Dexametazon - az első COVID-19 elleni gyógyszer, amiről azt állítják, hogy életet ment

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent: 2020.06.16.

Egy olcsó, széles körben használt szerrel végzett kezelés segíthet életben tartani súlyos állapotú COVID-19-betegeket, a dexametazonnal történő alacsony dózisú szteroidkezelés alkalmazása áttörést hozhat az amúgy halálos vírus elleni harcban - állítják brit szakértők.

A lélegeztetőgépen lévő betegeknél harmadával, a „csak” oxigén adását igénylő betegek körében pedig ötödével csökkentette a halálozás kockázatát. Ezt a szert is bevonták a világon most zajló azon legnagyobb vizsgálatba, ahol kifejezetten a napjainkban már ismert, sőt, más állapotokban is gyakorta végzett kezelések alkalmazását figyelték a COVID-19-betegek esetén. Azt kívánták megfigyelni, ellenőrizni a kutatók, hogy a különféle gyógyszeres eljárások, a más kórokban esetleg hatékony kezelések alkalmasak-e, működhetnek-e a koronavírus esetében is.

A kutatók mai feltételezése, becslése szerint, ha a dexametazon hatása igazolódott volna az Egyesült Királyságban e mostani pandémia elejétől fogva, akár 5 ezer életet is meg lehetett volna menteni vele. Mivel olcsó szerről van szó, megoldást, hatalmas előnyt nyújthatott volna, illetve nyújthat azon szegény országok számára, ahol igen nagy (egyre nagyobb) számú ma is a COVID-19-beteg.

Életmentő szer

Általánosságban 20 koronavírusos beteg közül 19-nek az állapota kórházi befektetés nélkül is javul. A kórházba utaltak nagy része szintén jobban lesz – mutatják az eddigi tapasztalatok, ám egyeseket légzéstámogatásban kell részesíteni, illetve lélegeztetőgépre kell tenni. Ez utóbbi nagykockázatú csoportba tartozók azok, akiknél, úgy látszik, jótékony hatású a dexametazon. Ez a gyógyszer sokféle betegségben használt (pl. daganat, autoimmun betegségek, reumás panaszok kezelése) az immunválasz és gyulladás csökkentésére. Tapasztalatok szerint bizonyos mértékben segít megállítani azt a károkozást, ami akkor következik be, ha – jelen betegség esetében – a szervezet immunrendszere túlpörgeti magát, ha a koronavírus ellen lendül harcba. Ez a citokinvihar elnevezésű túlzott reakció, ami COVID-19 esetén halálos szövődmény lehet. Fontos azonban megjegyezni, hogy a szteroid adása mindig rontja az immunrendszer működését és ez fertőzésben nem mindig hasznos, ronthatja a kiváltó és esetleges másodlagos fertőzést is.

Az Oxford University egyik kutatócsoportja által vezetett vizsgálatban a kórházban kezelt betegek közül mintegy 2000 esetben adtak dexametazont, az összehasonlítás alapjául szolgáló csoport, amiben kétszer ennyien vettek részt, azaz csaknem 4000 beteg viszont nem kapta ezt a gyógyszert.

A megfigyelések szerint a lélegeztetőgépen lévőknél a halálos kockázat a kezelés hatására 40%-ról 28%-ra esett. Az oxigénre szoruló betegeknél pedig 25%-ról 20%-ra csökkent. A vizsgálatot vezető kutató, Prof Peter Horby így fogalmaz: „Napjainkig ez az egyetlen olyan gyógyszer, ami a halálozásnak – jelentős – csökkenését eredményezi. Ez bizony óriási áttörés.”

Martin Landray professzor, vezető kutató szerint a megfigyelések, az eredmények arra utalnak, hogy minden 8 lélegeztetőgépre szoruló betegből egynek az életét képesek megmenteni, az oxigéntámogatást igénylők esetében pedig minden 20-25 közül egy életben maradhat e szer alkalmazásának köszönhetően.

Világos, kristálytisztán látszik az előny, a jótékony hatás. A dexametazon kezelés nem tart 10 napnál tovább, költsége pedig betegenként és naponként 5 font körül van. Átlagot számolva £35 – ennyibe kerül egy élet megmentése! Ez a szer ráadásul világszerte elérhető.”

Landray professzor arra hívja fel a figyelmet, hogy késlekedés nélkül, ahol csak lehet, mielőbb, mindenütt adni kellene ezt a szert a kórházi betegeknek. Eközben persze mindent el kell követni, hogy a lakosság ne kezdje el otthoni használatra felvásárolni e gyógyszert! Már csak azért is, mert a dexametazon, úgy tűnik, az enyhe koronavírus-betegség esetén, mindazoknál, akik nem szenvednek légzési nehézségektől, akik önállóan képesek lélegezni, nem jelent segítséget.

