• Hogyan takarítsunk a koronavírus-járvány idején?

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Alig telik bele pár percbe, de ha a gyakran használt felületeket naponta egyszer letakarítjuk, azzal hozzájárulhatunk a fertőzés terjedésének megakadályozásához.

    Szakértők mondták el, hogyan lehetne a legjobban kitakarítani az otthonunkat a járvány idején.

    Milyen gyakran kell takarítani?

    Mindennap. (A rendszeres takarítások között.)

    A tisztítókendők hatékonyak?

    Igen. Keressünk olyan spray-ket vagy tisztítókendőket, amiken az szerepel, hogy a kórokozók 99,9%-át elpusztítják.

    Hirdetés

    Mi van akkor, ha nem áll rendelkezésünkre tisztító spray vagy tisztítókendő?

    A szappanos vagy mosogatószeres víz is megteszi: néhány csepp mosogatószer két deciliter vízhez. Habár a szappan és a víz nem pusztítja el az összes kórokozót, a szappanos vízzel történő tisztítás hatékony lehet a koronavírus és bizonyos baktériumok felületekről történő eltávolításában.

    Mi számít gyakran megérintett felületnek?

    Minden olyan hely, ahol Ön és családja mindennap milliónyi ujjlenyomatot hagy. (A fürdőszoba felületeit utoljára tisztítsa meg.)

    • Ajtókilincsek
    • Villanykapcsolók
    • A hűtőszekrény és a mikrohullámú sütő ajtaja
    • Fiókgombok
    • Tv-távirányító
    • Pultok és asztallapok, ahol főzünk és étkezünk
    • WC-lehúzók
    • Csaptelepek

    Mennyire kell alaposnak lennem?

    Egy permet a spray-ből vagy egy erőteljes törlés elegendő, de ne vegyük félvállról: például legyünk benne biztosak, hogy az összes ajtógombot letakarítottuk.

    „Megpróbálok nem szorongani ezzel kapcsolatban” - mondja Dr. Kryssie Woods, a New York-i ’Mount Sinai West’ Kórház járványügyi szakértője és fertőzésmegelőzésért felelős orvosigazgatója. „Mindenesetre mossunk kezet, amikor hazaérünk, és próbáljuk meg megtisztítani azokat a bizonyos gyakran érintett felületeket. Ez megfontolandó a koronavírustól függetlenül is.”

    Kell kesztyűt viselnünk?

    Ajánlott kesztyűt viselni az otthoni takarításhoz, azonban, ha ez nem megvalósítható, akkor feltétlenül mossunk kezet a takarítás előtt és után is.

    Ha kesztyűt használtunk, tényleg meg kell mosnunk a kesztyűt a takarítást követően?

    Igen, amennyiben szeretnénk azokat a későbbiek során újra használni. (Használjunk külön kesztyűt a fürdőszoba takarításához és a mosogatáshoz.)

    Miután végeztünk a takarítással:

    • Mossuk meg a kesztyűs kezünket szappannal és vízzel.
    • Szárítsuk meg azokat.
    • Húzzuk le a kesztyűket és tegyük el azokat.
    • Ezt követően mossuk meg kezeinket.

    Takarítás közben és után szellőztessünk alaposan.

    Hogyan biztosíthatjuk még, hogy az otthonunk tiszta maradjon?

    Amikor hazaérünk, jó bevezetni a „zsilipelést” pl. erre kijelölt előszobában. Vegyük le cipőnket lehetőleg még a lakáson kívül, akasszuk fel a kabátunkat, vezessük be a „váltóruhát”, mindig vegyük le a kint hordottat. Azonnal mossunk kezet minimum 20 másodpercen keresztül szappannal és vízzel. Munkától, megelőző programtól függően zuhanyozás, hajmosás is javasolt.

    Ha odakintre kesztyűt, maszkot hordunk, le kell venni ezeket, először a kesztyűket óvatosan, a levétel szabályainak megfelelően (az elsőként levevendő kesztyűt a másik kesztyűs kezünkkel kívül fogva, a másodikat szabad kezünkkel belülre nyúlva). Ezután mossunk kezet szappannal és vízzel. Töröljük kezünket szárazra.

