A koronavírus-járvány és a közösségkezdés gondjai

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Dr. Bogdányi Katalin, gyermekorvos, neonatológus - WEBBeteg
megjelent: 2020.09.18.

Fontos kérdésekre kíván válaszokat adni az első iskolahetek tapasztalatai alapján dr. Bogdányi Katalin, a Normafa gyermekrendelő házi gyermekorvosa.

A tanév kezdete óta eltelt tíz napot, ha egy szóval kellene jellemeznem, az őrület vagy a káosz szavak jutnak eszembe – írta e hét elején dr. Bogdányi Katalin, gyermekorvos, neonatológus tájékoztatásnak, tanácsadásnak és figyelemfelhívásnak szánt legújabb hírlevelében.

E sok szempontból tarthatatlan helyzet okát az alábbiakban látom:

Kezdete óta a koronavírus-járvány mostanra csúcsosodott ki (és még nem tudjuk, hova tart). Az ország gazdasági ereje és az emberek toleranciájának határai miatt a tavaszihoz hasonló leállást nem lehet/mernek elrendelni.

A bölcsődékben/óvodákban/iskolákban a pedagógusok adminisztratív úton igyekeznek bebiztosítani magukat a fertőzésekkel szemben.

Mindemellett, bár ebben a helyzetben is kötelező óvodába, iskolába járni, a szülők egy része – féltésből – mégse viszi gyerekét a közösségbe. Eközben a rohamosan növekvő mintavételezést az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) alig bírja kapacitással, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pedig nem tud lépést tartani a kontaktkutatással.

Az említettekre mi a megoldás? – Bármi történik is, az a biztos, hogy adjunk orvosi igazolást.

Ebben a káoszban szeretnék néhány hasznos információval segítségükre lenni, de előbb a gyermekgyógyász szemével, nézőpontjából összefoglalom a jelen helyzet szakmai aspektusát:

 • A hazai gyerekpopuláció tagjai ma átlagosan havonta 1 légúti (többnyire vírusos eredetű, felső légúti) fertőzésen esnek át.
 • A fertőzéses eredetű megbetegedések száma – így a koronavírus okozta is – a közösségi élet indításával mindig növekszik (mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a tavaszi leállás idején alig volt 1-1 beteg gyerek).
 • A felső légúti vagy a hasmenéssel, hányással járó fertőzések tüneteik alapján NEM, csak teszttel különíthetőek el a koronavírus-fertőzéstől.
 • A koronavírus-fertőzés jellegzetes tünetei a felnőttekhez hasonlóan gyerekekben is a láz, köhögés, hirtelen szaglás- vagy ízvesztés, ritkán nehézlégzés. Emellett a kicsik körében a felnőttekéhez képest sokkal gyakrabban úgynevezett aspecifikus tünetek képében jelentkezik (pl. hasmenés, hányás, hasfájás, izom-, végtagfájdalom stb.) Gyakorlatilag az egyszerű náthán és még néhány eseten kívül nincs olyan fertőző beteg gyerek, aki a szakmai kritériumok alapján nem COVID-19-gyanús.
 • A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos orvosi teendőket az NNK eljárásrendje szabja meg, ami minden magyar orvos számára kötelezően betartandó (az eljárásrend az NNK honlapján publikusan elérhető).

Most pedig következzen néhány kérdés, amelyek a legtöbbször merültek fel az utóbbi napokban:

Mit kell tenni, ha egy gyerek megbetegszik, mikor kell orvoshoz fordulni?

 • Ha bármilyen, a fentiekben említett panaszt, tünetet észlelnek, még aznap jelentkezni kell nálunk (vagy az illetékes háziorvosnál).
 • A kapott információk alapján lehetőség szerint telemedicina útján igyekszünk tanácsot adni, és ha kell, megbeszéljük, hogy kit, mikor, hol kell vizsgálni, kontrollálni vagy tesztelni.

