• Miért tűnik úgy, hogy a koronavírus súlyosabban érinti a férfiakat, mint a nőket?

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A nők erőteljesebb immunválasszal reagálnak a fertőzésre - állítják a tudósok. Valamint Kínában a férfiak sokkal nagyobb számban dohányoznak.

    A Kínából eredő új típusú koronavírus félelmet és aggodalmat terjeszt világszerte. De míg az új vírus nagyrészt megkímélt egy kiszolgáltatott csoportot – a gyermekeket –, addig úgy tűnik, hogy különösen veszélyes lehet a középkorúak vagy az idősebb felnőttek, különösen a férfiak esetében.

    Ezen a héten a Kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) közzétette a koronavírusos eseteket feldolgozó ezidáig legátfogóbb elemzését. Habár a férfiak és a nők hozzávetőlegesen azonos számban fertőződtek meg, a kutatók megállapították, hogy a halálozási arány a férfiak esetében 2,8%-os, míg a nők esetében 1,7%-os volt.

    Hirdetés

    A számadatok a betegek orvosi nyilvántartásaiból származtak, és a minta nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a fertőzött területeket. Eltéréseket tapasztalhattunk azonban a múltban is.

    A férfiakat a koronavírus okozta SARS és MERS járványok is aránytalanul érintették. Egy az ’Annals of Internal Medicine’ folyóiratban közzétett tanulmány szerint a SARS-vírus több nőt fertőzött meg Hongkongban 2003-ban, azonban a halálozási arány a férfiak körében 50%-kal magasabb volt.

    A közel-keleti légzőszervi tünetegyüttessel (MERS) megfertőződött férfiak mintegy 32%-a meghalt, míg a nők esetében ez az arány csak 25,8%. A fiatal felnőtt férfiak az 1918-as influenzajárvány idején is magasabb arányban haltak meg, mint nő társaik.

    Milyen tényezők állhatnak az eltérő arányok háttérben a jelenlegi járvány során?

    Számos tényező dolgozhat a férfiak ellen a jelenlegi járvány során, mondják a tudósok, beleértve biológiai és életmódból eredő tényezőket is.

    Amikor a fertőzésekre adott immunválaszról van szó, a férfiakat tekinthetjük a gyengébbik nemnek.

    „Ez egy olyan mintázat, amit számos vírusos légúti fertőzés esetén megfigyelhetünk – a férfiak esetén rosszabb kimenetelre lehet számítani”, – mondta Sabra Klein, a Johns Hopkins Egyetem Népegészségügyi Karának tudósa, aki a vírusfertőzések és a védőoltásokra adott immunválasz esetén előforduló nemek közötti különbségeket kutatja.

    „Már megfigyeltük ezt más vírusok esetén is. A nők könnyebben legyőzik őket” – tette hozzá.

    A nők a védőoltásokra is erősebb immunválasszal reagálnak, és könnyebben emlékeznek az immunválaszokra, ami védelmet nyújt a felnőttek számára azokkal a kórokozókkal szemben, amelyeknek gyermekként ki voltak téve.

    „Van valami extra a nők immunrendszerében” – mondta Dr. Janine Clayton, az Országos Egészségügyi Intézetek Női Egészségügyi Kutatási Hivatalának igazgatója. Ezért azonban nagy árat kell fizetni, tette hozzá: a nők sokkal fogékonyabbak az autoimmun betegségek, mint például a rheumatoid arthritis és a lupus iránt, amely során az immunrendszer kimerül és a szervezet saját szerveit és szöveteit támadja meg. Az autoimmun betegségekben szenvedők közel 80%-a nő, jegyezte meg Dr. Clayton.

    Az okai annak, hogy miért erősebb a nők immunálasza, nem egészen egyértelműek, és a kutatás még korai szakaszában tart, figyelmeztetnek a szakértők.

    Az egyik feltevés az, hogy a nők erősebb immunrendszere túlélési előnyt biztosít az utódok számára, akik az anyatejjel magukba szívják azokat az antitesteket, amelyek segítenek megelőzni a betegséget, amíg a csecsemő immunrendszere még fejlődésben van.

