• A szájvíz nem véd meg a COVID-19-től

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A közelmúltban lehetett hallani olyan híreszteléseket, melyek szerint a szájvíz kiegészítő védelmet jelenthet a koronavírus ellen. A szakértők azonban óva intenek attól, hogy bárki is erre hagyatkozzon, hiszen a szájvíz nem vírusölő, és semmiképpen sem helyettesíti az ajánlott védekezési módszerek használatát, azaz a rendszeres kézmosást és a maszkviselést, valamint a szociális távolságtartást.

    A híresztelések alapját az adta, hogy valóban végeztek egy tudományos kutatást szájvizekkel, de azoknak nem a SARS-CoV-2-re, hanem a közönséges megfázást okozó vírusra gyakorolt hatásukat vizsgálták.

    A szóban forgó tanulmány készítői úgy találták, laboratóriumban, szájvízzel elárasztva ártalmatlanítani tudták a közönséges megfázást (tehát nem a COVID-19-et!) okozó koronavírust. A kutatási beszámolót olvasó laikusok hibásan arra a következtetésre juthattak, hogy a vizsgálatba vont ismert termékek egy pótlólagos, kiegészítő védelmi vonalat jelenthetnek a koronavírus ellen. Ám a közlemény ismeretében szakértők sietve arra figyelmeztettek, ne vegyük túlzottan komolyan, pláne, ne értékeljük túl az eredményt, annak ugyanis semmiféle gyakorlati haszna nincs az új koronavírus ellen.

    Hirdetés

    Az említett tanulmányban nem a SARS-CoV-2-t vizsgálták

    Az említett vizsgálat ugyanis nem terjedt ki a SARS CoV-2 vírusra. Emellett arra sem, hogy a szájvíz bármi módon képes-e azt befolyásolni, hogy a vírus miként terjed emberről emberre. „Semmi gond, ha valaki szájvizet használ más célból. De szögezzük le, ez nem vírusölő” – fogalmazza meg a lényeget a virológus Angela Rasmussen (Columbia University).

    A sokak által alaposan megvitatott tanulmány szaklapban (Journal of Medical Virology) jelent meg a múlt hónapban, elvégre ténylegesen virológiai témával foglalkozott: a közönséges megfázást okozó (a 229E jelzésű) koronavírussal. Persze, itt a szélesebb nyilvánosság számára a lényeg az, hogy a tanulmány tárgya nem a SARS-CoV-2 néven ismert új típus volt, ami jóval súlyosabb betegséget okoz. Bár a két szóban forgó vírus ugyanabba a víruscsaládba tartozik, és anatómiailag nagy vonalakban hasonlóak is, ami miatt lehetséges, hogy bizonyos kísérletekben a 229E jól helyettesítheti a SARS-CoV-2-t, de semmiképpen nem szabad azt gondolni, hogy ez a két vírus egymással felcserélhető volna.

    Több termék víruspusztító hatását is tesztelték a kutatók, mindegyikkel „elárasztották” a humán májszövetből készült táptalajon növesztett 229E számú koronavírust, más-más időhatárokat tartva. Harminc másodpercig, 1 percig vagy 2 percig ázott a vírus a „vegyszerben” – hosszabb ideig, mint ameddig egy tipikus szájvizes öblögetés tart. A vegyi behatást követően a vírusok mintegy 90-99 százaléka már nem tudta megfertőzni a sejteket – ez volt a kutatás eredménye. „Világos, hogy a 229E vírussal kapcsolatba kerülve ezek az anyagok egyértelműen képesek inaktiválni azt” – szögezte le dr. Craig Meyers kutató (Pennsylvania State University), a tanulmány egyik szerzője. De az is világos, tette hozzá, hogy a való életben nincs semmiféle tudományos értéke, mivel nem toboroztak hozzá önkénteseket, hogy a szóban forgó termékekkel például gargalizáljanak. Ez a véleménye több más szakértőnek is.

