Hogyan takarítsunk a koronavírus-járvány idején?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

Alig telik bele pár percbe, de ha a gyakran használt felületeket naponta egyszer letakarítjuk, azzal hozzájárulhatunk a fertőzés terjedésének megakadályozásához.

Szakértők mondták el, hogyan lehetne a legjobban kitakarítani az otthonunkat a járvány idején.

Milyen gyakran kell takarítani?

Mindennap. (A rendszeres takarítások között.)

A tisztítókendők hatékonyak?

Igen. Keressünk olyan spray-ket vagy tisztítókendőket, amiken az szerepel, hogy a kórokozók 99,9%-át elpusztítják.

Mi van akkor, ha nem áll rendelkezésünkre tisztító spray vagy tisztítókendő?

A szappanos vagy mosogatószeres víz is megteszi: néhány csepp mosogatószer két deciliter vízhez. Habár a szappan és a víz nem pusztítja el az összes kórokozót, a szappanos vízzel történő tisztítás hatékony lehet a koronavírus és bizonyos baktériumok felületekről történő eltávolításában.

Mi számít gyakran megérintett felületnek?

Minden olyan hely, ahol Ön és családja mindennap milliónyi ujjlenyomatot hagy. (A fürdőszoba felületeit utoljára tisztítsa meg.)

  • Ajtókilincsek
  • Villanykapcsolók
  • A hűtőszekrény és a mikrohullámú sütő ajtaja
  • Fiókgombok
  • Tv-távirányító
  • Pultok és asztallapok, ahol főzünk és étkezünk
  • WC-lehúzók
  • Csaptelepek

Mennyire kell alaposnak lennem?

Egy permet a spray-ből vagy egy erőteljes törlés elegendő, de ne vegyük félvállról: például legyünk benne biztosak, hogy az összes ajtógombot letakarítottuk.

„Megpróbálok nem szorongani ezzel kapcsolatban” - mondja Dr. Kryssie Woods, a New York-i ’Mount Sinai West’ Kórház járványügyi szakértője és fertőzésmegelőzésért felelős orvosigazgatója. „Mindenesetre mossunk kezet, amikor hazaérünk, és próbáljuk meg megtisztítani azokat a bizonyos gyakran érintett felületeket. Ez megfontolandó a koronavírustól függetlenül is.”

Kell kesztyűt viselnünk?

Ajánlott kesztyűt viselni az otthoni takarításhoz, azonban, ha ez nem megvalósítható, akkor feltétlenül mossunk kezet a takarítás előtt és után is.

Ha kesztyűt használtunk, tényleg meg kell mosnunk a kesztyűt a takarítást követően?

Igen, amennyiben szeretnénk azokat a későbbiek során újra használni. (Használjunk külön kesztyűt a fürdőszoba takarításához és a mosogatáshoz.)

Miután végeztünk a takarítással:

  • Mossuk meg a kesztyűs kezünket szappannal és vízzel.
  • Szárítsuk meg azokat.
  • Húzzuk le a kesztyűket és tegyük el azokat.
  • Ezt követően mossuk meg kezeinket.

Takarítás közben és után szellőztessünk alaposan.

Hogyan biztosíthatjuk még, hogy az otthonunk tiszta maradjon?

Amikor hazaérünk, jó bevezetni a „zsilipelést” pl. erre kijelölt előszobában. Vegyük le cipőnket lehetőleg még a lakáson kívül, akasszuk fel a kabátunkat, vezessük be a „váltóruhát”, mindig vegyük le a kint hordottat. Azonnal mossunk kezet minimum 20 másodpercen keresztül szappannal és vízzel. Munkától, megelőző programtól függően zuhanyozás, hajmosás is javasolt.

Ha odakintre kesztyűt, maszkot hordunk, le kell venni ezeket, először a kesztyűket óvatosan, a levétel szabályainak megfelelően (az elsőként levevendő kesztyűt a másik kesztyűs kezünkkel kívül fogva, a másodikat szabad kezünkkel belülre nyúlva). Ezután mossunk kezet szappannal és vízzel. Töröljük kezünket szárazra.

Majd a maszkot vegyük le a gumijánál fogva a fül felé eső részénél megérnitve azt. A maszk külső, arcot takaró részéhez ne érjünk hozzá! A kesztyűket és a maszkot lehetőleg ki is kell dobni, külön erre tartott kukába, zsákba.

A kint lévő szatyrokat, árukat ne vigyük be. A kulcs, pénztárca maradjon az átöltözés helyén (lehetőleg ezeket is le kell törölni), a telefont is alaposan le kell törölni (egyébként otthonon kívül lehetőleg keveset használni, nagyon sok kórokozó lehet rajta).

Tovább Fertőtlenítőszerek, szappan: miként hat, hogyan használjuk?

Mire figyeljünka takarítás során?

A takarítás fontos, hogy az otthonunk biztonságos maradjon, illetve higiéniai szempontokból is. Azonban az, hogy hogyan takarítunk, legalább olyan fontos. A takarítás közben számos veszély leselkedik ránk, nézzük meg, hogyan tudjuk megvédeni magunkat és családunkat ezektől a veszélyektől:

Fontos a megfelelő szellőztetés

Jó ötlet, hogy a vegyszeres tisztítószerek alkalmazásakor mindig alaposan szellőztessünk. Még azon tisztítószerek alkalmazása során is fejlődhetnek erős, irritáló hatású gázok, amelyek esetében ez nem köztudott. Nyissuk ki az ablakokat (esetleg pluszban kapcsoljunk be egy ventilátort), hogy áramoljon a levegő és hogy eltávolítsuk a szagokat, amennyire csak lehetséges.

Olvassuk el a termékcímkéket

Mielőtt takarításhoz használnánk az adott terméket, mindig olvassuk el a címkén található utasításokat és figyelmeztetéseket. Kövessük a használati útmutatóban leírtakat, ha biztosak akarunk lenni benne, hogy helyesen és biztonságosan alkalmazzuk a takarítószert.

Viseljünk megfelelő ruházatot

Viseljünk olyan ruházatot, ami megvédi a bőrünket a vegyszerektől. Ez akkor is érvényes, ha csak természetes alapanyagokból készült tisztítószert használunk. Csak azért, mert valami természetes eredetű, még nem jelenti azt, hogy nem lehet ártalmas. Óvjuk meg tehát magunkat az irritációtól, bőrkiütésektől, a vegyszerek okozta égési sérülésektől. Védőruházatok közé tartozhat a hosszú nadrág, hosszú ujjú ing, védőszemüveg, maszk, kesztyű stb. Kerüljük a közvetlen érintkezést a vegyszerekkel.

Ne keverjük össze a vegyszereket

A háztartási tisztítószerek összekeverése halált is okozhat. Íme néhány kombináció, ami határozottan tilos:

  • Fehérítő és ecet – ez mérgező klórgázt eredményez;
  • Fehérítő és ammónia – klorogén (klóramin) gőzt eredményez;
  • Fehérítő és orvosi alkohol – hatására kloroform képződik;
  • Hidrogén-peroxid és ecet – külön-külön használható ugyanazon a felületen, azonban egy tartályban összekeverve perecetsav képződik.

Tovább COVID-19 vírus fertőzés - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; How to Clean Your Home for Coronavirus (nytimes.com), House Cleaning Safety (maidsbytrade.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.