elvégzett tesztek több mint 15 százaléka pozitív eredményt adott, mindezek alapján úgy tűnik, a járvány elszabadult - adta hírül a portfolio.hu.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.