• Fertőtlenítőszerek, szappan: miként hat, hogyan használjuk?

    Szerző: WEBBeteg.hu - healthline.com, F. Zs. fordító

    Amikor az olyan fertőző megbetegedések, mint a COVID-19 terjedésének megakadályozásáról van szó, a legjobb megoldás a hagyományos szappanos kézmosás. Ha víz és szappan azonban nem áll rendelkezésünkre, akkor a következő legjobb választás alkoholos kézfertőtlenítők használata. Mit kell tudnunk a hatékony kézfertőtlenítésről?

    Hogyan kell használni a kézfertőtlenítőt?

    Két dologgal kell tisztában kell lennünk, ha kézfertőtlenítőt használunk:

    1. addig kell a bőrünkbe dörzsölni, amíg a kezünk száraz nem lesz; valamint,
    2. ha a kezünk zsíros vagy piszkos, akkor a kézfertőtlenítő nem hatékony.

    Ennek tükrében íme néhány tanács, hogy hogyan használjuk a kézfertőtlenítőt hatékonyan. Permetezzük, vagy vigyük fel a kézfertőtlenítőt az egyik tenyerünkre, majd alaposan dörzsöljük össze a kezünket. Győződjünk meg róla, hogy a kezeink és ujjaink teljes felületét lefedtük. Folytassuk a kezeink összedörzsölését 30-60 másodpercen keresztül, vagy amíg a kezeink megszáradnak.

    60 másodpercbe vagy akár hosszabb időbe is beletelhet, hogy a kézfertőtlenítő az összes kórokozót elpusztítsa.

    Milyen kórokozókat képes elpusztítani a kézfertőtlenítő?

    A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint egy alkohol alapú kézfertőtlenítő, ami megfelel az alkohol mennyiségére vonatkozó követelmények, gyorsan csökkentheti a kezünkön található mikrobák számát. Segíthet továbbá a kezünkön előforduló, megbetegedést okozó különféle anyagok vagy patogének elpusztításában, beleértve az új koronavírust is.

    A kereskedelemben kapható kézfertőtlenítők egy része (különösképp beleértve a kendőket) nem kellően hatákony a kórokozókkal szemben, mivel a bennük található alkohol mennyisége nem éri el a szükséges szintet. Ez hamis biztonságérzetet nyújthat, és hozzájárulhat a koronavírus továbbításához.

    Azonban még a legjobb alkohol alapú kézfertőtlenítőknek is vannak korlátai, és még ezek sem képesek elpusztítani a kórokozók összes típusát.

    Hirdetés

    A CDC szerint a kézfertőtlenítők nem távolítják el a potenciálisan káros vegyi anyagokat. Ezenkívül nem hatékonyak bizonyos egyéb kórokozók elpusztításában sem (norovírus,cryptosporidium, Clostridium difficile).

    Mindezeken felül a kézfertőtlenítő akkor is hatástalan lehet, ha a kezeink láthatóan piszkosak vagy zsírosak. Ez azt követően fordulhat elő, hogy élelmiszerrel dolgoztunk, füvet nyírtunk, kertészkedtünk vagy sportoltunk. Ha a kezeink piszkosnak vagy zsírosnak tűnnek, inkább a kézmosást válasszuk a kézfertőtlenítő helyett!

    Kézmosás vagy kézfertőtlenítés?

    Annak ismerete, hogy mikor a legjobb a kézmosás és mikor lehetnek hatékonyak a kézfertőtlenítők kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy megóvjuk magunkat az új koronavírussal, valamint más olyan megbetegedésekkel szemben, mint az egyszerű megfázás vagy a szezonális influenza.

    A COVID-19 vírusnak lipidréteg, azaz zsíroldékony külső burka van. Ezt a zsíroldékony réteget a szappan feloldja, ezzel a vírust szétmállasztja, inaktiválja. A szappanos kézmosás (30 másodpercig alaposan, a kéz minden eldugott részét is) elegendő és hatékony a védekezésre.

    Bár egy célt szolgálnak, a szappannal és vízzel történő kézmosást kell előnyben részesíteni a CDC szerint. Csak abban az esetben használjunk kézfertőtlenítőt, ha szappan és víz nem áll rendelkezésünkre egy adott helyzetben.

    Az is lényeges, hogy mindig mossunk kezet:

    • miután kijöttünk a mosdóból,
    • orrfújás, köhögés vagy tüsszentés után,
    • étkezés előtt,
    • olyan felületek érintését követően, amik szennyezettek lehetnek.

    Az alkoholos kézfertőtlenítők akkor javasoltak, amikor szappanos kézmosásra nincs lehetőség. Az alábbi helyzetekben javasolt például a kézfertőtlenítő:

    • munka során, pl. házhoz szállítás esetén
    • munkahelyre belépéskor
    • nyilvános helyeken, pl. bevásárlás után

    Szakemberek szerint a kiszállító futároknak a gumikesztyű helyett a rendszeres alkoholos kézfertőtlenítés javasolt.

    Fontos tudnivalók a koronavírus járvány idejére

    A lényeg

    A kézfertőtlenítő egy kényelmes útközben alkalmazható eszköz a kórokozók terjedésének megakadályozására, amikor szappan és víz nem áll rendelkezésre. Az alkohol alapú kézfertőtlenítők megóvhatnak bennünket és mérséklik az új koronavírus terjedését.

    Habár a kézfertőtlenítők hatékonyak lehetnek a kórokozók elpusztításában, az egészségügyi hatóságok továbbra is lehetőség szerint a kézmosást javasolják, annak érdekében, hogy távol tartsuk a betegséget okozó vírusokat és egyéb kórokozókat.

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs. fordító; healthline.com
    Lektorálta: Dr. Szikriszt Péter

    Módosítva: 2020.03.23 10:03, Megjelenés: 2020.03.23 10:03
   • Cikkajánló

    Időjárás-változás

    Időjárás-változás

    Dr. Bálint Anita

    Mi történhet az ízületekben időjárás-változás hatására? Mit tehetünk?

    3-as típusú cukorbetegség

    3-as típusú cukorbetegség

    B. M., szakfordító

    Különböző genetikai okok vezethetnek 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához.

    1474 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    1474 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 46 290 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    1791 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    1791 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 44 816 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    A kézmosás fontos: Hogyan mossuk helyesen?

    A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a rendszeres kézmosás. Nagyon sokan nem használnak szappant, vagy túl rövid ideg mossák a kezüket.

    Kórokozók elleni védekezés otthonunkban

    Mikroszkóp alatt minden másnak látszik, mint ami valójában. Gondolta volna, hogy alaposabban megnézve egy tisztának tűnő konyhapulton vagy akár a saját kezünkön is annyi izgő-mozgó apróság nyüzsöghet, mint ahány ember egy zsúfolt bevásárlóközpontban?

    A bacilusok jobban szeretik a nőket

    A nők minden jel szerint képtelenek megszabadulni a kezeiken tenyésző baktériumoktól. Egy nemrég közzétett amerikai tanulmány szerint a nők a férfiaknál jóval gyakrabban mosnak kezet, ám az mégis fertőzöttebb.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.