Nyájimmunitás téma

Az izlandi átoltottság és a tanulságok

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-08-14 11:33
Izlandot az teszi különösen érdekessé a tudományos világ számára, hogy itt van a világon elért egyik legmagasabb átoltottsági arány. És mégis, itt sem múlt el a pandémia veszélye.

Mi befolyásolhatja az oltakozási kedvet?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2021-07-27 14:33
A vakcinák hatékonysága mellett a felvételük aránya is fontos és szükséges tényező a COVID-19 terjedésének jövőbeni megelőzésének hatékonysága szempontjából, mivel bizonyos számot el kell érnie lakosságarányosan a beoltott személyeknek ahhoz, hogy az nyájimmunitást eredményezzen a lakosság körében.
Miért van szükség többlépcsős klinikai vizsgálatokra? Mi a különbség az oltási reakciók és oltási szövődmények között? A KliniKaland első évadának záróepizódjában ezekre a kérdésekre is választ ad a Semmelweis Egyetem animációs kisfilmje, amely minden fontos részletet elmagyaráz a klinikai teszteléstől a mellékhatásokon át a nyájimmunitásig.
Izraelben kialakulhatott valamiféle közösségi immunitás a koronavírussal szemben a Weizmann Intézet szakértője szerint - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

A vakcina mellé még más is kell a pandémia megállításához

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-01-28 17:05
A koronavírus-járvány több országban ma is szinte kontroll nélkül zajlik, jegyzik meg szakértők, ráadásul oly hosszú ideje, hogy még azután is milliók fognak megfertőződni, közülük sokan megbetegedni, akár meg is halni, amikor már milliók lesznek beoltva. Mindez bekövetkezhet, de a kimenetel súlyosságát tompíthatja, ha a lakosság továbbra is betartja az előírt szabályokat (pl. a maszkviselést, távolságtartást). Legalább nyár közepéig. Esetleg még tovább is! - fogalmaznak a Columbia Egyetem tudósai, akik a várható fejleményeket modellezték.

COVID-19 - A nyájimmunitás eléréséhez mekkora az elég jó arány?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-01-04 17:05
A lakosság legalább 90 százalékának vagy akár még ennél is nagyobb részének beoltottsága szükséges a nyájimmunitás kialakulásához. A vírus átadásának folyamatát, a járványt csak ekkora tömegű vakcinafelvétel esetén lehet majd megállítani - hangzik dr. Anthony Fauci legújabb állítása.

COVID-19 - Mit tudunk most az alkalmazás előtt álló vakcinákról? Összefoglaló

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2020-12-17 14:35
A koronavírus 2020-as világjárvány során egyértelművé vált, hogy a nyájimmunitás elérése (vagyis hogy elegendően esnek át a fertőzésen, védettséget szerezve) nem reális elképzelés a vírus terjedésének lassítására, illetve az érintettek számának csökkentésére.

Svédország vallomása a nyájimmunitásról

portfolio.hu - 2020-07-16 11:03
Annak ellenére, hogy nem vezetett be teljes lezárásokat, a koronavírussal szembeni immunitás messze nem éri el azt a szintet Svédországban, hogy a jövőben ne okozhatna a járvány komoly károkat - adta hírül a portfolio.hu.

A koronavírussal szemben többen lehetnek védettek, mint eddig gondolták a kutatók

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2020-07-06 22:03
Bizonyos immunitással még talán azok is rendelkezhetnek, akik negatív koronavírus (antitest) tesztet produkáltak - összegezhető egy friss tanulmány következtetése. Kutatók arról számoltak be, hogy minden egyes antitestre pozitív személyre két olyan személy jut, akiknél ki lehetett mutatni azokat a speciális T-sejteket, amelyek felismerik és elpusztítják a megfertőzött sejteket. Ilyen T-sejtek még olyanoknál is mutatkoztak, akiket enyhe vagy tünetmentes COVID-19 fertőzöttnek minősítettek az orvosok.

Svéd antitestvizsgálat: hosszú az út a nyájimmunitásig

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2020-05-28 05:06
Egy, a napokban nyilvánosságra hozott svéd vizsgálat megállapította, hogy április végéig a stockholmiak 7,3 százalékánál termelődött COVID-19 elleni antitest, azaz a döntés ellenére, hogy Svédország nem vezetett be szigorú korlátozásokat a járvány miatt, csak kis lépéssel került közelebb a nyájimmunitás eléréshez.