Fertőtlenítőszerek, szappan: miként hat, hogyan használjuk?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szikriszt Péter megjelent:

Amikor az olyan fertőző megbetegedések, mint a COVID-19 terjedésének megakadályozásáról van szó, a legjobb megoldás a hagyományos szappanos kézmosás. Ha víz és szappan azonban nem áll rendelkezésünkre, akkor a következő legjobb választás alkoholos kézfertőtlenítők használata. Mit kell tudnunk a hatékony kézfertőtlenítésről?

Hogyan kell használni a kézfertőtlenítőt?

Két dologgal kell tisztában kell lennünk, ha kézfertőtlenítőt használunk:

  1. addig kell a bőrünkbe dörzsölni, amíg a kezünk száraz nem lesz; valamint,
  2. ha a kezünk zsíros vagy piszkos, akkor a kézfertőtlenítő nem hatékony.

Ennek tükrében íme néhány tanács, hogy hogyan használjuk a kézfertőtlenítőt hatékonyan. Permetezzük, vagy vigyük fel a kézfertőtlenítőt az egyik tenyerünkre, majd alaposan dörzsöljük össze a kezünket. Győződjünk meg róla, hogy a kezeink és ujjaink teljes felületét lefedtük. Folytassuk a kezeink összedörzsölését 30-60 másodpercen keresztül, vagy amíg a kezeink megszáradnak.

60 másodpercbe vagy akár hosszabb időbe is beletelhet, hogy a kézfertőtlenítő az összes kórokozót elpusztítsa.

Milyen kórokozókat képes elpusztítani a kézfertőtlenítő?

A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint egy alkohol alapú kézfertőtlenítő, ami megfelel az alkohol mennyiségére vonatkozó követelmények, gyorsan csökkentheti a kezünkön található mikrobák számát. Segíthet továbbá a kezünkön előforduló, megbetegedést okozó különféle anyagok vagy patogének elpusztításában, beleértve az új koronavírust is.

A kereskedelemben kapható kézfertőtlenítők egy része (különösképp beleértve a kendőket) nem kellően hatákony a kórokozókkal szemben, mivel a bennük található alkohol mennyisége nem éri el a szükséges szintet. Ez hamis biztonságérzetet nyújthat, és hozzájárulhat a koronavírus továbbításához.

Azonban még a legjobb alkohol alapú kézfertőtlenítőknek is vannak korlátai, és még ezek sem képesek elpusztítani a kórokozók összes típusát.

A CDC szerint a kézfertőtlenítők nem távolítják el a potenciálisan káros vegyi anyagokat. Ezenkívül nem hatékonyak bizonyos egyéb kórokozók elpusztításában sem (norovírus,cryptosporidium, Clostridium difficile).

Mindezeken felül a kézfertőtlenítő akkor is hatástalan lehet, ha a kezeink láthatóan piszkosak vagy zsírosak. Ez azt követően fordulhat elő, hogy élelmiszerrel dolgoztunk, füvet nyírtunk, kertészkedtünk vagy sportoltunk. Ha a kezeink piszkosnak vagy zsírosnak tűnnek, inkább a kézmosást válasszuk a kézfertőtlenítő helyett!

Kézmosás vagy kézfertőtlenítés?

Annak ismerete, hogy mikor a legjobb a kézmosás és mikor lehetnek hatékonyak a kézfertőtlenítők kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy megóvjuk magunkat az új koronavírussal, valamint más olyan megbetegedésekkel szemben, mint az egyszerű megfázás vagy a szezonális influenza.

A COVID-19 vírusnak lipidréteg, azaz zsíroldékony külső burka van. Ezt a zsíroldékony réteget a szappan feloldja, ezzel a vírust szétmállasztja, inaktiválja. A szappanos kézmosás (30 másodpercig alaposan, a kéz minden eldugott részét is) elegendő és hatékony a védekezésre.

Bár egy célt szolgálnak, a szappannal és vízzel történő kézmosást kell előnyben részesíteni a CDC szerint. Csak abban az esetben használjunk kézfertőtlenítőt, ha szappan és víz nem áll rendelkezésünkre egy adott helyzetben.

Az is lényeges, hogy mindig mossunk kezet:

  • miután kijöttünk a mosdóból,
  • orrfújás, köhögés vagy tüsszentés után,
  • étkezés előtt,
  • olyan felületek érintését követően, amik szennyezettek lehetnek.

Az alkoholos kézfertőtlenítők akkor javasoltak, amikor szappanos kézmosásra nincs lehetőség. Az alábbi helyzetekben javasolt például a kézfertőtlenítő:

  • munka során, pl. házhoz szállítás esetén
  • munkahelyre belépéskor
  • nyilvános helyeken, pl. bevásárlás után

Szakemberek szerint a kiszállító futároknak a gumikesztyű helyett a rendszeres alkoholos kézfertőtlenítés javasolt.

Fontos tudnivalók a koronavírus járvány idejére

A lényeg

A kézfertőtlenítő egy kényelmes útközben alkalmazható eszköz a kórokozók terjedésének megakadályozására, amikor szappan és víz nem áll rendelkezésre. Az alkohol alapú kézfertőtlenítők megóvhatnak bennünket és mérséklik az új koronavírus terjedését.

Habár a kézfertőtlenítők hatékonyak lehetnek a kórokozók elpusztításában, az egészségügyi hatóságok továbbra is lehetőség szerint a kézmosást javasolják, annak érdekében, hogy távol tartsuk a betegséget okozó vírusokat és egyéb kórokozókat.

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: F. Zs. fordító; healthline.com
Lektorálta: Dr. Szikriszt Péter

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.