• COVID-19 - Tévhitek és tények a koronavírusról

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító

    Néhány gyakori, a 2019-nCoV koronavírus terjedésével kapcsolatos tévhitet cáfol honlapján a WHO.

    Tény: A 2019-nCoV vírus a meleg éghajlatú országokban is terjed

    A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a COVID-19 vírusfertőzés minden területen terjedhet, beleértve a meleg és párás időjárású területeket is. Éghajlattól függetlenül alkalmazzunk óvintézkedéseket, ha olyan területen élünk vagy olyan területre utazunk, ahol COVID-19 okozta megbetegedéseket jelentettek. A legjobb módja, hogy megóvjuk magunkat a COVID-19 vírusfertőzéssel szemben, az az, ha gyakran kezet mosunk. Ezáltal elpusztítjuk a kezünkön lévő vírusokat, így elkerülhető a fertőzés, amit elkapnánk akkor, ha a vírussal érintkezett kezünkkel megérintenénk a szemünket, az orrunkat vagy a szánkat.

    Tény: A hideg időjárás és a hó nem képes elpusztítani az új koronavírust

    Nincs okunk azt hinni, hogy a hideg idő képes elpusztítani a koronavírust vagy egyéb kórokozókat. Az ember normális testhőmérséklete 36,5-37 °C körül mozog a külső hőmérséklettől és az időjárástól függetlenül. A leghatékonyabb módja, hogy megóvjuk magunkat az új koronavírussal szemben, az az, hogy gyakran megtisztítjuk a kezeinket alkoholalapú kézfertőtlenítővel vagy ha gyakran kezet mosunk szappannal és vízzel.

    Hirdetés

    Tény: A forró fürdő nem előzi meg az új koronavírus betegséget

    Ha veszünk egy forró fürdőt, az nem akadályozza meg, hogy elkapjuk a COVID-19 megbetegedést. Az ember normális testhőmérséklete 36,5-37 °C körül mozog a fürdővíz vagy a zuhany hőfokától függetlenül. Tulajdonképpen a rendkívül forró víz ártalmas is lehet, hiszen könnyen megégethetjük magunkat.

    Feltehetően: Az újkoronavírus-fertőzés nem terjedhet szúnyogcsípéssel

    Ezidáig nem áll rendelkezésre információ vagy arra utaló bizonyíték, hogy az újkoronavírus-fertőzést szúnyogok is terjeszthetik. Az új koronavírus egy légúti vírus, ami elsősorban cseppfertőzéssel terjed, a fertőzött ember köhögésével és tüsszentésével, illetve nyállal vagy orrváladékon keresztül. Kerüljük a közeli kapcsolatot azokkal, akik köhögnek vagy tüsszögnek.

    Tény: A kézszárítók nem hatékonyak az új koronavírus elpusztításában

    A kézszárító készülékek nem hatékonyak a 2019-nCoV vírus elpusztításában. A védekezés legjobb módja az, ha gyakran kezet mosunk. Ha megmostuk a kezünket, szárítsuk meg azokat alaposan kéztörlővel vagy kézszárítóval.

    Tény: Az UV fényt kibocsátó lámpákat ne használjuk bőrfertőtlenítésre!

    Az UV-lámpák nem használhatók a kezek vagy más bőrfelületek fertőtlenítésére, valamint az UV sugárzás bőrirritációt, súlyos bőrkárosodást okozhat.

    Mennyire hatékonyak a hőérzékelő műszerek az új koronavírussal fertőzött személyek kiszűrésében?

    A hőérzékelő műszerek hatékonyak a koronavírus-fertőzés miatt belázasodott személyek (azaz akiknek magasabb a testhőmérséklete a normál értéknél) kiszűrésében.

    Nem képesek azonban kiszűrni azokat a személyeket, akik még nem lázas betegek, de már megfertőződtek. Ez amiatt lehetséges, mert 2-10 nap is eltelhet, amíg a betegség lappang és a beteg belázasodik.

    Tény: Nem pusztítja el az új koronavírust, ha alkoholt vagy klórt permetezünk a testünkre

    Ha alkoholt vagy klórt permetezünk a testünkre, az nem pusztítja el azokat a vírusokat, amik már bejutottak a szervezetünkbe. Az ilyen anyagok permetezése kárt tehet a bőrünkben vagy a nyálkahártyáinkban (pl.: szemek, száj), illetve a ruházatunkban. Saját testünkre és más élőlényekre tehát semmiképpen ne permetezzünk se alkoholt, se klórt!