Kinek, mikor és milyen koronavírus tesztet kell/lehet kérni?

 • A koronavírus teszteket két csoportba oszthatjuk: az egyik a PCR, ami a garatváladékból a vírust mutatja ki, míg a másik az úgynevezetett szerológia, ami vérből a szervezet által a fertőzésre válaszul termelt ellenanyagot (IgM/IgG) méri meg.
 • Ha azt szeretnénk tudni, hogy valaki aktuálisan koronavírus-fertőzött-e, arra CSAK a PCR-vizsgálat alkalmas, de ehhez se mindegy, hogy mikor vesszük le a mintát: tünetet mutató betegnél a tünetek megjelenése után minél előbb, tünetmentes kontaktnál viszont a kontakt időponttól számítva 4-5 nap múlva a legpontosabb az eredmény. Egyéb esetben álnegatív lehet, amiből téves következtetéseket lehet levonni.
 • Aki beteg és az NNK eljárásrend alapján fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, annak megkérem a PCR-vizsgálathoz való mintavételezést az OMSZ mentőtől, ők a kapacitásuktól függően 1-3 napon belül kimennek lakásra. Előtte telefonon egyeztetik a szülőkkel a címet és megmondják, várhatóan hányra érkeznek, és előtte mennyi ideig nem szabad enni-inni. Egyes hírek szerint van olyan hely, ahol lehetőség van bemenni a mentőállomásra, ami jelentősen gyorsíthatja a folyamatot, így erre érdemes rákérdezni tőlük telefonon.
 • Az ellenanyag-vizsgálatnak is két típusa van: a fertőzéstől számított 4-5 nap múlva megjelenő IgM-et, vagy a 7-10. napon megjelenő IgG-t kimutató úgynevezett szerológiai gyorsteszt vagy laborvizsgálat. A jelenleg közforgalomban lévő gyorstesztek érzékenysége 30-70%, így senkinek nem javaslom, mert sem pozitív, sem negatív irányban nem megbízható. Napjainkban egyetlen megbízható szerológiai vizsgálat van, az Abbott cég IgG-je, ami közel 98% biztonsággal megmutatja, hogy már átestünk-e a fertőzésen és védettek vagyunk-e. Jelenleg arra, hogy valaki beteg-e vagy aktuálisan fertőzött-e, szerológiai vizsgálatot nem végzünk.

Mikor és meddig fertőz egy COVID-19-beteg?

 • A tünetek megjelenését megelőzően már 2 nappal, és a tünetek megszűntét követően is még napokig. A jelenlegi statisztikák szerint az összes fertőzés mintegy 40 százaléka a lappangási idő alatti továbbfertőzésekből származik.

Milyen krónikus betegségek esetén nem javasolt jelenleg közösségbe járni?

 • Erre vonatkozóan a napokban készült el egy ajánlás, ami bár orvosoknak szól, de akit érdekel, ide kattintva megtalálja. Nagyon kevés olyan súlyos – magas rizikóba tartozó – krónikus betegség van, ami miatt egyáltalán nem javasolt közösségbe (óvodába, iskolába) járni. A praxisomban most nincs is ilyen gyerek.
 • A leggyakrabban felmerülő kérdés az asztma – ez mai tudásunk szerint, jól kontrollált esetben, nem jelent fokozott rizikót. Rosszul kontrollált esetnek tekintjük, ha valaki asztma miatt évi legalább kétszer kórházi kezelést igényelt vagy intenzív osztályon ápolták. (Megjegyzendő: ilyenkor nem az a megoldás, hogy nem jár be az óvodába, iskolába, hanem a megfelelő gyógyszeres beállításra van szükség.)

Mennyi ideig kell otthon maradni, ha valaki beteg?

