A vércsoport jelentősége a COVID-19 fertőzésben

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

Egy új vizsgálat további bizonyítékkal szolgál arra vonatkozóan, hogy bizonyos vércsoportú emberek nagyobb valószínűséggel fertőződhetnek meg a COVID-19-cel.

Konkrétan azt állapították meg, hogy az új koronavírus (a SARS-CoV-2) elsősorban a légutak sejtjein jelen lévő A-vércsoport-antigénhez vonzódik.

A kutatók a SARS-CoV-2 vírus felszínén található fehérjére, az úgynevezett receptorkötő doménre (RBD) összpontosítottak, ami a vírus azon része, amellyel a gazdasejtekhez kapcsolódik. Ezért ez egy fontos célpont azon tudósok számára, akik próbálják megismerni, hogy a vírus hogyan fertőzi meg az embereket.

Ebben a laboratóriumi vizsgálatban a kutatócsoport azt figyelte, hogy a SARS-CoV-2 receptorkötő doménje hogyan lépett kölcsönhatásba a légutakban található sejtekkel és a vörösvértestekkel az A, a B és a 0-ás vércsoportok esetében.

Az eredmények azt mutatták, hogy a SARS-CoV-2 receptorkötő doménje jobban kapcsolódott a légutak sejtjein található A-vércsoport-antigénekhez, de nem részesítette előnyben a vörösvérsejteken jelen levő A-vércsoport-antigéneket vagy a légutak sejtjein található más vércsoportantigéneket.

A tanulmány szerzői szerint a SARS-CoV-2 receptorkötő doménjének azon preferenciája, hogy felismeri és könnyebben kapcsolódik az A vércsoportú emberek tüdejében található A-vércsoport-antigénhez, információval szolgálhat az A vércsoport és a COVID-19-fertőzés közötti lehetséges kapcsolatról. A vizsgálat eredményeit március 3-án tették közzé a ’Blood Advances’ szaklapban.

Érdekes, hogy a vírus receptorkötő doménje valójában csak a légutak sejtjein megtalálható A-vércsoport-antigéneket részesíti előnyben; ez az, ahogy feltételezhetően a legtöbb esetben a vírus behatol a szervezetbe és megfertőzi azt” - mondta Dr. Sean Stowell, a bostoni ’Brigham and Women’s Hospital’ munkatársa.

A vércsoport kihívást jelent, mivel öröklődik, és nem valami olyasmi, amin változtatni tudnánk” - nyilatkozta Dr. Stowell egy sajtóközleményben. „Ha jobban megérthetnénk azonban, hogy a vírus hogyan lép kölcsönhatásba a vércsoportokkal, akkor új gyógyszereket vagy prevenciós módszereket találhatnánk.

Ezek az eredmények önmagukban nem képesek teljesen leírni vagy előrevetíteni azt, hogy a koronavírusok milyen kihatással lehetnek a különféle vércsoportú betegekre - jegyezték meg a kutatók.

Az általunk megfigyelt nem az egyetlen mechanizmus, ami a klinikumban tapasztaltakért felelős, de magyarázatot adhat a vércsoport COVID-19-fertőzésre gyakorolt bizonyos mértékű befolyását illetően” - mondta Dr. Stowell és csapata.

Ez is érdekelheti

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; Why Blood Type May Matter for COVID Infection (webmd.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.