Nyájimmunitás téma

Az izlandi átoltottság és a tanulságok

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Izlandot az teszi különösen érdekessé a tudományos világ számára, hogy itt van a világon elért egyik legmagasabb átoltottsági arány. És mégis, itt sem múlt el a pandémia veszélye.

Mi befolyásolhatja az oltakozási kedvet?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

A vakcinák hatékonysága mellett a felvételük aránya is fontos és szükséges tényező a COVID-19 terjedésének jövőbeni megelőzésének hatékonysága szempontjából, mivel bizonyos számot el kell érnie lakosságarányosan a beoltott személyeknek ahhoz, hogy az nyájimmunitást eredményezzen a lakosság körében.

Milyen megélni azt, ha valaki az oltást követően fertőződik meg koronavírussal?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A koronavírus elleni vakcinák rendkívüli módon hatásosak, mégis néhány ritka esetben előfordul, hogy a vakcinált ember megbetegszik. Ahhoz, hogy elérjük a nyájimmunitást, a lakosság jelentős részének fel kell vennie a védőoltást.

Hogyan állapítják meg az oltóanyagok hatékonyságát?

Semmelweis Egyetem

Miért van szükség többlépcsős klinikai vizsgálatokra? Mi a különbség az oltási reakciók és oltási szövődmények között? A KliniKaland első évadának záróepizódjában ezekre a kérdésekre is választ ad a Semmelweis Egyetem animációs kisfilmje, amely minden fontos részletet elmagyaráz a klinikai teszteléstől a mellékhatásokon át a nyájimmunitásig.

Izraelben kialakulhatott a közösségi immunitás

MTI

Izraelben kialakulhatott valamiféle közösségi immunitás a koronavírussal szemben a Weizmann Intézet szakértője szerint - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

A vakcina mellé még más is kell a pandémia megállításához

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A koronavírus-járvány több országban ma is szinte kontroll nélkül zajlik, jegyzik meg szakértők, ráadásul oly hosszú ideje, hogy még azután is milliók fognak megfertőződni, közülük sokan megbetegedni, akár meg is halni, amikor már milliók lesznek beoltva. Mindez bekövetkezhet, de a kimenetel súlyosságát tompíthatja, ha a lakosság továbbra is betartja az előírt szabályokat (pl. a maszkviselést, távolságtartást). Legalább nyár közepéig. Esetleg még tovább is! - fogalmaznak a Columbia Egyetem tudósai, akik a várható fejleményeket modellezték.

COVID-19 - A nyájimmunitás eléréséhez mekkora az elég jó arány?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A lakosság legalább 90 százalékának vagy akár még ennél is nagyobb részének beoltottsága szükséges a nyájimmunitás kialakulásához. A vírus átadásának folyamatát, a járványt csak ekkora tömegű vakcinafelvétel esetén lehet majd megállítani - hangzik dr. Anthony Fauci legújabb állítása.

COVID-19 - Mit tudunk most az alkalmazás előtt álló vakcinákról? Összefoglaló

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A koronavírus 2020-as világjárvány során egyértelművé vált, hogy a nyájimmunitás elérése (vagyis hogy elegendően esnek át a fertőzésen, védettséget szerezve) nem reális elképzelés a vírus terjedésének lassítására, illetve az érintettek számának csökkentésére.

A COVID-19 egyszer majd szezonális fertőzéssé válhat

WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Addig azonban folyamatosan, egész évben terjedni fog, míg a populáció el nem éri a nyájimmunitást.

Svédország vallomása a nyájimmunitásról

portfolio.hu

Annak ellenére, hogy nem vezetett be teljes lezárásokat, a koronavírussal szembeni immunitás messze nem éri el azt a szintet Svédországban, hogy a jövőben ne okozhatna a járvány komoly károkat - adta hírül a portfolio.hu.