 • Elsősorban attól függ, hogy igazoltan koronavírus-fertőzött-e vagy sem. Ha fertőzött, akkor minimum 10 napig, úgy, hogy akkor mehet utána ismét közösségbe, ha legalább 3 napja láztalan és teljesen tünetmentes. Ha koronavírus-fertőzés gyanúja áll fenn, de nem történt tesztelés (tehát nem zártuk ki a fertőzést), akkor is ugyanennek az elvárásnak kell teljesülnie. Ha kizártuk a koronavírus-fertőzést, azaz negatív lett a teszt, vagy nem is merült fel a gyanúja, akkor minimum egy nap tünetmentességet kell elérni.
 • Az NNK eljárásrend a következőt tartalmazza erre vonatkozóan:
  • „minden beteg koronavírus-fertőzés szempontjából „gyanús esetnek” minősül, akinek a következők közül AKÁR CSAK EGY tünete is van: köhögés, láz, nehézlégzés, hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés hiánya vagy zavara, fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés (tehát a közönséges náthán kívül az összes fertőzés ide tartozik)
  • minden gyanús eset elkülönítése kötelező: enyhe tünetek esetén, és ha az otthoni karantén kritériumai megvalósulnak, valamint a beteg állapota megengedi, akkor otthonában, egyéb esetben, kórházban
  • a karantén a következő esetben szüntethető meg: a beteg legalább 3 napja láztalan, nincsenek légúti tünetei és a TÜNETEK KEZDETE ÓTA ELTELT LEGALÁBB 10 NAP”
 • Aki tehát náthás, hőemelkedése van, torka fáj, de jó általános állapotú, nincs esethalmozódás a családjában, azt a hagyományos módon kezeljük, és legalább egy tünetmentes (!!!) napig kell otthon maradnia. Fontos, hogy megértsük, mi a különbség a „jobban van” és a „jól van, tünetmentes” között. Az utóbbit nem könnyű elérni ősztől tavaszig, főként az óvodások, kisiskolások körében, de most mégis ezt sokkal komolyabban kell venni, mert e korosztályban az átlag populációnál is gyakoribb a minimális tünetekkel jelentkező koronavírus-fertőzés, ezért azzal, hogy nem járnak betegen közösségbe, csökkenteni tudjuk a járvány terjedését.
 • Itt szeretném megjegyezni, hogy leszámítva a koronavírus-fertőzés igazolt vagy gyanús eseteinek elsődleges kontaktjait, nem indokolt, ezért nem is javaslom otthon tartani az egészséges, jól levő gyerekeket. A tavaszi leállást követően már láttuk, hogy a közösség kihagyásának milyen komoly károsultjai a gyerekek, így mindenkit bátorítok, hogy egészséges, jól lévő gyerekét „a biztonság kedvéért” ne tartsa otthon!

Ki ad igazolást a hiányzásra?

