Koronavírus: kétféle gyógyszer is elérhető itthon a betegek kezelésére

portfolio.hu
megjelent:

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetésével március óta zajlanak a koronavírussal kapcsolatos kutatás-fejlesztési programok. A kormány megbízásából és finanszírozásával megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően már kétféle, a nemzetközi gyakorlatban bevált gyógyszer vethető be a magyar betegek kezelésében.

„Az ITM által koordinált több mint húsz projekt között megtalálhatók a vírus terjedését vizsgáló mérések, a védekezést segítő eszközfejlesztések, a betegek felépülését támogató kutatások, fejlesztések is” - jelentette ki Bódis József, a tárca felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára. A Richter már tavasszal lehetőséget kapott a koronavírus kezelésében hatásosnak tűnő Remdesivir hazai fejlesztésére.

A hatóanyag a klinikai tesztek során gyorsította a betegek gyógyulását, trendszerűen csökkentette a halálozási arányt. A kormányzati forrásból finanszírozott fejlesztés eredményeként legyártott gyógyszereket a cég átadja a magyar államnak.

A jelenleg a gyártó raktárában várakozó, klinikai vizsgálathoz felhasználható kiszerelt mennyiség mintgey 250 beteg kezelését teszi lehetővé

Október végéig összesen több mint 800 betegnek elegendő gyógyszer áll majd rendelkezésre. A projekt mintegy 400 millió forint támogatással valósulhat meg.

Az innovációs tárca első körben, még tavasszal 3 milliárd forintot különített el a koronavírussal kapcsolatos kutatás-fejlesztési feladatokra. A támogatott projektek - a terápiás módszerek kidolgozásától a lélegeztető-eszközök sorozatgyártásán át a matematikai modellezésen alapuló járványügyi elemzésekig - a tervezett ütemben haladnak előre.

A Befektetés a jövőbe pályázati felhívásban 7 milliárd forint forrás volt elérhető a népegészségügyi szempontból jelentős diagnosztikai és terápiás eljárások, új technológiák, termékek és szolgáltatások fejlesztéséhez. A kiírásra beérkezett több mint félszáz projektjavaslat formai ellenőrzése és szakmai véleményezése zajlik. Általánosabb célú egészséggazdasági és egészségipari beruházásokra további két pályázatban összesen 85 milliárd forintot biztosít a kormány.

(portfolio.hu)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.