A koronavírus-járvány és a közösségkezdés gondjai

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Dr. Bogdányi Katalin, gyermekorvos, neonatológus - WEBBeteg
megjelent:

Fontos kérdésekre kíván válaszokat adni az első iskolahetek tapasztalatai alapján dr. Bogdányi Katalin, a Normafa gyermekrendelő házi gyermekorvosa.

A tanév kezdete óta eltelt tíz napot, ha egy szóval kellene jellemeznem, az őrület vagy a káosz szavak jutnak eszembe – írta e hét elején dr. Bogdányi Katalin, gyermekorvos, neonatológus tájékoztatásnak, tanácsadásnak és figyelemfelhívásnak szánt legújabb hírlevelében.

E sok szempontból tarthatatlan helyzet okát az alábbiakban látom:

Kezdete óta a koronavírus-járvány mostanra csúcsosodott ki (és még nem tudjuk, hova tart). Az ország gazdasági ereje és az emberek toleranciájának határai miatt a tavaszihoz hasonló leállást nem lehet/mernek elrendelni.

A bölcsődékben/óvodákban/iskolákban a pedagógusok adminisztratív úton igyekeznek bebiztosítani magukat a fertőzésekkel szemben.

Mindemellett, bár ebben a helyzetben is kötelező óvodába, iskolába járni, a szülők egy része – féltésből – mégse viszi gyerekét a közösségbe. Eközben a rohamosan növekvő mintavételezést az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) alig bírja kapacitással, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pedig nem tud lépést tartani a kontaktkutatással.

Az említettekre mi a megoldás? – Bármi történik is, az a biztos, hogy adjunk orvosi igazolást.

Ebben a káoszban szeretnék néhány hasznos információval segítségükre lenni, de előbb a gyermekgyógyász szemével, nézőpontjából összefoglalom a jelen helyzet szakmai aspektusát:

  • A hazai gyerekpopuláció tagjai ma átlagosan havonta 1 légúti (többnyire vírusos eredetű, felső légúti) fertőzésen esnek át.
  • A fertőzéses eredetű megbetegedések száma – így a koronavírus okozta is – a közösségi élet indításával mindig növekszik (mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a tavaszi leállás idején alig volt 1-1 beteg gyerek).
  • A felső légúti vagy a hasmenéssel, hányással járó fertőzések tüneteik alapján NEM, csak teszttel különíthetőek el a koronavírus-fertőzéstől.
  • A koronavírus-fertőzés jellegzetes tünetei a felnőttekhez hasonlóan gyerekekben is a láz, köhögés, hirtelen szaglás- vagy ízvesztés, ritkán nehézlégzés. Emellett a kicsik körében a felnőttekéhez képest sokkal gyakrabban úgynevezett aspecifikus tünetek képében jelentkezik (pl. hasmenés, hányás, hasfájás, izom-, végtagfájdalom stb.) Gyakorlatilag az egyszerű náthán és még néhány eseten kívül nincs olyan fertőző beteg gyerek, aki a szakmai kritériumok alapján nem COVID-19-gyanús.
  • A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos orvosi teendőket az NNK eljárásrendje szabja meg, ami minden magyar orvos számára kötelezően betartandó (az eljárásrend az NNK honlapján publikusan elérhető).

Most pedig következzen néhány kérdés, amelyek a legtöbbször merültek fel az utóbbi napokban:

Mit kell tenni, ha egy gyerek megbetegszik, mikor kell orvoshoz fordulni?

  • Ha bármilyen, a fentiekben említett panaszt, tünetet észlelnek, még aznap jelentkezni kell nálunk (vagy az illetékes háziorvosnál).
  • A kapott információk alapján lehetőség szerint telemedicina útján igyekszünk tanácsot adni, és ha kell, megbeszéljük, hogy kit, mikor, hol kell vizsgálni, kontrollálni vagy tesztelni.

Kinek, mikor és milyen koronavírus tesztet kell/lehet kérni?

