• Dexametazon - az első COVID-19 elleni gyógyszer, amiről azt állítják, hogy életet ment

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Egy olcsó, széles körben használt szerrel végzett kezelés segíthet életben tartani súlyos állapotú COVID-19-betegeket, a dexametazonnal történő alacsony dózisú szteroidkezelés alkalmazása áttörést hozhat az amúgy halálos vírus elleni harcban - állítják brit szakértők.

    A lélegeztetőgépen lévő betegeknél harmadával, a „csak” oxigén adását igénylő betegek körében pedig ötödével csökkentette a halálozás kockázatát. Ezt a szert is bevonták a világon most zajló azon legnagyobb vizsgálatba, ahol kifejezetten a napjainkban már ismert, sőt, más állapotokban is gyakorta végzett kezelések alkalmazását figyelték a COVID-19-betegek esetén. Azt kívánták megfigyelni, ellenőrizni a kutatók, hogy a különféle gyógyszeres eljárások, a más kórokban esetleg hatékony kezelések alkalmasak-e, működhetnek-e a koronavírus esetében is.

    Hirdetés

    A kutatók mai feltételezése, becslése szerint, ha a dexametazon hatása igazolódott volna az Egyesült Királyságban e mostani pandémia elejétől fogva, akár 5 ezer életet is meg lehetett volna menteni vele. Mivel olcsó szerről van szó, megoldást, hatalmas előnyt nyújthatott volna, illetve nyújthat azon szegény országok számára, ahol igen nagy (egyre nagyobb) számú ma is a COVID-19-beteg. 

    Életmentő szer

    Általánosságban 20 koronavírusos beteg közül 19-nek az állapota kórházi befektetés nélkül is javul. A kórházba utaltak nagy része szintén jobban lesz – mutatják az eddigi tapasztalatok, ám egyeseket légzéstámogatásban kell részesíteni, illetve lélegeztetőgépre kell tenni. Ez utóbbi nagykockázatú csoportba tartozók azok, akiknél, úgy látszik, jótékony hatású a dexametazon. Ez a gyógyszer sokféle betegségben használt (pl. daganat, autoimmun betegségek, reumás panaszok kezelése) az immunválasz és gyulladás csökkentésére. Tapasztalatok szerint bizonyos mértékben segít megállítani azt a károkozást, ami akkor következik be, ha – jelen betegség esetében – a szervezet immunrendszere túlpörgeti magát, ha a koronavírus ellen lendül harcba. Ez a citokinvihar elnevezésű túlzott reakció, ami COVID-19 esetén halálos szövődmény lehet. Fontos azonban megjegyezni, hogy a szteroid adása mindig rontja az immunrendszer működését és ez fertőzésben nem mindig hasznos, ronthatja a kiváltó és esetleges másodlagos fertőzést is.

    Az Oxford University egyik kutatócsoportja által vezetett vizsgálatban a kórházban kezelt betegek közül mintegy 2000 esetben adtak dexametazont, az összehasonlítás alapjául szolgáló csoport, amiben kétszer ennyien vettek részt, azaz csaknem 4000 beteg viszont nem kapta ezt a gyógyszert.

    A megfigyelések szerint a lélegeztetőgépen lévőknél a halálos kockázat a kezelés hatására 40%-ról 28%-ra esett. Az oxigénre szoruló betegeknél pedig 25%-ról 20%-ra csökkent. A vizsgálatot vezető kutató, Prof Peter Horby így fogalmaz: „Napjainkig ez az egyetlen olyan gyógyszer, ami a halálozásnak –  jelentős – csökkenését eredményezi. Ez bizony óriási áttörés.”

    Martin Landray professzor, vezető kutató szerint a megfigyelések, az eredmények arra utalnak, hogy minden 8 lélegeztetőgépre szoruló betegből egynek az életét képesek megmenteni, az oxigéntámogatást igénylők esetében pedig minden 20-25 közül egy életben maradhat e szer alkalmazásának köszönhetően.

    Világos, kristálytisztán látszik az előny, a jótékony hatás. A dexametazon kezelés nem tart 10 napnál tovább, költsége pedig betegenként és naponként 5 font körül van. Átlagot számolva £35 – ennyibe kerül egy élet megmentése! Ez a szer ráadásul világszerte elérhető.”

    Landray professzor arra hívja fel a figyelmet, hogy késlekedés nélkül, ahol csak lehet, mielőbb, mindenütt adni kellene ezt a szert a kórházi betegeknek. Eközben persze mindent el kell követni, hogy a lakosság ne kezdje el otthoni használatra felvásárolni e gyógyszert! Már csak azért is, mert a dexametazon, úgy tűnik, az enyhe koronavírus-betegség esetén, mindazoknál, akik nem szenvednek légzési nehézségektől, akik önállóan képesek lélegezni, nem jelent segítséget.

