Egy tanulmány szerint a férfiaknál magas a COVID-19 megbetegedésben szerepet játszó kulcsfontosságú enzim szintje

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Egy nagy európai vizsgálat hétfőn közzétett eredményei azt mutatták, hogy a nőkéhez képest a férfiak vérében magasabb annak a kulcsfontosságú enzimnek a szintje, amelyet az új koronavírus a sejtek megfertőzéséhez használ fel - ez a megállapítás pedig segíthet megérteni, hogy miért a férfiakat veszélyezteti jobban a COVID-19 megbetegedés.

Az angiotenzinkonvertáló enzim 2 (ACE2) a szívben, vesékben és más szervekben is megtalálható. A COVID-19, azaz az új koronavírus okozta légzőszervi megbetegedés esetén úgy gondolják, hogy az ACE2 szerepet játszik abban, hogy a fertőzés hogyan fejlődik ki a tüdőben.

A ’European Heart Journal’ szakfolyóiratban közzétett tanulmány azt is megállapította, hogy az ACE-gátlóknak vagy az angiotenzinreceptor-blokkolóknak (ARB-k) nevezett, széles körben alkalmazott gyógyszerek nem vezetnek magasabb ACE2-koncentrációhoz és ebből kifolyólag nem növelik a COVID-19 kockázatát azoknál a személyeknél, akik ilyen gyógyszereket szednek.

Az ACE-gátlókat és az ARB-ket széles körben alkalmazzák pangásos szívelégtelenségben, cukorbetegségben vagy vesebetegségben szenvedő magas vérnyomásos betegek körében. Ezek a gyógyszerek dollármilliárdokat tesznek ki a vényköteles gyógyszerértékesítésből világszerte.

Nem kell abbahagyni az ACE-gátlók és az ARB-k szedését!

„Megállapításaink nem támasztják alá, hogy abba kellene hagyni ezen gyógyszerek szedését a COVID-19 megbetegedésben szenvedő betegeknek” - mondta Adriaan Voors, a holland Groningeni Egyetem Egészségügyi Központjának (UMC) kardiológus professzora, aki a kutatás egyik vezetője.

Milyen szerepe lehet az ACE2-nek a COVID-19 megbetegedés súlyosságában?

A COVID-19 halálozási és fertőzöttségi adatok arra utalnak, hogy a nőkhöz képest a férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel kapják el a betegséget és alakul ki náluk súlyos vagy kritikus szövődmény, ha megfertőződnek. Férfiak és nők adatainak ezreiből kiindulva Voors csapata 11 európai országból több mint 3 500 szívelégtelenségben szenvedő beteg vérmintájában vizsgálta az ACE2-koncentrációt.

A vizsgálat a koronavírus-pandémiát megelőzően kezdődött, és ezáltal nem terjedt ki a COVID-19 betegekre - mondták a kutatók. Amikor azonban más kutatások elkezdtek arra hivatkozni, hogy az ACE2-nek kulcsszerepe lehet az új koronavírus sejtekbe történő bejutásában, Voors és csapata fontos egyezéseket vett észre a tanulmányukkal.

„Amikor észrevettük, hogy az egyik legerősebb biomarker, az ACE2 sokkal nagyobb mennyiségben van jelen a férfiakban, mint a nőkben, világossá vált számomra, hogy ez magyarázatot adhat arra, hogy miért halnak meg nagyobb valószínűséggel a férfiak a COVID-19 megbetegedés következtében, mint a nők” - mondta Iziah Sama, a ’Groningeni UMC’ orvosa és a kutatás egyik vezetője.

Az ACE2 egy olyan receptor a sejtek felszínén, amihez kötődni tud az új koronavírus, és lehetővé teszi, hogy az behatoljon a sejtekbe és megfertőzze azokat. Sama és Voors megjegyezték, hogy a tüdőhöz hasonlóan az ACE2 megtalálható a szívben, vesékben, az erekben található szövetekben, és szintjük különösen magas a herékben.

A kutatók elmondása szerint, az ACE2 jelenléte a herékben részben magyarázatot adhat a férfiaknál előforduló magasabb ACE2-koncentrációra és arra, hogy talán emiatt miért veszélyezteti jobban a COVID-19 megbetegedés a férfiakat.

Olvasson tovább! Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

WEBBeteg
Forrás: F. Zs., fordító; Men have high levels of enzyme key to COVID-19 infection, study finds (reuters.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Szijjártó: újabb egymillió...

A koronavírus-fertőzöttek kezelésében alkalmazott favipiravirből újabb egymillió tabletta érkezik Kínából Magyarországra a jövő héten, így 2,8...

Miért veszélyes ennyire a COVID-19?

Az emberiségnek már sokszor kellett különféle vírusok fenyegetésével szembenéznie. Átélt már nem is egy pandémiát - mégse vonul(t) karanténba a...

Meddig tart a COVID-19 elleni...

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem...

Az egészséges fiatalnál is hetekbe...

A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi...

A COVID-19 esetében az enyhe csak...

A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.