  • A koronavírus teszteket két csoportba oszthatjuk: az egyik a PCR, ami a garatváladékból a vírust mutatja ki, míg a másik az úgynevezetett szerológia, ami vérből a szervezet által a fertőzésre válaszul termelt ellenanyagot (IgM/IgG) méri meg.
  • Ha azt szeretnénk tudni, hogy valaki aktuálisan koronavírus-fertőzött-e, arra CSAK a PCR-vizsgálat alkalmas, de ehhez se mindegy, hogy mikor vesszük le a mintát: tünetet mutató betegnél a tünetek megjelenése után minél előbb, tünetmentes kontaktnál viszont a kontakt időponttól számítva 4-5 nap múlva a legpontosabb az eredmény. Egyéb esetben álnegatív lehet, amiből téves következtetéseket lehet levonni.
  • Aki beteg és az NNK eljárásrend alapján fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, annak megkérem a PCR-vizsgálathoz való mintavételezést az OMSZ mentőtől, ők a kapacitásuktól függően 1-3 napon belül kimennek lakásra. Előtte telefonon egyeztetik a szülőkkel a címet és megmondják, várhatóan hányra érkeznek, és előtte mennyi ideig nem szabad enni-inni. Egyes hírek szerint van olyan hely, ahol lehetőség van bemenni a mentőállomásra, ami jelentősen gyorsíthatja a folyamatot, így erre érdemes rákérdezni tőlük telefonon.
  • Az ellenanyag-vizsgálatnak is két típusa van: a fertőzéstől számított 4-5 nap múlva megjelenő IgM-et, vagy a 7-10. napon megjelenő IgG-t kimutató úgynevezett szerológiai gyorsteszt vagy laborvizsgálat. A jelenleg közforgalomban lévő gyorstesztek érzékenysége 30-70%, így senkinek nem javaslom, mert sem pozitív, sem negatív irányban nem megbízható. Napjainkban egyetlen megbízható szerológiai vizsgálat van, az Abbott cég IgG-je, ami közel 98% biztonsággal megmutatja, hogy már átestünk-e a fertőzésen és védettek vagyunk-e. Jelenleg arra, hogy valaki beteg-e vagy aktuálisan fertőzött-e, szerológiai vizsgálatot nem végzünk.

Mikor és meddig fertőz egy COVID-19-beteg?

  • A tünetek megjelenését megelőzően már 2 nappal, és a tünetek megszűntét követően is még napokig. A jelenlegi statisztikák szerint az összes fertőzés mintegy 40 százaléka a lappangási idő alatti továbbfertőzésekből származik.

Milyen krónikus betegségek esetén nem javasolt jelenleg közösségbe járni?

  • Erre vonatkozóan a napokban készült el egy ajánlás. Nagyon kevés olyan súlyos – magas rizikóba tartozó – krónikus betegség van, ami miatt egyáltalán nem javasolt közösségbe (óvodába, iskolába) járni. A praxisomban most nincs is ilyen gyerek.
  • A leggyakrabban felmerülő kérdés az asztma – ez mai tudásunk szerint, jól kontrollált esetben, nem jelent fokozott rizikót. Rosszul kontrollált esetnek tekintjük, ha valaki asztma miatt évi legalább kétszer kórházi kezelést igényelt vagy intenzív osztályon ápolták. (Megjegyzendő: ilyenkor nem az a megoldás, hogy nem jár be az óvodába, iskolába, hanem a megfelelő gyógyszeres beállításra van szükség.)

Mennyi ideig kell otthon maradni, ha valaki beteg?

  • Elsősorban attól függ, hogy igazoltan koronavírus-fertőzött-e vagy sem. Ha fertőzött, akkor minimum 10 napig, úgy, hogy akkor mehet utána ismét közösségbe, ha legalább 3 napja láztalan és teljesen tünetmentes. Ha koronavírus-fertőzés gyanúja áll fenn, de nem történt tesztelés (tehát nem zártuk ki a fertőzést), akkor is ugyanennek az elvárásnak kell teljesülnie. Ha kizártuk a koronavírus-fertőzést, azaz negatív lett a teszt, vagy nem is merült fel a gyanúja, akkor minimum egy nap tünetmentességet kell elérni.
  • Az NNK eljárásrend a következőt tartalmazza erre vonatkozóan:
    • „minden beteg koronavírus-fertőzés szempontjából „gyanús esetnek” minősül, akinek a következők közül AKÁR CSAK EGY tünete is van: köhögés, láz, nehézlégzés, hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés hiánya vagy zavara, fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés (tehát a közönséges náthán kívül az összes fertőzés ide tartozik)
    • minden gyanús eset elkülönítése kötelező: enyhe tünetek esetén, és ha az otthoni karantén kritériumai megvalósulnak, valamint a beteg állapota megengedi, akkor otthonában, egyéb esetben, kórházban
    • a karantén a következő esetben szüntethető meg: a beteg legalább 3 napja láztalan, nincsenek légúti tünetei és a TÜNETEK KEZDETE ÓTA ELTELT LEGALÁBB 10 NAP”
  • Aki tehát náthás, hőemelkedése van, torka fáj, de jó általános állapotú, nincs esethalmozódás a családjában, azt a hagyományos módon kezeljük, és legalább egy tünetmentes (!!!) napig kell otthon maradnia. Fontos, hogy megértsük, mi a különbség a „jobban van” és a „jól van, tünetmentes” között. Az utóbbit nem könnyű elérni ősztől tavaszig, főként az óvodások, kisiskolások körében, de most mégis ezt sokkal komolyabban kell venni, mert e korosztályban az átlag populációnál is gyakoribb a minimális tünetekkel jelentkező koronavírus-fertőzés, ezért azzal, hogy nem járnak betegen közösségbe, csökkenteni tudjuk a járvány terjedését.
  • Itt szeretném megjegyezni, hogy leszámítva a koronavírus-fertőzés igazolt vagy gyanús eseteinek elsődleges kontaktjait, nem indokolt, ezért nem is javaslom otthon tartani az egészséges, jól levő gyerekeket. A tavaszi leállást követően már láttuk, hogy a közösség kihagyásának milyen komoly károsultjai a gyerekek, így mindenkit bátorítok, hogy egészséges, jól lévő gyerekét „a biztonság kedvéért” ne tartsa otthon!

