• Koronavírus - A védőoltás fejlesztésének lépései

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Seattleben, a Kaiser Permanente Washington Egészségügyi Kutatóintézetben (KPWHRI) elkezdődött a 2019-es koronavírus megbetegedés (COVID-19) elleni kísérleti védőoltás I-es fázisú klinikai vizsgálata. A kutatást a Nemzeti Allergológiai és Infektológiai Intézet (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID), a NIH egyik részlege finanszírozza.

    A nyílt elrendezésű vizsgálatba 45 egészséges, 18 és 55 éves kor közötti felnőtt önkéntes kerül bevonásra körülbelül hat héten keresztül. Az első résztvevő március 16-án kapta meg a kísérleti védőoltást.
     
    A vizsgálat a kísérleti védőoltás különböző dózisainak biztonságosságát értékeli, illetve azt vizsgálja, hogy a vakcina képes-e immunválaszt kiváltani a résztvevőkben. Ez a vakcina lehetséges előnyeit felmérő klinikai vizsgálat többlépcsős folyamatának első lépése.
    Hirdetés

    A vakcina elnevezése „mRNA-1273”

    Amit a NIAID tudósai, valamint a Massachusetts állambeli cambridge-i biotechnológiai vállalat, a Moderna Inc. munkatársai közösen fejlesztettek ki. A járványügyi felkészüléssel kapcsolatos újításokkal foglalkozó koalíció (CEPI) támogatta a vakcina-jelölt gyártását az I-es fázisú klinikai vizsgálatokhoz.
     
    „Egy, a SARS-CoV-2 okozta fertőzés megelőzésére képes, biztonságos és hatékony vakcina kifejlesztése kiemelt közegészségügyi prioritás”, - mondta Dr. Anthony S. Fauci, a NIAID igazgatója. „Ez a rekord sebességgel elindított I-es fázisú vizsgálat egy fontos lépés abba az irányba, hogy elérjük ezt a célt.”
     
    A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 vírus által kiváltott fertőzés az enyhétől a súlyosig terjedő légzőszervi megbetegedést okoz, valamint olyan tüneteket, mint a láz, a köhögés és a nehézlégzés. Az első COVID-19 eseteket 2019 decemberében azonosították Kína Hupej tartományában, Wuhan városban. 2020. március 15-ig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 153 517 COVID-19 esetet és 5 735 halálesetet jelentett világszerte. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint 2020. március 15-ig több, mint 2 800 megerősített COVID-19 esetet és 58 halálesetet jelentettek az Egyesült Államokban.
     
    A kísérleti vakcina kifejlesztésekor egy genetikai platformot, úgynevezett mRNS-t (hírvivő RNS-t) használtak. A kísérleti oltóanyag arra készteti a szervezet sejtjeit, hogy vírusfehérjét expresszáljanak, abban bízva, hogy ez egy erőteljes immunválaszt fog kiváltani.

    Jelenleg nem létezik védőoltás a SARS-CoV-2 vírusfertőzés ellen

    Ennek várható megérkezésére még 1-2 évet is lehet várnunk kell. A klinikai tanulmány I. fázisa után még szükséges a további fázisvizsgálatok elvégzése, mely alapján a biztonságos dózis, a mellékhatás, a kezelés hatékonysága is megítélésre vár. Ezután következhet egy feltehetően gyorsított elfogadási eljárás – amennyiben a vakcina tényleg hatásos. Majd a gyártási folyamatok, mindezek időigényessége miatt jósolják a hosszúnak tűnő időszakot. Remélhetőleg tényleg hatékony lesz a vakcina.

    Olvasson tovább! COVID-19 vírus fertőzés - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; nih.gov
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.03.19 14:35, Megjelenés: 2020.03.19 14:35
   • Cikkajánló

    Tüdőrák

    Tüdőrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Személyre szabott terápia, precíziós onkológia a tüdőrák kezelésében.

    COVID-19 tanácsadás

    COVID-19 tanácsadás

    Medspot

    Elindult a Medspot alapítvány ingyenes tanácsadása orvosokkal, pszichológusokkal.

    Koronavírus - Brazíliában nagyon gyorsan terjed a kór

    A világban 5 millió 810 ezer 331-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 360 332, a gyógyultaké pedig 2 millió 416 ezer 528-ra emelkedett a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint.

    3841 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

    Újabb 25 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3841 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 krónikus beteg.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Védőoltás, antitest kezelés, antivirális gyógyszer - Mi a különbség?

    Érdemes pár fogalmat tisztázni, hogy az információáradatban ne vesszünk el, a koronavírussal kapcsolatban sem. A koronavírus kapcsán is többféle hatású készítménnyel folynak a kutatások, amelyek máshogy hatnak és más-más fázisban jelenthetnek segítséget a járvány ellen. A védőoltás a megelőzést szolgálja, míg az antitest terápiának és az antivirális gyógyszereknek a betegség terápiájában van szerepük.

    Lelki egészségünket is fenyegeti a koronavírus

    Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.