 • Mivel ez a kérdés elég szövevényes, készítettem a különböző esetekről egy táblázatot, amit megtalálnak a honlapomon ide kattintva.
 • Betegség miatt otthon maradt gyerek jelenleg (!) orvosi igazolással mehet vissza közösségbe az EMMI Intézkedési terve alapján. Annak, hogy egy gyerek meggyógyult egy betegségből, a legpontosabb jele, hogy tünet- és panaszmentes. Amit én nem tudok megállapítani, csak Önök, szülők tudják, akik 24 órában a gyerekük mellett vannak – ez volt eddig is a bajom az orvosi igazolások értelmetlen és tartalmatlan voltával kapcsolatban. Se azt nem látom, hány napja lázas/láztalan, se azt, hogy hányt-e vagy hányszor volt hasmenése, azt meg végképp nem tudom vizsgálattal igazolni vagy kizárni, hogy fáj-e a hasa, a feje. Ezért vezettük be a szülői nyilatkozatot, amiben a betegség típusától függő intervallumra (ha igazolt COVID-19-beteg, akkor legalább 3 napra, ha nem COVID-19-beteg, akkor legalább 1 napra) a szülő nyilatkozik a gyermeke tünetmentességéről, ezért ő vállalja a felelősséget, én pedig ezt „ellenjegyzem” (bár ez utóbbinak a világon semmi értelme...) Kollégáimmal együtt kb. a 15. beadványt nyújtjuk be a járvány második hulláma (!) alatt, hogy a döntéshozók ezt gondolják végig, ne kényszerítsék a szülőket és a gyerekeket arra, hogy egészséges, tünetmentes gyerekeket kelljen a rendelőbe hozni egyedül és kizárólag adminisztratív célból. Az lenne a cél, hogy az intézmények fogadják el a szülő nyilatkozatát. Van már néhány példaértékű óvoda, iskola, ahol ezt meg is tették. A szülői nyilatkozatra ugyancsak a fenti linken, az igazolásos táblázat előtt találnak mintát.
 • A Bölcsődék Országos Egyesülete állásfoglalásban tette közzé, hogy sem a közösség kezdéséhez, sem a betegség utáni visszatéréshez nem kérnek orvosi igazolást. Nagy hála és köszönet nekik a gyerekek, a szülők és magunk, a háziorvosok nevében! Az állásfoglalást ide kattintva találják meg.
 • Fontos tudni, hogy aki betegen vagy elsődleges kontaktként NNK határozat alapján házi karanténban van, annak a határozat az igazolása. A benne szereplő feltételek teljesülése után orvosi vizsgálat és igazolás nélkül visszamehet. Ha a kontaktnak a karantén ideje alatt bármi panasza, tünete lenne, jogszabály szerinti kötelezettsége erről a háziorvost értesíteni. Akkortól betegnek minősül, és a betegekre vonatkozó előbbiekben leírt eljárás vonatkozik rá.
 • NEM tudok igazolást adni a tünetmentes, nem hatósági határozattal, hanem a bölcsőde/óvoda/iskola/szülők által karanténra ítélt gyerekeknek. Itt az igazolás nem is értelmezhető, hiszen a gyermek nem beteg, tehát nincs mit ellenőrizni rajta.

Mi lesz a szülői táppénzzel?

 • 12 év alatti beteg gyerekek szüleit a korábbihoz hasonló módon tudjuk táppénzre venni.
 • 12 év alatti, NNK határozattal karanténra kötelezett, tünetmentes gyerekek szüleire ugyanez vonatkozik a táppénzük kapcsán.
 • NEM tudjuk táppénzre venni a tünetmentes, hatósági határozat nélkül a bölcsőde/óvoda/iskola/szülők által saját hatáskörben otthon tartott gyerekek szüleit.

Mi lesz az oltásokkal a járvány alatt?

 • Nagyon fontos, hogy a kötelező és az ismert ajánlott oltásokat adjuk be a szokásos menetrendben. Az utóbbiakra való ajánlás nem változott, nem befolyásolja a koronavírus-járvány.
 • Az orvos-beteg találkozások számának lehetőség szerinti csökkentése miatt a WHO, az NNK és a hazai Védőoltás Tanácsadó Testület ajánlása szerint csoportosítjuk és egyszerre adjuk be a szakma szabálya szerint együtt adható oltásokat. Ez a tavaszi első hullám alatt is nagyon jól működött, azóta is ezt a rendet folytatjuk.
 • Ebben a szezonban különösen nagy jelentősége lesz, hogy minél többen megkapják az influenza elleni oltást. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy elkerüljük a szövődményes vagy súlyos betegségeket, ennek egyik legjobb módja az influenza elleni védekezés. Várhatóan október végén, november elején lesz elérhető a Vaxigrip Tetra védőoltás. Terveink szerint külön napon és időpontban fogjuk szervezni az influenza elleni oltást, erről időben fogok külön tájékoztatást nyújtani.

