A szüleim megkapták a védőoltást, de én még nem - Kockázatos lenne meglátogatnom őket?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Hamarosan sok család kerül abba a helyzetbe, hogy az idősebb felnőttek megkapják a védőoltást, de a gyermekeik és unokáik még nem. Amíg a lakosság nagy része nem kerül beoltásra, és a vírus közösségi terjedése nem csökken, addig továbbra is szükség van a fizikai távolságtartásra és a maszkviselésre - mondják a szakértők.

Azon idősebb felnőttek számára, akik az év nagy részében elszigetelték magukat a családtól és a barátoktól, hogy biztonságban maradjanak a koronavírustól, a COVID-19 elleni védőoltás engedélyezése jelent némi fényt az alagút végén.

Habár a vakcina nagyobb védelmet biztosít, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy még időbe fog telni, míg az élet visszatér a normál kerékvágásba. Ide tartozik az is, hogy miként tervezhetőek a találkozások a szeretteinkkel.

Azoknak, akik már megkapták a védőoltást, nagy kísértés elgondolkodni ezeknek a dolgoknak az újrakezdésén, de még mindig nem vagyunk túl a nehezén” - mondta Dr. Ronan Factora, a Clevelandi Klinika geriátriai központjának orvosa. „Ez egy folyamat.

Nem nulla a kockázat

Még mindig jóval afeletti kockázati szinten vagyunk, mint amit a nyári hullám során tapasztaltunk” - mondta az Egyesült Államokra vonatkozóan Dr. Kelley, az Emory Egyetem Orvostudományi Karának infektológus professzora, de megállapítása igaz Magyarországra is.

A Healthline egészségportál által megkérdezett szakértők egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy jócskán benne járunk majd a 2021-es évben, mire arra a pontra érünk.

Addig ugyanazokat a korábban is érvényben lévő védőintézkedéseket kell alkalmazni a COVID-19 terjedésének megakadályozására, ha meglátogatjuk a szeretteinket, ideértve a fizikai távolságtartást, a maszkviselést és a jó kézhigiéniát is.

Most februárban ugyanazokat a dolgokat tenném, mint amiket decemberben” - mondta Dr. Kelley. „Legyünk a szabad levegőn, amikor csak lehet. Ha odabent tartózkodunk, használjunk maszkot. Az összejöveteleket továbbra is a lehetőségekhez mérten kis létszámmal és korlátozott mennyiségben tartsunk.

Ennek egyik oka az, hogy bármelyik oltást is kapja meg az adott személy, az nem lesz 100%-os hatékonyságú. Még a Moderna és a Pfizer-vakcina 94 vagy 95%-os hatékonysága mellett is fennáll ez a kockázat. Amilyen sebességgel terjed a vírus, még ez az 5%-os esély is kockázatot jelenthet.

Ezenkívül az sem ismert még, hogy a vakcina mennyire nyújt védelmet a vírus újonnan megjelenő variánsaival szemben, amelyek sokkal fertőzőbbek. Ezt a tudósok jelenleg is vizsgálják, de időbe fog telni, mire megtalálják a választ.

Mely tevékenységek biztonságosak a már beoltott idősek számára?

Nincs olyan tevékenység, ami ne járna valamennyi kockázattal, ameddig a vírus még mindig terjed. A beoltott idősebb felnőttek azonban magabiztosabban vehetnek részt bizonyos tevékenységekben olyan személyekkel, akik az alacsonyabb kockázatú csoportba tartoznak.

A geriáter úgy véli, hogy különösképp szabadtéri tevékenységekben, főként a kisebb létszámú családi összejöveteleken, a szociális távolságtartást és a maszkviselést továbbra is gyakorolva, nagyobb biztonságban érezhetik magukat a beoltott idősebbek, hiszen a vakcina által még egy védelemmel rendelkeznek.

Sok család esetében azonban felmerül egy további bonyodalom: a védőoltást nem engedélyezték gyermekek esetében. A Pfizer által kifejlesztett vakcinát például 16 éves és ennél idősebb korosztály számára, míg a Moderna védőoltását 18 éves és ennél idősebb korosztály számára engedélyezték. A közeljövőben nem is várható, hogy a gyermekek oltására is sor kerüljön.

Ez különösen aggasztó lehet, ha idősebb gyermekekről és kamaszokról van szó, akik esetében valószínűbb, hogy nagyobb társaságban mozognak.

Az ilyen esetekben úgy vélem, hogy az idősebb felnőttek számára jó ötlet lehet, ha egy találkozó előtt kérdéseket tesznek fel azzal kapcsolatban, hogy az unokáik merre jártak az elmúlt 10 nap során” - javasolta Dr. Factora. „Ha ez idő alatt betartották a távolságtartásra vonatkozó szabályokat, és nem voltak tüneteik, akkor alacsonyabb a kockázata, hogy elkapjunk valamit tőlünk.

A szakértők véleménye szerint, ha egy adott közösségből mindenki megkapta a védőoltást, akkor a COVID-19 terjedésének kockázata csökkenni fog. Habár a többgenerációs családok számára ez eltarthat egy darabig, addigi is a beoltott idősebb felnőttek már jobban érezhetik magukat abban a tekintetben, hogy időt tölthetnek az azonos korú, szintén beoltott társaikkal.

Ha megkaptuk a védőoltást, és a szűkebb körünkben lévő emberek is beoltásra kerültek, akkor nagyobb bizonyosságunk lehet afelől, hogy kisebb valószínűséggel kaphatjuk el a COVID-19 megbetegedést” - nyilatkozta Dr. Factora.

Amíg a lakosság nagy része nem kerül beoltásra, és a vírus közösségi terjedése nem csökken, addig az idősebb felnőtteknek továbbra is távol kell maradniuk a nem megfelelően szellőztetett, beltéri helyektől. Azok a helyszínek, amelyeket még mindig a legnagyobb kockázatúnak tartanak, és amelyeket érdemes elkerülni: az éttermek, a zsúfolt helyiségek, azok a helyek, ahol sok ember tartózkodik.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Füzesi Zsuzsa, fordító; Forrás: My Parents Are Vaccinated but I’m Not. Is It Safe for Us to Visit? (Healthline)

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.