Felgyorsítható-e az első körös immunizálás?

Szerző: WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet, újságíró

Az előzetes adatok szerint az Izraelben beoltott első száz ember közül minden másodiknál két héttel a vakcina első dózisának beadása után erős antitestes válasz jelent meg a vírussal szemben. Ennek alapján egyes epidemiológusok azt javasolják: a rendelkezésre álló vakcina felét ne tartalékolják a második adag 21 nappal később esedékes beadására.

A védőoltások beadása, illetve az eltérő dozírozási módszerek körül az utóbbi napokban többféle vélemény fogalmazódott meg. A szakértők esetenként evidenciákkal nem alátámasztott, ezért meglehetősen szubjektív vélekedései olykor úgy hatnak, mintha vágyakra, jórészt a remélt előnyökre alapozódnának.

Bővebben Stratégiai váltás a beoltási tervekben - Lehetőség vagy fegyelmezetlenség?

A téma továbbra is napirenden van, mert folyamatosan bukkannak fel támogató, ellentmondó újabb vélemények. Mint az alábbi is: az izraeli dr. Gili Regev-Yochay (Sheba Medical Center, Tel Hashomer, az epidemiológiai részleg igazgatója) azt javasolja, hogy az oltóhelyeken halasszák el a Pfizer vakcina második dózisának beadását azért, hogy több személyt tudjanak első körben immunizálni. (Jelenleg Izraelben a legmagasabb azok aránya, akik már megkapták a védőoltás első dózisát, mintegy 21%, így ebből az országból áll a kutatók rendelkezésére a legtöbb adat.)

Az orvosi központ egyik szaktekintélye úgy véli, legalább egy hónappal célszerű eltolni a Pfizer vakcina megerősítését. „Úgy vélem, fontosabb többeket beoltani. Csak egyetlen hónapról van szó. Nem hiszem, hogy ez bajt okozna. Nyilvánvaló, hogy a valódi rombolást, a jóval nagyobb károkozást, maga a COVID-19 betegség idézi elő.

A Sheba Medical Center vizsgálatot indított a kórházukban beoltott több száz egészségügyi dolgozó ellenanyag szintjének nyomon követésére. Elsősorban az immunoglobulin G (IgG) antitesteket értékelik, mivel alapvetően ezek határozzák meg, hogy adott személynél kialakult-e immunitás, mondta dr. Regev-Yochay. És bár ő maga is vallja, ideálisan pontosan úgy kell alkalmazni a Pfizer vakcinát, ahogyan a klinikai próbák mutatják, így a megerősítő oltást a 21. napon kell beadni, mert elengedhetetlenül fontos a második dózis szerepe. Ugyanakkor az a meggyőződése, a jelenlegi helyzetben ezt lehet módosítani. Ha egy hónappal eltolódik a 2. dózis, ez nem jelenti azt, hogy lemondunk az általa nyújtott előnyről. Nem veszítjük el azt, ellenben nagyobb közösségi hasznot hozunk, több esélyt teremtünk társadalmi szinten.

Más orvosi szaktekintélyek, közöttük az egészségügyi minisztérium helyettes főigazgatója, Itamar Grotto is osztja ezt a véleményt. Arra hivatkozik, hogy a második injekció késleltetésével több személynek lesz módja megkapni az első dózist, így többeknél kezdődhet meg az antitest képződése.

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy halasztható a második dózis

Eközben a minisztérium álláspontja az, hogy a protokollt nem szabad megváltoztatni. „Világossá szeretnénk tenni, hogy minden beoltott számíthat rá, a számára szükséges következő védőoltás adagját tartalékoltuk. Kizárólag azokat zárjuk ki a második oltás lehetőségéből, akik az első injekció utáni időszakban megbetegedtek” - fogalmaz a közelmúltban nyilvánosságra hozott közlemény.

Emlékeztetőül felidézzük, hogy a gyártó Pfizer és BioNTech arra figyelmeztettek, nincs arra bizonyíték, hogy az általuk közösen kifejlesztett vakcina akkor is védelmet tud nyújtani a COVID-19 ellen, ha a második dózist hosszabb idő elteltével adják be, mint a vizsgálatban szerepelt 21 nap. És ami ezzel kapcsolatosan még nagyon fontos, a koronavírussal megfertőződöttek szerológiai tesztje azt mutatja, a bennük termelődött ellenanyag szintje az idő előrehaladtával csökken.

Fontos Gyakori kérdések-válaszok a Pfizer/BioNTech vakcináról

Szerző: Fazekas Erzsébet újságíró
Forrás: 50% of people vaccinated developed antibodies - Sheba (jpost.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Leiden-mutáció Leiden-mutáció

Milyen tünet vetheti fel e genetikai eltérés gyanúját? Mi a teendő?

Felfázás Felfázás

Mikor, kik és hogyan védjék húgyutaik egészségét?

Közel 51 ezer ember oltására elég...

Újabb vakcinaszállítmányok érkeznek kedden. A Pfizer-vakcinából a negyedik szállítmány, összesen 81 tálca oltóanyag érkezése várható, amely 47...

A vashiány laboratóriumi vizsgálata

Milyen laboreltérések utalnak vashiányra? Milyen laboratóriumi vizsgálatok történnek vashiány gyanúja esetén? Mit jelent a súlyos vashiány?

Az anti-Müllerian hormon (AMH)...

Az AMH egy olyan hormon, amelynek többféle feladata van a szervezetben. Laborvizsgálat során a vérből kimutatható a szintje, amely többféle dolgot is...

A vese betegségére utaló jelek

A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét...

A premenstruációs szindróma...

A nők 80 százaléka szenved a menstruációt megelőzően fejfájástól, hangulatingadozástól, felfúvódástól és egyéb problémáktól...

Prebiotikumok, probiotikumok...

A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk...

Okuláris migrén

Az okuláris migrén kifejezés megtévesztő lehet. Néha két különböző dologra is használják, melyek közül az egyik nem ad okot aggodalomra, ám a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.