Néhány további tanács, információ

 • Ha a gyermekük nincs aggasztó állapotban, akkor kérem, hogy e-mailt írjanak, mert a telefonhívások száma kezelhetetlenné vált, azon kívül az e-maileken – 2 munkatársammal együtt – hárman is tudunk dolgozni, így sokkal hamarabb kap mindenki segítséget. Biztos, hogy nem tudok az SMS-ekre, messenger-, Viber-üzenetekre is válaszolni, így kérem, hogy e csatornákat NE használják. Fontos lenne, hogy sürgős esetben el tudjanak érni telefonon, éppen ezért kérem, hogy a telefonvonalat erre tartsuk fenn. Az e-mailekkel kapcsolatban még mindig nem sikerült elérni, ezért most is nyomatékosan kérem, hogy semmi mást, de a gyerek nevét, születési idejét írják meg az e-mail tárgyrovatában!
 • Orvosi vizsgálat továbbra is szigorú rendben, CSAK időpont-egyeztetés alapján történik, betartva, hogy a váróban egy családnál nem lehet több, és a rendelést az egészséges tanácsadás – kontrollvizsgálat – betegvizsgálat sorrendben strukturáljuk, majd minden este rendelői fertőtlenítés történik speciális vegyszerekkel.
 • Ilyen praxislétszám és betegszám mellett a legjobb indulattal sem tudom egyszerre figyelembe venni a „négyig dolgozom – háromig alszik – be kell érni az oviba – a nagyi nem tudja bevinni” kéréseket. Van olyan család, ahonnan 3-4 telefon vagy e-mail érkezik, hogy ne ekkor meg ne akkor kelljen jönni vizsgálatra. Ez nagyon megnehezíti a helyzetünket, kérem, legyenek megértőek. Értem és sajnálom, ha nehéz alkalmazkodni, de mi sem tudunk majd másfélezer gyerek családjának kívánságához egyszerre alkalmazkodni.
 • Az otthoni karanténra kötelezett, de családban élők életvitelére nagyon szigorú szabály vonatkozik, kérem, ezt vegyék komolyan. Ide kattintva olvashatják a betartandó életviteli utasításokat.
 • Aki a koronavírus-járvány és az iskolakezdés kérdéséről szeretne még további hiteles információt kapni, annak javaslom 3 kollégám nagyon érdekes beszélgetését, ami ide kattintva megtalálható.

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján is, minden nap újabb és újabb kérdések vetődnek fel, ezeknek megfelelően igyekszem Önöket folyamatosan tájékoztatni az aktualitásokról. Senkinek nem könnyű ez a helyzet, ezért mindenkitől sok türelmet és megértést kérek – cserében pedig igyekszem a gyerekek minden bajában Önök mellett állni! – zárja aktuális hírlevelét dr. Bogdányi Katalin, gyermekorvos, neonatológus, a Normafa gyermekrendelő házi gyermekorvosa.

WEBBeteg.hu logó WEBBeteg
Fazekas Erzsébet, újságíró
Forrás: Dr. Bogdányi Katalin, gyermekorvos, neonatológus hírlevele

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvás napközben Alvás napközben

Milyen a hatása? Miért is egészséges a szieszta?

Izomgyulladás (myositis) Izomgyulladás (myositis)

A betegség típusai, tünetei és kezelése.

Csökken a szennyvízben a koronavírus...

Országos átlagot tekintve tovább folytatódott a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentráció-csökkenése.

Koronavírus - 13 765 új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 418 352 fő, közülük 6 204 725 fő a második, 3 897 614 fő a harmadik, 348 934...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

ARDS (akut respirációs distressz...

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

A hosszú COVID valódi arca: amit...

A hosszú COVID valós jelenség, amelynek valódi hosszú távú egészségügyi hatásai vannak a koronavírus-fertőzésből felépülő emberek számára....

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Miként lehetséges, hogy COVID-osnak...

Bizonyára sok olvasó élte már át azt, hogy torokgyulladást sejtető erős fájdalma miatt "vadul" tesztelni kezdte magát, és miközben a vele együtt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.