• Mi lesz a kötelező védőoltásokkal a járvány idején?

    Szerző: WEBBeteg

    A koronavírus-járvány miatt lecsökkent az orvos-beteg találkozók száma, ezért felmerülhet a kérdés: mi lesz a kötelező védőoltásokkal? Míg a világ bizonyos tájain fennáll a veszélye, hogy egyes védőoltások nem kerülnek beadásra a megfelelő időben, nálunk szerencsére a világjárvány ideje alatt sincs erről szó. Az Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

    A védőoltások halasztásának veszélye, hogy csökken az átoltottság, ezért akár súlyos betegségek (kanyaró, bárányhimlő) terjedhetnek el járványként. A hazai gyermekorvosok a koronavírus-járvány idején is ellátják feladataikat, amelyek (mint minden más) egyedi módon alakulhatnak.

    A védőoltások beadása a járvány idején

    A védőoltások az orvosi rendelőkben, tanácsadókban történnek. A szülőknek nem kell tartaniuk a járványveszélytől, hiszen az időpontok foglalása előzetes telefonos egyeztetésen történik. A szülő és gyermek egy előre fertőtlenített helyiségben lesz, ahol térben és időben el vannak választva a többi pácienstől. A háziorvosok kérése továbbá, hogy csak egy szülő, maszkban kísérje gyermekét a rendelőbe – ezzel is csökkentve a járvány terjedését és a személyes találkozók számát.

    A járványügyi helyzetre való tekintettel a külföldön már sok helyen alkalmazott oltási rend kialakítása is szóba jöhet. Ez azt jelenti, hogy a gyermek (1 éves kor felett) a kötelező oltásokat összevonva, egy alkalommal kapja majd meg (egyszerre akár 3-4 oltást is). Ennek lényege, hogy tovább csökkenthető az orvos-beteg találkozók száma.

    Gyakran merül fel a kérdés, hogy miért nincs lehetőség a védőoltás otthoni beadására. A háziorvosok szerint ez továbbra sem biztonságos, hiszen a lakások nem rendelkeznek az oltáshoz szükséges felszereltséggel, körülményekkel.

    Ez is érdekelheti! Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

    Hirdetés

    Koronavírus és immunrendszer

    Sok szülő fél, hogy a védőoltások beadásával gyermekük immunrendszere is legyengül. Szintén fontos megemlíteni, hogy az oltások nem gyengítik az immunrendszert, viszont a fertőzések, amelyek ellen védelmet nyújtanak, gyengítheti azt. Ezért is fontos, hogy minden oltás a megfelelő időpontban kerüljön beadásra.

    És ha a családban COVID-19 fertőzött van?

    Felmerülhet a kérdés, mi történik akkor, ha kiderül, hogy a gyermek közelében koronavírussal fertőzött személy is tartózkodik. A hazai gyermekorvosok egyet értenek abban, hogy a védőoltás beadása szempontjából nem jelent magasabb kockázatot egy koronavírusos családtag jelenléte. Azonban ilyen esetben feltétlenül tájékoztassa gyermekorvosát a járványügyi intézkedések elindítása miatt.

    És ha a gyermekorvos fertőzött?

    Előfordulhat, hogy a gyermekorvos maga is koronavírussal fertőzött, ezért nem tudja beadni a szükséges védőoltást. Ebben az esetben is van megoldás: kollégái veszik majd át a feladatait.

    Az elmaradt iskolai oltások

    A koronavírus járvány az iskolai védőoltásokra is hatással van. Tavasszal lett volna aktuális a B típusú májgyulladás elleni oltás és a HPV oltás is. Ezeket az iskolaorvosok akkor pótolják majd, amikor a járványügyi helyzet lehetőséget ad rá. Az oltási sorozatot nem kell majd előről kezdeni, de mindenképp be kell fejezni a teljes védelem meglétéhez.

    Ajánlott cikkek a COVID-járványról

    WEBBeteg
    Forrás: Dr. Onozó Beáta, Dr. Kovács Ákos, Dr. Altorjai Péter, Dr. Bogdányi Katalin - Védőoltások az új típusú koronavírus-járvány idején

    Módosítva: 2020.05.15 09:36, Megjelenés: 2020.05.15 09:36
   • Cikkajánló

    Ártalomcsökkentés

    Ártalomcsökkentés

    Társadalmi célú reklám

    Hajlamosak vagyunk a járulékos ártalmakkal mit sem törődni. (x)

    Remek kezdeményezés

    Remek kezdeményezés

    WEBBeteg

    Telefonos Panel - Kérdőívek kitöltésével jótékonysági szervezeteket támogathat.

    4 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Mindössze 4 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Elkészült az első hazai fejlesztésű COVID-teszt

    Elkészült az első hazai fejlesztésű COVID-teszt prototípusa, amely lényegesen pontosabb az eddig ismert gyorsteszteknél - jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Védőoltás, antitest kezelés, antivirális gyógyszer - Mi a különbség?

    Érdemes pár fogalmat tisztázni, hogy az információáradatban ne vesszünk el, a koronavírussal kapcsolatban sem. A koronavírus kapcsán is többféle hatású készítménnyel folynak a kutatások, amelyek máshogy hatnak és más-más fázisban jelenthetnek segítséget a járvány ellen. A védőoltás a megelőzést szolgálja, míg az antitest terápiának és az antivirális gyógyszereknek a betegség terápiájában van szerepük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.