    Az emberi száj tele van zugokkal, bemélyedésekkel, hasadékokkal, ráadásul sokféle sejt által kiválasztott „kemikáliák szuszpenziója” is van a szájban (pl. nyál) – ezért a száj, mint közeg, jóval komplikáltabb környezet, mint egy laboredény belseje. „Az említett tanulmányból tehát semmiféle következtetést nem érdemes levonni, mindaddig, míg nem végeznek humán vizsgálatokat is” – véli dr. Maricar Malinis, infektológus (Yale University).

    A tudományosan elfogadott és javasolt védekezési szabályokat tartsuk be!

    Már zajlott kutatás korábban is, amely azt nézte, milyen hatással van az új típusú koronavírusra a szájvíz. A pandémia kezdete óta hangsúlyozzák a tudósok a kézmosás, a fertőtlenítés jelentőségét. És a hatékonyság itt a lényeges fogalom – a szappannal és az alkohollal le lehet bontani az új típusú koronavírus érzékeny külső rétegét. Azonban tudni kell, hogy a szájvizek vagy az orröblítők nem tartalmaznak a szappanhoz, a kézfertőtlenítőkhöz foghatóan „potens”, hatékony összetevőt, alkotórészt.

    Az előzményeket felidézve, dr. Valerie Fitzhugh, a Rutgers University patológusa utalt egy az 1990-es évekből származó tanulmányra, amelyben texasi kutatók inaktiváltak egy influenza vírustörzset azáltal, hogy 30 másodpercig szájvízben lögybölték. De még akkor is, ha szájuk, orruk felszínét (nyálkahártyáját) alaposan bevonnák koronavírus-ölő kemikáliával az emberek, jelentős adagnyi vírus maradna a szervezetükben. Az új koronavírus nemcsak a szájba, orrba hatol be, de mélyen a torokba, tüdőbe, ahová nem tudna bejutni szájvíz (és nem is szabad azt bejuttatni!). A vírusok pedig, amelyek már alaposan elbújtak a sejteken belül, jó védelemmel rendelkeznek az ilyen termékekben található, gyorsan ható vegyi anyagokkal szemben.

    Fontos

    Van, aki jóval megengedőbb – így például dr. Craig Meyers kutató, aki úgy véli, semmiképpen nem árthat egy gyors öblítés a szájvízzel. „Mennyi ideig tart a hatása? Nem tudom, de annyit mondhatok, lehet, hogy egy extra védőréteget képez a szájüregemben.

    A virológus dr. Rasmussen továbbra is óvatos marad. Azt hangsúlyozza, hogy pandémia esetén minden hamis biztonságérzet veszélyes lehet. Hozzáteszi, hogy nem volna szabad fürdőszobába való higiéniai termékekre bízni azt a feladatot, hogy megtisztítsák vagy megvédjék szervezetünket a koronavírustól. „Használjuk arra, amire való – a szájvíz például arra, hogy megóvjuk magunkat a fogágybetegségtől, vagy legalábbis, hogy csökkentsük a fogínygyulladás kialakulásának esélyét. Semmiképpen nem gondolnám, hogy értelmes ember bízhat abban, hogy nemcsak jó lesz a leheletem, hanem azt is megakadályozza, hogy a bennem lévő vírust át tudjam adni másnak” – zárja le a maga részéről a szájvizes tanulmány értékelését a Columbia egyetem kutatója.

    WEBBeteg
    Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: No, Mouthwash Will Not Save You From the Coronavirus (nytimes.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.10.28 14:35, Megjelenés: 2020.10.28 14:35
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, tünetek esetén pedig mindenképp maradjon otthon!

    Müller Cecília: még a héten újabb szállítmányok érkeznek influenza elleni védőoltásból

    Az influenza elleni védőoltások biztosítása folyamatos, még ezen a héten újabb szállítmányokat adunk át - mondta Müller Cecília.

    Koronavírus - 4140 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 103 beteg

    4140 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 118 918 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Miért veszélyes ennyire a COVID-19?

    Az emberiségnek már sokszor kellett különféle vírusok fenyegetésével szembenéznie. Átélt már nem is egy pandémiát - mégse vonul(t) karanténba a világ minden új fertőzés megjelenésekor, vagy minden influenzaszezonban. Most miért más ez a helyzet? Mi a nagy hajtűkanyar a koronavírus biológiájában, ami ekkora veszélyt hoz az életünkre nézve?

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.