Koronavírus: A védőoltás fejlesztésének lépései

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

Seattleben, a Kaiser Permanente Washington Egészségügyi Kutatóintézetben (KPWHRI) elkezdődött a 2019-es koronavírus megbetegedés (COVID-19) elleni kísérleti védőoltás I-es fázisú klinikai vizsgálata. A kutatást a Nemzeti Allergológiai és Infektológiai Intézet (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID), a NIH egyik részlege finanszírozza.

A nyílt elrendezésű vizsgálatba 45 egészséges, 18 és 55 éves kor közötti felnőtt önkéntes kerül bevonásra körülbelül hat héten keresztül. Az első résztvevő március 16-án kapta meg a kísérleti védőoltást.
A vizsgálat a kísérleti védőoltás különböző dózisainak biztonságosságát értékeli, illetve azt vizsgálja, hogy a vakcina képes-e immunválaszt kiváltani a résztvevőkben. Ez a vakcina lehetséges előnyeit felmérő klinikai vizsgálat többlépcsős folyamatának első lépése.

A vakcina elnevezése „mRNA-1273”

Amit a NIAID tudósai, valamint a Massachusetts állambeli cambridge-i biotechnológiai vállalat, a Moderna Inc. munkatársai közösen fejlesztettek ki. A járványügyi felkészüléssel kapcsolatos újításokkal foglalkozó koalíció (CEPI) támogatta a vakcina-jelölt gyártását az I-es fázisú klinikai vizsgálatokhoz.
„Egy, a SARS-CoV-2 okozta fertőzés megelőzésére képes, biztonságos és hatékony vakcina kifejlesztése kiemelt közegészségügyi prioritás”, - mondta Dr. Anthony S. Fauci, a NIAID igazgatója. „Ez a rekord sebességgel elindított I-es fázisú vizsgálat egy fontos lépés abba az irányba, hogy elérjük ezt a célt.”
A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 vírus által kiváltott fertőzés az enyhétől a súlyosig terjedő légzőszervi megbetegedést okoz, valamint olyan tüneteket, mint a láz, a köhögés és a nehézlégzés. Az első COVID-19 eseteket 2019 decemberében azonosították Kína Hupej tartományában, Wuhan városban. 2020. március 15-ig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 153 517 COVID-19 esetet és 5 735 halálesetet jelentett világszerte. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint 2020. március 15-ig több, mint 2 800 megerősített COVID-19 esetet és 58 halálesetet jelentettek az Egyesült Államokban.
A kísérleti vakcina kifejlesztésekor egy genetikai platformot, úgynevezett mRNS-t (hírvivő RNS-t) használtak. A kísérleti oltóanyag arra készteti a szervezet sejtjeit, hogy vírusfehérjét expresszáljanak, abban bízva, hogy ez egy erőteljes immunválaszt fog kiváltani.

Jelenleg nem létezik védőoltás a SARS-CoV-2 vírusfertőzés ellen

Ennek várható megérkezésére még 1-2 évet is lehet várnunk kell. A klinikai tanulmány I. fázisa után még szükséges a további fázisvizsgálatok elvégzése, mely alapján a biztonságos dózis, a mellékhatás, a kezelés hatékonysága is megítélésre vár. Ezután következhet egy feltehetően gyorsított elfogadási eljárás – amennyiben a vakcina tényleg hatásos. Majd a gyártási folyamatok, mindezek időigényessége miatt jósolják a hosszúnak tűnő időszakot. Remélhetőleg tényleg hatékony lesz a vakcina.

Tovább COVID-19 vírus fertőzés - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; nih.gov
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.