    A felépülésre vonatkozó vizsgálat (Recovery Trial) március óta zajlik, nyomon követik a maláriaellenes hidroxi-klorkinnal kapcsolatos tapasztalatokat is. Ez utóbbit mostanra elvetették, azon aggályok miatt, hogy a szer valójában a szívproblémák előidézésével inkább növeli a halálozást.

    Az antivirális kezeléseknél alkalmazott remdesivir nevű gyógyszerről úgy látszik, hogy képes lerövidíteni a koronavírusos betegek felépülési idejét, ezért ez ma már a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) számára hozzáférhető.

    Most pedig megismételjük üzenetünk fő tényeit: a dexametazon, amiről elsőként állítják, hogy bizonyítottan csökkenti a COVID-19 miatti halálozást, nem valami új, drága készítmény, hanem egy régi, egészen olcsó, potom áron hozzáférhető szteroid.

    A gyógyszert intravénásan juttatják a szervezetbe az intenzív osztályokon, illetve a kevésbé súlyos állapotú betegeknek tabletta formájában adják. Az egyetlen másik szer, amiről igazolódott, hogy jótékony hatású a COVID-19-betegek számára, a remdesivir, amit antivirális kezelés gyanánt az ebola-fertőzötteknél alkalmazva vetnek be. Erről az derült ki, hogy a koronavírus tüneteinek fennálltát 15 napról 11 napra csökkenti, de a bizonyíték nem volt elég erős annak igazolásában, hogy vajon magát a halálozást is képes-e csökkenteni. Ellentétben a dexametazonnal a remdesivir új szer, korlátozott mennyiségben érhető el, és az árát még nem is hozták nyilvánosságra.

    Mellékhatásai és kockázatai is lehetnek!

    Ismételten hangsúlyozni kell azonban, hogy további vizsgálatok szükségesek a biztos hatás megítélésére és az esetleges okozott kár vagy kockázat felbecslésére - hangsúlyozta a hír kapcsán a WEBBeteg szakértője. Mivel a szteroid nem minden esetben alkalmazható, és gyulladásos betegségben kifejezett körültekintést igényel, arról nem is beszélve, hogy növeli a vérrögképződés kockázatát, ami intenzíven kezelt betegek esetén egyébként is magas.

    A dexametazon csak szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazható!

    A dexametazonról

    A dexametazon egyféle kortikoszteroid. Sokféle esetben, például az ízületeket érintő panaszoknál, bőrbetegségekben, súlyos allergiában, asztma, COPD, krupp fennálltakor, agyi ödéma (agyduzzanat) esetén, szemészeti műtéteket követő szemfájdalomnál, illetve tuberkulózisban is alkalmazzák (kiegészítésképpen egyéb antibiotikumok mellett). Adrenokortikális hiányállapotban pedig kiegészítő gyógyszernek használják mások mellett. Ezekben az esetekben a dexametazon hatása akár már az alkalmazás első napján tapasztalható, és mintegy 3 napon keresztül áll fenn a hatása.

    Nem időben születő magzatok szülésénél is alkalmazzák a magzat életkilátásait javítandó.

    Szájon át szedhető, izomba is lehet szúrni, vagy intravénásan alkalmazni.

    A dexametazon az itt felsorolt esetekben is csak szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazható, hiszen doppingszer is! - teszi hozzá a WEBBeteg szakértője.

    (Forrás: Wikipedia)

    Olvasson tovább! Ezektől a hatóanyagoktól várják a COVID-19 gyógyítását

    WEBBeteg
    Fordította: Fazekas Erzsébet, újságíróForrás: Michelle Roberts, BBC News online
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.06.16 16:17, Megjelenés: 2020.06.16 16:17
   • Cikkajánló

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Gerinc

    Gerinc

    Dr. Szamosi Szilvia

    A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Koronavírus - Oroszországban a vakcinagyártó szerint novemberben megkezdődhet a tömeges védőoltás

    November végén megkezdődhet a COVID-19 elleni tömeges védőoltás Oroszországban - jelentette be Vaszilij Ignatyjev, a Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcinát gyártó R-Pharm gyógyszergyár vezérigazgatója kedden egy moszkvai innovációs fórumon.

    Koronavírus: egy hiba miatt holnap megugorhat a fertőzöttek száma Magyarországon

    Nő a koronavírussal fertőzöttek és a betegségben elhunytak száma is Magyarországon, már az elvégzett tesztek több mint 15 százaléka pozitív eredményt adott, mindezek alapján úgy tűnik, a járvány elszabadult - adta hírül a portfolio.hu.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.