• A koronavírus miatt reflektorfénybe kerül az UV-fény mint fertőtlenítő megoldás

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A koronavírus-pandémia hatására újra életre kelt egy több évtizedes eljárás, ami képes legyőzni a vírusokat és baktériumokat: az UV-fény.

    A kórházak évek óta alkalmazzák ezt a gyógyszerekkel szemben rezisztens kórokozó mikroorganizmusok terjedésének csökkentésére és a műtők fertőtlenítésére. Most azonban érdeklődés mutatkozik a technológia olyan helyeken történő alkalmazása iránt, mint az iskolák, irodaépületek és éttermek, annak érdekében, hogy elősegítsék a koronavírus terjedésének lassítását a közösségi terek újbóli megnyitását követően.

    „A germicid (csíraölő) ultraibolya technológia nagyjából 100 éve létezik és jó eredményeket ért el” - mondja Dr. Jim Malley, a New Hampshire-i Egyetem építőmérnök és környezetmérnök professzora. „Március eleje óta óriási az érdeklődés iránta, és hatalmas összegeket fordítottak világszerte az ezeket kutató intézmények finanszírozására.”

    Hirdetés

    Mire képes ez a fajta fertőtlenítés, és mire nem?

    Az alkalmazott fény, az ultraviola-C (UV-C) egyike a Nap által kibocsátott háromfajta sugárzásnak. Szerencsére az ózonréteg kiszűri, még mielőtt elérné a Földet, ugyan képes elpusztítani a kórokozókat, de daganatot okozhat, károsíthatja a DNS-ünket és a szemünk szaruhártyáját.

    Malley szerint ez az UV-technológia alkalmazásával kapcsolatosan fennálló jelenlegi dilemma. Óriási lehetőségeket rejt, de súlyos maradandó károsodást okozhat.

    Az UV-fény fertőtlenítő hatásait más koronavírusok esetében is megfigyelték, beleértve azt, ami a súlyos akut légzőszervi szindrómát (SARS) okozza. Vizsgálatok kimutatták, hogy más koronavírusok ellen is alkalmazható. Egy vizsgálat megállapította, hogy egy legalább 15 percig tartó UV-C-sugárzás semlegesítette a SARS vírust, lehetetlenné téve a vírus számára a szaporodást. A New York-i közlekedési hatóság bejelentette az UV-fény használatát a metrókon, buszokon, technológiai központokban és irodákban. Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia szerint ugyan nincs konkrét bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az UV mennyire hatékony a COVID-19 megbetegedést okozó vírussal szemben, de mivel más hasonló vírusokkal szemben működött, így valószínűleg ezt is legyőzné.

    A fertőtlenítéssel foglalkozó szakemberek nem nagyon hisznek a háztartási berendezésekben. Ezek nincsenek szabályozva, és a tudósok sem vizsgálták őket kellőképpen - mondja Dr. Charles Gerba, mikrobiológus és az Arizonai Egyetem professzora.

    „Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy fektessen-e be egy otthoni UV-fénnyel működő berendezésbe, akkor azt mondanám, hogy én most nem tenném” - mondja. „Egyszerűen nem áll rendelkezésre elegendő adat róluk, és nagyon sok a lehetősége a felhasználói hibának.”

    Nem valószínű, hogy ha csupán gyorsan végigfuttatunk a felületen egy kézi működtetésű készüléket, akkor az komoly kárt tenne a vírusokban és a baktériumokban - mondja.

    Óvatosan a vásárlással!

    Malley arra figyelmeztet, hogy sokan nem értik meg, hogy milyen nehéz megfelelő UV-C-technológiával előállni. Azt mondja, hogy néhány a piacon elérhető termékek közül – különösen az olcsóbbak – nem működik megfelelően.

    „A megfelelő fejlesztéshez jó műszaki és tudományos ismeretekre van szükség” – mondja. Noha néhány hatékony lehet, „sok a silány termék a piacon” – teszi hozzá.

    Azok a vállalatok, amelyek kizárólag az UV-termékekre specializálódtak, az elmúlt néhány hónapban új termékeket dobtak piacra, melyeket a COVID-19 elleni használat céljából hoztak forgalomba, bár meggyőző kutatásokat nem végeztek ezekkel kapcsolatban.

    Olvasson tovább! Az UV-sugárzás káros hatásai

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; Coronavirus Puts UV in the Disinfectant Spotlight (WebMD.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.05.27 13:03, Megjelenés: 2020.05.27 13:03
   • Cikkajánló

    Ártalomcsökkentés

    Ártalomcsökkentés

    Társadalmi célú reklám

    Hajlamosak vagyunk a járulékos ártalmakkal mit sem törődni. (x)

    Remek kezdeményezés

    Remek kezdeményezés

    WEBBeteg

    Telefonos Panel - Kérdőívek kitöltésével jótékonysági szervezeteket támogathat.

    COVID-19-vírusfertőzött kismamánál hajtottak végre császármetszést Magyarországon

    A várandósság 31. hetében, 1450 grammos súllyal, császármetszéssel jött világra az a kisbaba, akinek édesanyjánál nem sokkal a szülés előtt COVID-19-fertőzést diagnosztizáltak.

    5 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Mindössze 5 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4107 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Mit tegyünk, ha a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyású nálunk?

    Szakértők szerint az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedés otthoni kezelése hasonló ahhoz, ahogy influenza esetén kezelnénk magunkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.