• Egy tanulmány szerint a férfiaknál magas a COVID-19 megbetegedésben szerepet játszó kulcsfontosságú enzim szintje

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Egy nagy európai vizsgálat hétfőn közzétett eredményei azt mutatták, hogy a nőkéhez képest a férfiak vérében magasabb annak a kulcsfontosságú enzimnek a szintje, amelyet az új koronavírus a sejtek megfertőzéséhez használ fel - ez a megállapítás pedig segíthet megérteni, hogy miért a férfiakat veszélyezteti jobban a COVID-19 megbetegedés.

    Az angiotenzinkonvertáló enzim 2 (ACE2) a szívben, vesékben és más szervekben is megtalálható. A COVID-19, azaz az új koronavírus okozta légzőszervi megbetegedés esetén úgy gondolják, hogy az ACE2 szerepet játszik abban, hogy a fertőzés hogyan fejlődik ki a tüdőben.

    A ’European Heart Journal’ szakfolyóiratban közzétett tanulmány azt is megállapította, hogy az ACE-gátlóknak vagy az angiotenzinreceptor-blokkolóknak (ARB-k) nevezett, széles körben alkalmazott gyógyszerek nem vezetnek magasabb ACE2-koncentrációhoz és ebből kifolyólag nem növelik a COVID-19 kockázatát azoknál a személyeknél, akik ilyen gyógyszereket szednek.

    Az ACE-gátlókat és az ARB-ket széles körben alkalmazzák pangásos szívelégtelenségben, cukorbetegségben vagy vesebetegségben szenvedő magas vérnyomásos betegek körében. Ezek a gyógyszerek dollármilliárdokat tesznek ki a vényköteles gyógyszerértékesítésből világszerte.

    Nem kell abbahagyni az ACE-gátlók és az ARB-k szedését!

    „Megállapításaink nem támasztják alá, hogy abba kellene hagyni ezen gyógyszerek szedését a COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegeknek” - mondta Adriaan Voors, a holland Groningeni Egyetem Egészségügyi Központjának (UMC) kardiológus professzora, aki a kutatás egyik vezetője.

    Hirdetés

    Milyen szerepe lehet az ACE2-nek a COVID-19 megbetegedés súlyosságában?

    A COVID-19 halálozási és fertőzöttségi adatok arra utalnak, hogy a nőkhöz képest a férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel kapják el a betegséget és alakul ki náluk súlyos vagy kritikus szövődmény, ha megfertőződnek. Férfiak és nők adatainak ezreiből kiindulva Voors csapata 11 európai országból több mint 3 500 szívelégtelenségben szenvedő beteg vérmintájában vizsgálta az ACE2-koncentrációt.

    A vizsgálat a koronavírus-pandémiát megelőzően kezdődött, és ezáltal nem terjedt ki a COVID-19 betegekre - mondták a kutatók. Amikor azonban más kutatások elkezdtek arra hivatkozni, hogy az ACE2-nek kulcsszerepe lehet az új koronavírus sejtekbe történő bejutásában, Voors és csapata fontos egyezéseket vett észre a tanulmányukkal.

    „Amikor észrevettük, hogy az egyik legerősebb biomarker, az ACE2 sokkal nagyobb mennyiségben van jelen a férfiakban, mint a nőkben, világossá vált számomra, hogy ez magyarázatot adhat arra, hogy miért halnak meg nagyobb valószínűséggel a férfiak a COVID-19 megbetegedés következtében, mint a nők” - mondta Iziah Sama, a ’Groningeni UMC’ orvosa és a kutatás egyik vezetője.

    Az ACE2 egy olyan receptor a sejtek felszínén, amihez kötődni tud az új koronavírus, és lehetővé teszi, hogy az behatoljon a sejtekbe és megfertőzze azokat. Sama és Voors megjegyezték, hogy a tüdőhöz hasonlóan az ACE2 megtalálható a szívben, vesékben, az erekben található szövetekben, és szintjük különösen magas a herékben.

    A kutatók elmondása szerint, az ACE2 jelenléte a herékben részben magyarázatot adhat a férfiaknál előforduló magasabb ACE2-koncentrációra és arra, hogy talán emiatt miért veszélyezteti jobban a COVID-19 megbetegedés a férfiakat.

    Olvasson tovább! Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; Men have high levels of enzyme key to COVID-19 infection, study finds (reuters.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.05.17 13:35, Megjelenés: 2020.05.17 13:35
   • Cikkajánló

    Vastagbélrák

    Vastagbélrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Kezelésében egyre nagyobb szerepet kap a precíziós onkológia.

    COVID-19

    COVID-19

    F. Zs., fordító

    Egyszer majd szezonálissá vál- hat, addig azonban folyamato- san, egész évben terjedni fog.

    Koronavírus - az új fertőzöttek negyede a huszonéves korosztályból kerül ki

    A koronavírus-járvány második hullámának második sajtótájékoztatóját tartotta ma az operatív törzs. Elhangzott: 186 iskolában került már sor digitális oktatás bevezetésére, ebből 177-ben nem a teljes intézményben. Az új fertőzöttek negyede a huszonéves korosztályból került ki eddig a második hullámban - írja a portfolio.hu.

    Koronavírus - a gyerekeknél is fontos az influenza elleni oltás

    Bense Tamás házi gyermekorvos fontosnak tartja, hogy idén a lehető legtöbben éljenek az influenza elleni ingyenes oltással, mert az könnyebbé teszi a pontosabb diagnózist, illetve a koronavírus-fertőzés felismerését.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.