A vércsoport jelentősége a COVID-19 fertőzésben

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Egy új vizsgálat további bizonyítékkal szolgál arra vonatkozóan, hogy bizonyos vércsoportú emberek nagyobb valószínűséggel fertőződhetnek meg a COVID-19-cel.

Konkrétan azt állapították meg, hogy az új koronavírus (a SARS-CoV-2) elsősorban a légutak sejtjein jelen lévő A-vércsoport-antigénhez vonzódik.

A kutatók a SARS-CoV-2 vírus felszínén található fehérjére, az úgynevezett receptorkötő doménre (RBD) összpontosítottak, ami a vírus azon része, amellyel a gazdasejtekhez kapcsolódik. Ezért ez egy fontos célpont azon tudósok számára, akik próbálják megismerni, hogy a vírus hogyan fertőzi meg az embereket.

Ebben a laboratóriumi vizsgálatban a kutatócsoport azt figyelte, hogy a SARS-CoV-2 receptorkötő doménje hogyan lépett kölcsönhatásba a légutakban található sejtekkel és a vörösvértestekkel az A, a B és a 0-ás vércsoportok esetében.

Az eredmények azt mutatták, hogy a SARS-CoV-2 receptorkötő doménje jobban kapcsolódott a légutak sejtjein található A-vércsoport-antigénekhez, de nem részesítette előnyben a vörösvérsejteken jelen levő A-vércsoport-antigéneket vagy a légutak sejtjein található más vércsoportantigéneket.

A tanulmány szerzői szerint a SARS-CoV-2 receptorkötő doménjének azon preferenciája, hogy felismeri és könnyebben kapcsolódik az A vércsoportú emberek tüdejében található A-vércsoport-antigénhez, információval szolgálhat az A vércsoport és a COVID-19-fertőzés közötti lehetséges kapcsolatról. A vizsgálat eredményeit március 3-án tették közzé a ’Blood Advances’ szaklapban.

Érdekes, hogy a vírus receptorkötő doménje valójában csak a légutak sejtjein megtalálható A-vércsoport-antigéneket részesíti előnyben; ez az, ahogy feltételezhetően a legtöbb esetben a vírus behatol a szervezetbe és megfertőzi azt” - mondta Dr. Sean Stowell, a bostoni ’Brigham and Women’s Hospital’ munkatársa.

A vércsoport kihívást jelent, mivel öröklődik, és nem valami olyasmi, amin változtatni tudnánk” - nyilatkozta Dr. Stowell egy sajtóközleményben. „Ha jobban megérthetnénk azonban, hogy a vírus hogyan lép kölcsönhatásba a vércsoportokkal, akkor új gyógyszereket vagy prevenciós módszereket találhatnánk.

Ezek az eredmények önmagukban nem képesek teljesen leírni vagy előrevetíteni azt, hogy a koronavírusok milyen kihatással lehetnek a különféle vércsoportú betegekre - jegyezték meg a kutatók.

Az általunk megfigyelt nem az egyetlen mechanizmus, ami a klinikumban tapasztaltakért felelős, de magyarázatot adhat a vércsoport COVID-19-fertőzésre gyakorolt bizonyos mértékű befolyását illetően” - mondta Dr. Stowell és csapata.

Tovább

WEBBeteg
Forrás: F. Zs., fordító; Why Blood Type May Matter for COVID Infection (webmd.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Óvodai, iskolai és bölcsődei...

Mint ismert, a kormány azt a döntést hozta, hogy az egészségügyi, a szociális dolgozók, a regisztrált idősek, a rendőrök és katonák mellett...

Koronavírus - Víruskutató: a...

A következő napokban tetőzhet a koronavírus-járvány harmadik hulláma - mondta Rusvai Miklós víruskutató az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A COVID-19 kezelési lehetőségei

A SARS-CoV-2 okozta koronavírus-járvány megállításáért folyamatosan dolgoznak a szakemberek. A legnagyobb hangsúly jelenleg a védőoltásokon van...

Bamlanivimab - új gyógyszer a...

Folyamatosan zajlanak a pandémia továbbterjedésének megelőzésére, illetve megállítására, valamint a megbetegedett emberek kezelési eredményeinek...

Egyesek hosszas, mások csak rövid...

Bizonyítékok alapján jó okkal vélhetjük úgy, hogy a koronavírussal szembeni immunitás a fertőződés után akár 6-8 hónapig, sőt, talán évekig...

Hogyan lehet megkülönböztetni az...

A tavasz és a jó idő kezdetével javában tart az allergiaszezon. A COVID-19-világjárvány idején a koronavírus okozta tünetek összetéveszthetők az...

Panaszok, amelyekkel a járvány...

A koronavírus világjárvány kitörésével nagyon nehéz helyzetbe került mindenki. A betegek és az egészségügyi ellátó rendszer is. Az előttünk...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.