A felépülésre vonatkozó vizsgálat (Recovery Trial) március óta zajlik, nyomon követik a maláriaellenes hidroxi-klorkinnal kapcsolatos tapasztalatokat is. Ez utóbbit mostanra elvetették, azon aggályok miatt, hogy a szer valójában a szívproblémák előidézésével inkább növeli a halálozást.

Az antivirális kezeléseknél alkalmazott remdesivir nevű gyógyszerről úgy látszik, hogy képes lerövidíteni a koronavírusos betegek felépülési idejét, ezért ez ma már a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) számára hozzáférhető.

Most pedig megismételjük üzenetünk fő tényeit: a dexametazon, amiről elsőként állítják, hogy bizonyítottan csökkenti a COVID-19 miatti halálozást, nem valami új, drága készítmény, hanem egy régi, egészen olcsó, potom áron hozzáférhető szteroid.

A gyógyszert intravénásan juttatják a szervezetbe az intenzív osztályokon, illetve a kevésbé súlyos állapotú betegeknek tabletta formájában adják. Az egyetlen másik szer, amiről igazolódott, hogy jótékony hatású a COVID-19-betegek számára, a remdesivir, amit antivirális kezelés gyanánt az ebola-fertőzötteknél alkalmazva vetnek be. Erről az derült ki, hogy a koronavírus tüneteinek fennálltát 15 napról 11 napra csökkenti, de a bizonyíték nem volt elég erős annak igazolásában, hogy vajon magát a halálozást is képes-e csökkenteni. Ellentétben a dexametazonnal a remdesivir új szer, korlátozott mennyiségben érhető el, és az árát még nem is hozták nyilvánosságra.

Mellékhatásai és kockázatai is lehetnek!

Ismételten hangsúlyozni kell azonban, hogy további vizsgálatok szükségesek a biztos hatás megítélésére és az esetleges okozott kár vagy kockázat felbecslésére - hangsúlyozta a hír kapcsán a WEBBeteg szakértője. Mivel a szteroid nem minden esetben alkalmazható, és gyulladásos betegségben kifejezett körültekintést igényel, arról nem is beszélve, hogy növeli a vérrögképződés kockázatát, ami intenzíven kezelt betegek esetén egyébként is magas.

A dexametazon csak szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazható!

A dexametazonról

A dexametazon egyféle kortikoszteroid. Sokféle esetben, például az ízületeket érintő panaszoknál, bőrbetegségekben, súlyos allergiában, asztma, COPD, krupp fennálltakor, agyi ödéma (agyduzzanat) esetén, szemészeti műtéteket követő szemfájdalomnál, illetve tuberkulózisban is alkalmazzák (kiegészítésképpen egyéb antibiotikumok mellett). Adrenokortikális hiányállapotban pedig kiegészítő gyógyszernek használják mások mellett. Ezekben az esetekben a dexametazon hatása akár már az alkalmazás első napján tapasztalható, és mintegy 3 napon keresztül áll fenn a hatása. Nem időben születő magzatok szülésénél is alkalmazzák a magzat életkilátásait javítandó. Szájon át szedhető, izomba is lehet szúrni, vagy intravénásan alkalmazni.

A dexametazon az itt felsorolt esetekben is csak szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazható, hiszen doppingszer is! - teszi hozzá a WEBBeteg szakértője.

(Forrás: Wikipedia)

Olvasson tovább! Ezektől a hatóanyagoktól várják a COVID-19 gyógyítását

WEBBeteg logóWEBBeteg
Fordította: Fazekas Erzsébet, újságíró; Forrás: Michelle Roberts, BBC News online
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Alvás napközben Alvás napközben

Milyen a hatása? Miért is egészséges a szieszta?

Izomgyulladás (myositis) Izomgyulladás (myositis)

A betegség típusai, tünetei és kezelése.

Csökken a szennyvízben a koronavírus...

Országos átlagot tekintve tovább folytatódott a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentráció-csökkenése.

Koronavírus - 13 765 új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 418 352 fő, közülük 6 204 725 fő a második, 3 897 614 fő a harmadik, 348 934...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

ARDS (akut respirációs distressz...

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

A hosszú COVID valódi arca: amit...

A hosszú COVID valós jelenség, amelynek valódi hosszú távú egészségügyi hatásai vannak a koronavírus-fertőzésből felépülő emberek számára....

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Miként lehetséges, hogy COVID-osnak...

Bizonyára sok olvasó élte már át azt, hogy torokgyulladást sejtető erős fájdalma miatt "vadul" tesztelni kezdte magát, és miközben a vele együtt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.