    Számos biológiai tényező lehet felelős, beleértve az ösztrogén női nemi hormont, ami a jelek szerint szerepet játszik az immunitásban, és a tényt, hogy a nők két X kromoszómával rendelkeznek, amelyek immunitással összefüggő géneket tartalmaznak. A férfiak természetesen csak egy X kromoszómával rendelkeznek.

    Az egészséghez kapcsolódó viselkedésformák, amelyek egyes társadalmakban nemenként eltérőek, szintén szerepet játszhatnak a fertőzésekre adott válaszok különbözőségében.

    A világon Kínában a legnagyobb a dohányzó népesség – 316 millió ember, ami a világ összes dohányosának közel egyharmadát és a világ dohányfogyasztásának 40%-át teszi ki. Azonban a kínai nőknek csak a 2%-a dohányzik, viszont a férfiaknak több mint a fele.

    A kínai férfiaknál a nőkhöz képest nagyobb arányban fordul elő 2-es típusú cukorbetegség és magas vérnyomás is, melyek közül mindkét betegség növeli a koronavírus-fertőzés szövődményeinek rizikóját. A kínai férfiak körében közel kétszer nagyobb arányban fordul elő krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), mint a nők esetében.

    Az Egyesült Államokban a nők sokkal proaktívabban fordulnak orvoshoz egészségügyi ellátásért, mint a férfiak, és néhány kisebb vizsgálat kimutatta, hogy ez az általánosítás alkalmazható az USA egyetemein tanuló kínai diákokra is.

    Nem közzétett vizsgálatokban kínai kutatók hangsúlyozták, hogy nagyobb volt a halálozás kockázata azoknál a betegeknél, akiknél később került sor a diagnózisra, vagy akiknek már súlyos tüdőgyulladása volt az első diagnózis időpontjában.

    Egy 4 021 koronavírusos beteg részvételével készített vizsgálat a korai felismerés fontosságát hangsúlyozta, különösképp az idősebb férfiak esetében. Ugyanakkor a férfiak a betegség sokkal előrehaladottabb állapotával kerülnek kórházba.

    A kínai CDC elemzése alapján azonban a járvány epicentrumának tartott és az érintettek nagy részét magába foglaló kínai Hubei tartományon kívüli területeken a mintázatok eltérőek: a betegség halálozási rátája úgy tűnik, hogy drasztikusan alacsonyabb és a férfiak nagyobb arányban fertőződtek meg, mint a nők.

    Elképzelhető, hogy a férfiaknál „hamis biztonságérzet” alakul ki a koronavírussal kapcsolatban - mondta Akiko Iwasaki, a Yale Egyetem immunológiai professzora, aki azt kutatja, hogy bizonyos vírusok miért érintik súlyosabb mértékben a nőket.

    A szakértők véleménye szerint mind a tudósok számára, akik tanulmányozzák azt, mind a lakosság számára fontos az új vírussal kapcsolatos adatokat nemenkénti bontásban összegyűjteni és elemezni.

    Például a járványkitörés kezdete óta a közegészségügyi hatóságok a fertőzés megelőzése céljából a megfelelő és gyakori kézmosás jelentőségét hangsúlyozzák. Több tanulmány kimutatta azonban, hogy a férfiak – még az egészségügyben dolgozók is – kisebb valószínűséggel mosnak kezet vagy használnak szappant, mint a nők – mondta Dr. Klein.

    „Nagy általánosságban azt feltételeztük, hogy a férfiak és a nők egyformán viselkednek a társbetegségekkel kapcsolatosan, élettani szempontból és az immunrendszer tekintetében, azonban ez korántsem igaz” - mondta Dr. Klein.

    Olvasson tovább! Új típusú koronavírus - Hogyan védekezhetünk ellene?

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; Why the Coronavirus Seems to Hit Men Harder Than Women (nytimes.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.03.06 11:06, Megjelenés: 2020.03.06 11:06
    Címkék: Koronavírus,
   • Cikkajánló

    Ártalomcsökkentés

    Ártalomcsökkentés

    Társadalmi célú reklám

    Hajlamosak vagyunk a járulékos ártalmakkal mit sem törődni. (x)

    Remek kezdeményezés

    Remek kezdeményezés

    WEBBeteg

    Telefonos Panel - Kérdőívek kitöltésével jótékonysági szervezeteket támogathat.

    11 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    11 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4138 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    4 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Mindössze 4 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.