Felgyorsítható-e az első körös immunizálás?

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az előzetes adatok szerint az Izraelben beoltott első száz ember közül minden másodiknál két héttel a vakcina első dózisának beadása után erős antitestes válasz jelent meg a vírussal szemben. Ennek alapján egyes epidemiológusok azt javasolják: a rendelkezésre álló vakcina felét ne tartalékolják a második adag 21 nappal később esedékes beadására.

A védőoltások beadása, illetve az eltérő dozírozási módszerek körül az utóbbi napokban többféle vélemény fogalmazódott meg. A szakértők esetenként evidenciákkal nem alátámasztott, ezért meglehetősen szubjektív vélekedései olykor úgy hatnak, mintha vágyakra, jórészt a remélt előnyökre alapozódnának.

Bővebben Stratégiai váltás a beoltási tervekben - Lehetőség vagy fegyelmezetlenség?

A téma továbbra is napirenden van, mert folyamatosan bukkannak fel támogató, ellentmondó újabb vélemények. Mint az alábbi is: az izraeli dr. Gili Regev-Yochay (Sheba Medical Center, Tel Hashomer, az epidemiológiai részleg igazgatója) azt javasolja, hogy az oltóhelyeken halasszák el a Pfizer vakcina második dózisának beadását azért, hogy több személyt tudjanak első körben immunizálni. (Jelenleg Izraelben a legmagasabb azok aránya, akik már megkapták a védőoltás első dózisát, mintegy 21%, így ebből az országból áll a kutatók rendelkezésére a legtöbb adat.)

Az orvosi központ egyik szaktekintélye úgy véli, legalább egy hónappal célszerű eltolni a Pfizer vakcina megerősítését. „Úgy vélem, fontosabb többeket beoltani. Csak egyetlen hónapról van szó. Nem hiszem, hogy ez bajt okozna. Nyilvánvaló, hogy a valódi rombolást, a jóval nagyobb károkozást, maga a COVID-19 betegség idézi elő.

A Sheba Medical Center vizsgálatot indított a kórházukban beoltott több száz egészségügyi dolgozó ellenanyag szintjének nyomon követésére. Elsősorban az immunoglobulin G (IgG) antitesteket értékelik, mivel alapvetően ezek határozzák meg, hogy adott személynél kialakult-e immunitás, mondta dr. Regev-Yochay. És bár ő maga is vallja, ideálisan pontosan úgy kell alkalmazni a Pfizer vakcinát, ahogyan a klinikai próbák mutatják, így a megerősítő oltást a 21. napon kell beadni, mert elengedhetetlenül fontos a második dózis szerepe. Ugyanakkor az a meggyőződése, a jelenlegi helyzetben ezt lehet módosítani. Ha egy hónappal eltolódik a 2. dózis, ez nem jelenti azt, hogy lemondunk az általa nyújtott előnyről. Nem veszítjük el azt, ellenben nagyobb közösségi hasznot hozunk, több esélyt teremtünk társadalmi szinten.

Más orvosi szaktekintélyek, közöttük az egészségügyi minisztérium helyettes főigazgatója, Itamar Grotto is osztja ezt a véleményt. Arra hivatkozik, hogy a második injekció késleltetésével több személynek lesz módja megkapni az első dózist, így többeknél kezdődhet meg az antitest képződése.

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy halasztható a második dózis

Eközben a minisztérium álláspontja az, hogy a protokollt nem szabad megváltoztatni. „Világossá szeretnénk tenni, hogy minden beoltott számíthat rá, a számára szükséges következő védőoltás adagját tartalékoltuk. Kizárólag azokat zárjuk ki a második oltás lehetőségéből, akik az első injekció utáni időszakban megbetegedtek” - fogalmaz a közelmúltban nyilvánosságra hozott közlemény.

Emlékeztetőül felidézzük, hogy a gyártó Pfizer és BioNTech arra figyelmeztettek, nincs arra bizonyíték, hogy az általuk közösen kifejlesztett vakcina akkor is védelmet tud nyújtani a COVID-19 ellen, ha a második dózist hosszabb idő elteltével adják be, mint a vizsgálatban szerepelt 21 nap. És ami ezzel kapcsolatosan még nagyon fontos, a koronavírussal megfertőződöttek szerológiai tesztje azt mutatja, a bennük termelődött ellenanyag szintje az idő előrehaladtával csökken.

Fontos Gyakori kérdések-válaszok a Pfizer/BioNTech vakcináról

WEBBeteg logó Szerző: Fazekas Erzsébet újságíró
Forrás: 50% of people vaccinated developed antibodies - Sheba (jpost.com)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.