    Majd a maszkot vegyük le a gumijánál fogva a fül felé eső részénél megérnitve azt. A maszk külső, arcot takaró részéhez ne érjünk hozzá! A kesztyűket és a maszkot lehetőleg ki is kell dobni, külön erre tartott kukába, zsákba.

    A kint lévő szatyrokat, árukat ne vigyük be. A kulcs, pénztárca maradjon az átöltözés helyén (lehetőleg ezeket is le kell törölni), a telefont is alaposan le kell törölni (egyébként otthonon kívül lehetőleg keveset használni, nagyon sok kórokozó lehet rajta).

    Mire figyeljünka  takarítás során?

    A takarítás fontos, hogy az otthonunk biztonságos maradjon, illetve higiéniai szempontokból is. Azonban az, hogy hogyan takarítunk, legalább olyan fontos. A takarítás közben számos veszély leselkedik ránk, nézzük meg, hogyan tudjuk megvédeni magunkat és családunkat ezektől a veszélyektől:

    Fontos a megfelelő szellőztetés

    Jó ötlet, hogy a vegyszeres tisztítószerek alkalmazásakor mindig alaposan szellőztessünk. Még azon tisztítószerek alkalmazása során is fejlődhetnek erős, irritáló hatású gázok, amelyek esetében ez nem köztudott. Nyissuk ki az ablakokat (esetleg pluszban kapcsoljunk be egy ventilátort), hogy áramoljon a levegő és hogy eltávolítsuk a szagokat, amennyire csak lehetséges.

    Olvassuk el a termékcímkéket

    Mielőtt takarításhoz használnánk az adott terméket, mindig olvassuk el a címkén található utasításokat és figyelmeztetéseket. Kövessük a használati útmutatóban leírtakat, ha biztosak akarunk lenni benne, hogy helyesen és biztonságosan alkalmazzuk a takarítószert.

    Viseljünk megfelelő ruházatot

    Viseljünk olyan ruházatot, ami megvédi a bőrünket a vegyszerektől. Ez akkor is érvényes, ha csak természetes alapanyagokból készült tisztítószert használunk. Csak azért, mert valami természetes eredetű, még nem jelenti azt, hogy nem lehet ártalmas. Óvjuk meg tehát magunkat az irritációtól, bőrkiütésektől, a vegyszerek okozta égési sérülésektől. Védőruházatok közé tartozhat a hosszú nadrág, hosszú ujjú ing, védőszemüveg, maszk, kesztyű stb. Kerüljük a közvetlen érintkezést a vegyszerekkel.

    Ne keverjük össze a vegyszereket

    A háztartási tisztítószerek összekeverése halált is okozhat. Íme néhány kombináció, ami határozottan tilos:

    • Fehérítő és ecet – ez mérgező klórgázt eredményez;
    • Fehérítő és ammónia – klorogén (klóramin) gőzt eredményez;
    • Fehérítő és orvosi alkohol – hatására kloroform képződik;
    • Hidrogén-peroxid és ecet – külön-külön használható ugyanazon a felületen, azonban egy tartályban összekeverve perecetsav képződik.

    Olvasson tovább! COVID-19 vírus fertőzés - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; How to Clean Your Home for Coronavirus (nytimes.com), House Cleaning Safety (maidsbytrade.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.04.01 11:06, Megjelenés: 2020.04.01 11:06
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Koronavírus - Újraindul a telefonos információs vonal Debrecenben

    A koronavírus-járvány miatt, a lakosság és a segítségre szorulók támogatása érdekében szerdától újraindítja telefonos információs vonalát a debreceni polgármesteri hivatal - tájékoztatta a városháza kedden az MTI-t.

    Koronavírus - Újabb amerikai gyógyszergyártó függesztette fel kísérleti kezelésének tesztelését

    Újabb amerikai gyógyszergyártó, az Eli Lilly függesztette fel kedden a koronavírus okozta COVID-19 kísérleti kezelésének klinikai tesztelését.

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.