Ki ad igazolást a hiányzásra?

  • Mivel ez a kérdés elég szövevényes, készítettem a különböző esetekről egy táblázatot, amit megtalálnak a honlapomon ide kattintva.
  • Betegség miatt otthon maradt gyerek jelenleg (!) orvosi igazolással mehet vissza közösségbe az EMMI Intézkedési terve alapján. Annak, hogy egy gyerek meggyógyult egy betegségből, a legpontosabb jele, hogy tünet- és panaszmentes. Amit én nem tudok megállapítani, csak Önök, szülők tudják, akik 24 órában a gyerekük mellett vannak – ez volt eddig is a bajom az orvosi igazolások értelmetlen és tartalmatlan voltával kapcsolatban. Se azt nem látom, hány napja lázas/láztalan, se azt, hogy hányt-e vagy hányszor volt hasmenése, azt meg végképp nem tudom vizsgálattal igazolni vagy kizárni, hogy fáj-e a hasa, a feje. Ezért vezettük be a szülői nyilatkozatot, amiben a betegség típusától függő intervallumra (ha igazolt COVID-19-beteg, akkor legalább 3 napra, ha nem COVID-19-beteg, akkor legalább 1 napra) a szülő nyilatkozik a gyermeke tünetmentességéről, ezért ő vállalja a felelősséget, én pedig ezt „ellenjegyzem” (bár ez utóbbinak a világon semmi értelme...) Kollégáimmal együtt kb. a 15. beadványt nyújtjuk be a járvány második hulláma (!) alatt, hogy a döntéshozók ezt gondolják végig, ne kényszerítsék a szülőket és a gyerekeket arra, hogy egészséges, tünetmentes gyerekeket kelljen a rendelőbe hozni egyedül és kizárólag adminisztratív célból. Az lenne a cél, hogy az intézmények fogadják el a szülő nyilatkozatát. Van már néhány példaértékű óvoda, iskola, ahol ezt meg is tették.
  • A Bölcsődék Országos Egyesülete állásfoglalásban tette közzé, hogy sem a közösség kezdéséhez, sem a betegség utáni visszatéréshez nem kérnek orvosi igazolást. Nagy hála és köszönet nekik a gyerekek, a szülők és magunk, a háziorvosok nevében! Az állásfoglalást ide kattintva találják meg.
  • Fontos tudni, hogy aki betegen vagy elsődleges kontaktként NNK határozat alapján házi karanténban van, annak a határozat az igazolása. A benne szereplő feltételek teljesülése után orvosi vizsgálat és igazolás nélkül visszamehet. Ha a kontaktnak a karantén ideje alatt bármi panasza, tünete lenne, jogszabály szerinti kötelezettsége erről a háziorvost értesíteni. Akkortól betegnek minősül, és a betegekre vonatkozó előbbiekben leírt eljárás vonatkozik rá.
  • NEM tudok igazolást adni a tünetmentes, nem hatósági határozattal, hanem a bölcsőde/óvoda/iskola/szülők által karanténra ítélt gyerekeknek. Itt az igazolás nem is értelmezhető, hiszen a gyermek nem beteg, tehát nincs mit ellenőrizni rajta.

Mi lesz a szülői táppénzzel?

