Koronavírus: Ismét 10 ezer fölött az új fertőzöttek száma, 213-an elhunytak

Szerző: WEBBeteg összeállítás - koronavirus.gov.hu, worldometers.info

10 759 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 549 839 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 213 beteg, így az elhunytak száma 17 841 főre emelkedett. A beoltottak száma 1 477 554 főre nőtt, ebből 444 451 fő már a második oltását is megkapta.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 364 808 fő, ennek ellenére az aktív fertőzöttek száma 167 190 főre emelkedett. 10 264 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1174-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban jelenleg 50 701 fő tartózkodik.

Diagram: koronavírus esetszámok Magyarországon, 2021 március 19-én

Koronavírus fertőzöttek száma megyei bontásban, 2021 március 19-én

További diagramok, országos és megyei esetszámok alakulása

A szennyvízben mért koronavírus koncentráció alakulása

Másfél millió közelében az oltottak száma

Az oltási program ütemezetten zajlik, Magyarország a második az uniós átoltottsági ranglistán (100 lakosra 19,29 beadott adag vakcina). Az újranyitást akkor tudjuk megkezdeni, ha 2,5 millió ember be lesz oltva – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök reggel a Kossuth Rádióban. Ennek az eléréséhez még további 1 millió embernél szükséges, hogy megkapja a védőoltás legalább első adagját.

A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. A következő napokra ehhez a háziorvosoknak átlagosan 10 fő oltására elég AstraZeneca vakcina jut, további 44 fő idős embert tudnak kórházi oltópontra szervezni, ahol Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak. A védőoltásra regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu honlapon lehet.

COVID-oltások napi száma Magyarországon, 2021 március 19-ig

Az operatív törzs arra kéri az oltandókat, hogy akár a háziorvosi rendelőben, akár kórházi oltóponton történik az oltás, az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek, hogy a csoportosulást, a tumultust elkerüljék. Továbbá kérik az oltandókat, hogy ha tehetik, akkor nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot, mert ez jelentősen meggyorsítja az oltással járó adminisztrációt. Hozzájáruló nyilatkozat letöltése.

A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány március 8-tól két hétre szigorítatta a korlátozásokat, amelyeket a miniszterelnök mai bejelentésének megfelelően március 22-től újabb egy hétre meghosszabbítanak.

A legfontosabb szabályok

 • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
 • A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
 • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzés javasolt.
 • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 8 óra és reggel 5 óra között. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
 • Az üzleteket be kell zárni az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac kivételével.
 • Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi-, szociális-, pénzügyi-, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat.
 • Az éttermekben továbbra is van lehetőség elviteles vásárlásra és házhoz szállításra.
 • Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. Az önkormányzatok kérésére az óvodákban és az iskolákban biztosítani kell a gyermekfelügyeletet. Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.
 • A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.
 • Szigorodott a határátlépés, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.
 • Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.
 • Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.
 • A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja
 • A közterületi parkolás ingyenes.

Kitekintés

Nemzetközileg a legfrissebb adatok szerint 122 435 348 főnél azonosították eddig az új típusú koronavírus-fertőzést, és 2 704 440-en vesztették életüket a COVID-19 megbetegedés következtében, 22 millióan jelenleg is aktív fertőzöttek. Jelenleg Braziliában nőtt a leginkább az új fertőzöttek száma, ahol egy nap alatt 87 169 főt regisztráltak a fertőzéssel, Európában pedig Franciaországban nőtt legnagyobb számban ugyanezen mutató, 34 998 új fertőzöttet azonosítottak. Lakosságszám-arányosan jelenleg Magyarországon az egyik legsúlyosabb a járványhelyzet földrészünkön, továbbá Csehországban, Észtországban, Franciaországban, Lengyelországban kiugróan magasak az új esetszámok.

Ajánlott cikkek - COVID-19 elleni védőoltások

(WEBBeteg összeállítás; Forrás: koronavirus.gov.hu, worldometers.info, ourworldindata.org, MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tömeges oltás Tömeges oltás

A mai napon rendeli el hétfőtől az országos tisztifőorvos.

A COVID-19 elleni vakcinák...

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően...

Meghosszabbodnak a védelmi...

A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, tehát április 19. után is...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus-fertőzöttek számának...

Az ismert, adott napon fennálló COVID-19-fertőzéses esetek számának időbeli alakulása és megyék szerinti eloszlása Magyarországon. Oldalunk naponta...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Miért nem járható út a...

Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg"...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.