A COVID-19 egyszer majd szezonális fertőzéssé válhat

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Addig azonban folyamatosan, egész évben terjedni fog, míg a populáció el nem éri a nyájimmunitást.

A COVID-19 végül egy szezonális betegséggé válhat az influenzához hasonlóan, de csak azt követően, hogy a lakosság eléri a nyájimmunitást, azaz, ha elegendő számú ember válik immunissá a folyamatos terjedés megakadályozásához - állította egy új áttekintő cikk.

De addig a COVID-19 valószínűleg folyamatosan, egész évben terjedni fog, emiatt hangsúlyos a vírus elleni védekezésre irányuló közegészségügyi intézkedések betartása - derül ki egy, a ’Frontiers in Public Health’ tudományos folyóiratban szeptember 15-én közzétett áttekintésből.

„A COVID-19 velünk fog maradni, és folyamatosan, egész évben járványkitöréseket fog okozni, egészen addig, míg ki nem alakul a nyájimmunitás” - mondta nyilatkozatában a tanulmány vezető szerzője, Hassan Zaraket, a libanoni ’Bejrúti Amerikai Egyetem’ virológus professzora. „Éppen ezért a lakosságnak meg kell tanulnia együtt élni vele, és be kell tartani az óvintézkedéseket, ideértve a maszkviselést, a fizikai távolságtartást, a kézhigiéniát, és az összejövetelek elkerülését.”

Mitől lesz szezonális egy vírus?

Úgy tűnik, hogy sok vírus szezonális mintázatot követ. Például, a mérsékelt égövi területeken az influenza esetek rendszerint télen tetőznek, és a nyári hónapok alatt csökken a számuk. Ugyanez vonatkozik a koronavírusok bizonyos típusaira, amelyek a közönséges megfázást okozzák.

A tudósok nem tudják biztosan, hogy miért követnek ezek a vírusok szezonális mintázatot, de vélhetően számos tényező játszik ebben szerepet. Például vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy sok légúti vírus sokkal ellenállóbb és tovább megmarad a levegőben hidegebb, alacsony páratartalmú környezetben - mondták a szerzők. Az emberi magatartás, úgymint a téli időszakban zárt térben tartott összejövetelek, szintén fokozhatják a terjedést.

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 vírusról készült első vizsgálatok szintén arra engedtek következtetni, hogy a vírus terjedése hidegebb hőmérséklet esetén fokozódhat, és melegebb hőmérséklet esetében csökkenhet.

Minden fertőző betegség esetében azonban az esetek számának csökkenéséhez egy tényezőnek, az úgynevezett „elemi reprodukciós számnak” (R0) – azt adja meg, hogy átlagosan hány embert fertőz meg a vírussal egyetlen fertőzött személy – 1 alá kell csökkennie.

A COVID-19 esetében az R0 érték viszonylag magasnak tűnik, sok tudós ezt az értéket 2 és 3 közöttire becsüli, az influenza 1,3 körüli értékéhez képest – mondták a kutatók.

A COVID-19 magas R0 értéke részben annak tudható be, hogy a lakosság nagy részének nincsen meglévő immunitása a betegséggel szemben. Ezért, a magasabb R0 érték következtében, a szerzők azt vetítik előre, hogy nehezebb lesz a szezonális tényezőknek az R0 értékét 1 alá szorítani.

„Következésképpen, a közegészségügyi beavatkozások nélkül a SARS-CoV-2 nyáron is terjedni fog, amint ezt a világ számos országában tapasztalták” – írták a szerzők.

De ha egyre többen szereznek védettséget, akár természetes úton történő fertőződés következtében kialakult imminitás, akár védőoltás által, az R0 értéke „várhatóan lényegesen visszaesik, aminek hatására a vírus sokkal hajlamosabbá válhat a szezonális ingadozásra”, azaz a téli időszakban tetőzhet és a nyári időszakban visszaeshet – állapították meg a szerzők.

Ha elérhetővé válik a COVID-19 elleni védőoltás, akkor a vírus terjedése lassulhat, azonban valószínűleg nem fog teljesen eltűnni – jegyezte meg egy, a ’Live Science’ tudományos folyóiratnak küldött e-mailjében Zaraket és a tanulmány társszerzője, Hadi Yassine, a dohai ’Katar Egyetem’ infektológus professzora. Ez azért lehetséges, mert a védőoltás vélhetően nem lesz 100%-os hatékonyságú, így néhány fertőzéses eset továbbra is előfordulhat. Valamint a vakcina által nyújtott védelem idővel csökkenhet, vagy a vírus mutálódhat és kikerülheti az immunvédelmet – mondták a kutatók.

Olvasson tovább! Hogyan érhet véget az új koronavírus-járvány?

WEBBeteg.hu logóWEBBeteg
F. Zs., fordító; Forrás: COVID-19 may become a seasonal virus (livescience.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogínygyulladás Fogínygyulladás

Kezeletlenül súlyos panaszokat is okozhat. Nem szabad elbagatellizálni!

Elkezdődött az 5-11 éves...

Benyújtotta a német BioNTech és az amerikai Pfizer az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) az 5-11 éves korosztályba tartozó gyermekeket az új...

Koronavírus - 1249 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 919 930, közülük 5 694 336 fő már a második oltását is megkapta, 973 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

A koronavírus pszichológiai hatásai...

A változásra fel lehet készülni – fogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

A COVID-19 elleni vakcina...

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól...

Gyakori kérdések-válaszok a...

2020. december 26-án megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech-vakcina. Ezzel a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.