  • 12 év alatti beteg gyerekek szüleit a korábbihoz hasonló módon tudjuk táppénzre venni.
  • 12 év alatti, NNK határozattal karanténra kötelezett, tünetmentes gyerekek szüleire ugyanez vonatkozik a táppénzük kapcsán.
  • NEM tudjuk táppénzre venni a tünetmentes, hatósági határozat nélkül a bölcsőde/óvoda/iskola/szülők által saját hatáskörben otthon tartott gyerekek szüleit.

Mi lesz az oltásokkal a járvány alatt?

  • Nagyon fontos, hogy a kötelező és az ismert ajánlott oltásokat adjuk be a szokásos menetrendben. Az utóbbiakra való ajánlás nem változott, nem befolyásolja a koronavírus-járvány.
  • Az orvos-beteg találkozások számának lehetőség szerinti csökkentése miatt a WHO, az NNK és a hazai Védőoltás Tanácsadó Testület ajánlása szerint csoportosítjuk és egyszerre adjuk be a szakma szabálya szerint együtt adható oltásokat. Ez a tavaszi első hullám alatt is nagyon jól működött, azóta is ezt a rendet folytatjuk.
  • Ebben a szezonban különösen nagy jelentősége lesz, hogy minél többen megkapják az influenza elleni oltást. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy elkerüljük a szövődményes vagy súlyos betegségeket, ennek egyik legjobb módja az influenza elleni védekezés. Várhatóan október végén, november elején lesz elérhető a Vaxigrip Tetra védőoltás. Terveink szerint külön napon és időpontban fogjuk szervezni az influenza elleni oltást, erről időben fogok külön tájékoztatást nyújtani.

Néhány további tanács, információ

  • Ha a gyermekük nincs aggasztó állapotban, akkor kérem, hogy e-mailt írjanak, mert a telefonhívások száma kezelhetetlenné vált, azon kívül az e-maileken – 2 munkatársammal együtt – hárman is tudunk dolgozni, így sokkal hamarabb kap mindenki segítséget. Biztos, hogy nem tudok az SMS-ekre, messenger-, Viber-üzenetekre is válaszolni, így kérem, hogy e csatornákat NE használják. Fontos lenne, hogy sürgős esetben el tudjanak érni telefonon, éppen ezért kérem, hogy a telefonvonalat erre tartsuk fenn. Az e-mailekkel kapcsolatban még mindig nem sikerült elérni, ezért most is nyomatékosan kérem, hogy semmi mást, de a gyerek nevét, születési idejét írják meg az e-mail tárgyrovatában!
  • Orvosi vizsgálat továbbra is szigorú rendben, CSAK időpont-egyeztetés alapján történik, betartva, hogy a váróban egy családnál nem lehet több, és a rendelést az egészséges tanácsadás – kontrollvizsgálat – betegvizsgálat sorrendben strukturáljuk, majd minden este rendelői fertőtlenítés történik speciális vegyszerekkel.
  • Ilyen praxislétszám és betegszám mellett a legjobb indulattal sem tudom egyszerre figyelembe venni a „négyig dolgozom – háromig alszik – be kell érni az oviba – a nagyi nem tudja bevinni” kéréseket. Van olyan család, ahonnan 3-4 telefon vagy e-mail érkezik, hogy ne ekkor meg ne akkor kelljen jönni vizsgálatra. Ez nagyon megnehezíti a helyzetünket, kérem, legyenek megértőek. Értem és sajnálom, ha nehéz alkalmazkodni, de mi sem tudunk majd másfélezer gyerek családjának kívánságához egyszerre alkalmazkodni.
  • Az otthoni karanténra kötelezett, de családban élők életvitelére nagyon szigorú szabály vonatkozik, kérem, ezt vegyék komolyan. Ide kattintva olvashatják a betartandó életviteli utasításokat.

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján is, minden nap újabb és újabb kérdések vetődnek fel, ezeknek megfelelően igyekszem Önöket folyamatosan tájékoztatni az aktualitásokról. Senkinek nem könnyű ez a helyzet, ezért mindenkitől sok türelmet és megértést kérek – cserében pedig igyekszem a gyerekek minden bajában Önök mellett állni! – zárja aktuális hírlevelét dr. Bogdányi Katalin, gyermekorvos, neonatológus, a Normafa gyermekrendelő házi gyermekorvosa.

WEBBeteg.hu logó WEBBeteg
Fazekas Erzsébet, újságíró
Forrás: Dr. Bogdányi Katalin, gyermekorvos, neonatológus hírlevele

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.