    Legyünk tisztában vele, hogy mind az alkohol, mind a klór hasznos lehet a felületetek fertőtlenítésében, azonban ezek a szerek felületek fertőtlenítésére is csak a megfelelő ajánlások alapján használhatók.

    Tény: A tüdőgyulladás elleni védőoltások az új koronavírussal való megfertőződéssel szemben nem nyújtanak védelmet, mégis érdemes beadatni ezeket

    A tüdőgyulladás elleni védőoltások, úgymint a pneumococcus elleni vakcina és a B-típusú Haemophilus influenzae (Hib) elleni védőoltás, nem nyújtanak védelmet az új koronavírus ellen.

    A vírus annyira új és különböző, hogy külön védőoltásra van szükség ellene. A kutatók megpróbálnak védőoltást kifejleszteni a 2019-nCoV vírus ellen, és a WHO támogatja erőfeszítéseiket.

    Habár a pneumococcus elleni vakcina és a B-típusú Haemophilus influenzae (Hib) elleni védőoltás nem hatékony a 2019-nCoV vírusfertőzés ellen, ezek a légúti megbetegedések elleni vakcinák kifejezetten ajánlottak az egészségünk védelme érdekében.

    Tény: Az orrjáratok rendszeres sóoldatos öblítése nem véd meg a koronavírus-fertőzéstől

    Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az orrjáratok rendszeres sóoldatos öblítése megóvná az embereket az újkoronavírus-fertőzéssel szemben.

    Rendelkezésre áll némi bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az orrjáratok rendszeres sóoldatos öblítése segíthet a gyorsabb felépülésben egy egyszerűbb megfázás esetén. Nem bizonyított azonban, hogy ezzel megelőzhetők a legúti fertőzések.

    Tény: Az újkoronavírus-fertőzés fokhagyma fogyasztásával nem előzhető meg

    A fokhagyma egészséges és rendelkezhet némi mikrobaölő tulajdonsággal. Nincs bizonyíték azonban arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi járvány esetén a fokhagyma fogyasztása védelmet nyújtott volna az új koronavírussal szemben.

    Tény: Minden korosztály megfertőződhet az új koronavírussal

    Minden korosztály megfertőződhet az új koronavírussal (2019-nCoV). Az idősek és azok a személyek, akiknek már meglévő betegségeik vannak (úgymint asztma, cukorbetegség, szívbetegség), sokkal kiszolgáltatottabbnak tűnnek és súlyosabb lehet náluk a vírus okozta megbetegedés.

    A WHO azt tanácsolja, hogy minden korosztály tegyen lépéseket a vírussal szembeni védekezést illetően, például a helyes kézhigiénia betartásával és légúti higiéniával (mossunk kezet köhögést, tüsszentést követően; és ne piszkáljunk a szánkhoz, orrunkhoz, szemünkhöz).

    Tény: Az antibiotikum nem véd vírusok ellen, és antibiotikummal nem kezelhető vírus okozta megbetegedés

    Az antibiotikumok hatástalanok a vírusokkal szemben, csak bizonyos baktériumokkal szemben működnek.

    Az új koronavírus (2019-nCoV) egy vírus és ennélfogva az antibiotikum nem alkalmazható az általa okozott megbetegedés megelőzésére vagy kezelésére.

    Ha azonban kórházba kerülünk az új koronavírus okozta megbetegedéssel, kaphatunk antibiotikumot, mert fennáll a baktériumokkal való felülfertőződés lehetősége.

    Van bármilyen konkrét gyógyszer az új koronavírus megelőzésére vagy kezelésére?

    Ez idáig az új koronavírus megelőzésére vagy kezelésére nem létezik konkrét orvosság.

    Azokat azonban, akik megfertőződtek a vírussal, megfelelő ellátásban kell részesíteni a tünetek csillapítása és kezelése érdekében, és a súlyos állapotú betegeknek szupportív (támogató) kezelést kell kapniuk. Néhány speciális kezelés vizsgálat alatt áll, és klinikai vizsgálatokon keresztül kerül majd tesztelésre. A WHO számos partnerével támogatja a kutatás-fejlesztési erőfeszítések felgyorsítását.

    Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

    WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg.hu
    F. Zs., fordító; Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public: Myth busters (who.int)

    Módosítva: 2020.03.19 05:06, Megjelenés: 2020.03.19 05:06
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Aki légúti tüneteket tapasztal, az ne menjen közösségbe!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdolna

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Országos tisztifőorvos: hatékonyak az idősek érdekében hozott intézkedések

    Hatékony az idősek érdekében hozott látogatási és intézményelhagyási tilalom az idős- és szociális otthonokban - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

    A járvány pszichés zavarokat okozott az emberek többségénél

    A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt - derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.