Miért tűnik úgy, hogy a koronavírus súlyosabban érinti a férfiakat, mint a nőket?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent: 2020.03.06.

A nők erőteljesebb immunválasszal reagálnak a fertőzésre - állítják a tudósok. Valamint Kínában a férfiak sokkal nagyobb számban dohányoznak.

A Kínából eredő új típusú koronavírus félelmet és aggodalmat terjeszt világszerte. De míg az új vírus nagyrészt megkímélt egy kiszolgáltatott csoportot – a gyermekeket –, addig úgy tűnik, hogy különösen veszélyes lehet a középkorúak vagy az idősebb felnőttek, különösen a férfiak esetében.

Ezen a héten a Kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) közzétette a koronavírusos eseteket feldolgozó ezidáig legátfogóbb elemzését. Habár a férfiak és a nők hozzávetőlegesen azonos számban fertőződtek meg, a kutatók megállapították, hogy a halálozási arány a férfiak esetében 2,8%-os, míg a nők esetében 1,7%-os volt.

A számadatok a betegek orvosi nyilvántartásaiból származtak, és a minta nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a fertőzött területeket. Eltéréseket tapasztalhattunk azonban a múltban is.

A férfiakat a koronavírus okozta SARS és MERS járványok is aránytalanul érintették. Egy az ’Annals of Internal Medicine’ folyóiratban közzétett tanulmány szerint a SARS-vírus több nőt fertőzött meg Hongkongban 2003-ban, azonban a halálozási arány a férfiak körében 50%-kal magasabb volt.

A közel-keleti légzőszervi tünetegyüttessel (MERS) megfertőződött férfiak mintegy 32%-a meghalt, míg a nők esetében ez az arány csak 25,8%. A fiatal felnőtt férfiak az 1918-as influenzajárvány idején is magasabb arányban haltak meg, mint nő társaik.

Milyen tényezők állhatnak az eltérő arányok háttérben a jelenlegi járvány során?

Számos tényező dolgozhat a férfiak ellen a jelenlegi járvány során, mondják a tudósok, beleértve biológiai és életmódból eredő tényezőket is.

Amikor a fertőzésekre adott immunválaszról van szó, a férfiakat tekinthetjük a gyengébbik nemnek.

„Ez egy olyan mintázat, amit számos vírusos légúti fertőzés esetén megfigyelhetünk – a férfiak esetén rosszabb kimenetelre lehet számítani”, – mondta Sabra Klein, a Johns Hopkins Egyetem Népegészségügyi Karának tudósa, aki a vírusfertőzések és a védőoltásokra adott immunválasz esetén előforduló nemek közötti különbségeket kutatja.

„Már megfigyeltük ezt más vírusok esetén is. A nők könnyebben legyőzik őket” – tette hozzá.

A nők a védőoltásokra is erősebb immunválasszal reagálnak, és könnyebben emlékeznek az immunválaszokra, ami védelmet nyújt a felnőttek számára azokkal a kórokozókkal szemben, amelyeknek gyermekként ki voltak téve.

„Van valami extra a nők immunrendszerében” – mondta Dr. Janine Clayton, az Országos Egészségügyi Intézetek Női Egészségügyi Kutatási Hivatalának igazgatója. Ezért azonban nagy árat kell fizetni, tette hozzá: a nők sokkal fogékonyabbak az autoimmun betegségek, mint például a rheumatoid arthritis és a lupus iránt, amely során az immunrendszer kimerül és a szervezet saját szerveit és szöveteit támadja meg. Az autoimmun betegségekben szenvedők közel 80%-a nő, jegyezte meg Dr. Clayton.

Az okai annak, hogy miért erősebb a nők immunálasza, nem egészen egyértelműek, és a kutatás még korai szakaszában tart, figyelmeztetnek a szakértők.

Az egyik feltevés az, hogy a nők erősebb immunrendszere túlélési előnyt biztosít az utódok számára, akik az anyatejjel magukba szívják azokat az antitesteket, amelyek segítenek megelőzni a betegséget, amíg a csecsemő immunrendszere még fejlődésben van.

Számos biológiai tényező lehet felelős, beleértve az ösztrogén női nemi hormont, ami a jelek szerint szerepet játszik az immunitásban, és a tényt, hogy a nők két X kromoszómával rendelkeznek, amelyek immunitással összefüggő géneket tartalmaznak. A férfiak természetesen csak egy X kromoszómával rendelkeznek.

Az egészséghez kapcsolódó viselkedésformák, amelyek egyes társadalmakban nemenként eltérőek, szintén szerepet játszhatnak a fertőzésekre adott válaszok különbözőségében.

A világon Kínában a legnagyobb a dohányzó népesség – 316 millió ember, ami a világ összes dohányosának közel egyharmadát és a világ dohányfogyasztásának 40%-át teszi ki. Azonban a kínai nőknek csak a 2%-a dohányzik, viszont a férfiaknak több mint a fele.

A kínai férfiaknál a nőkhöz képest nagyobb arányban fordul elő 2-es típusú cukorbetegség és magas vérnyomás is, melyek közül mindkét betegség növeli a koronavírus-fertőzés szövődményeinek rizikóját. A kínai férfiak körében közel kétszer nagyobb arányban fordul elő krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), mint a nők esetében.

Az Egyesült Államokban a nők sokkal proaktívabban fordulnak orvoshoz egészségügyi ellátásért, mint a férfiak, és néhány kisebb vizsgálat kimutatta, hogy ez az általánosítás alkalmazható az USA egyetemein tanuló kínai diákokra is.

Nem közzétett vizsgálatokban kínai kutatók hangsúlyozták, hogy nagyobb volt a halálozás kockázata azoknál a betegeknél, akiknél később került sor a diagnózisra, vagy akiknek már súlyos tüdőgyulladása volt az első diagnózis időpontjában.

Egy 4 021 koronavírusos beteg részvételével készített vizsgálat a korai felismerés fontosságát hangsúlyozta, különösképp az idősebb férfiak esetében. Ugyanakkor a férfiak a betegség sokkal előrehaladottabb állapotával kerülnek kórházba.

A kínai CDC elemzése alapján azonban a járvány epicentrumának tartott és az érintettek nagy részét magába foglaló kínai Hubei tartományon kívüli területeken a mintázatok eltérőek: a betegség halálozási rátája úgy tűnik, hogy drasztikusan alacsonyabb és a férfiak nagyobb arányban fertőződtek meg, mint a nők.

Elképzelhető, hogy a férfiaknál „hamis biztonságérzet” alakul ki a koronavírussal kapcsolatban - mondta Akiko Iwasaki, a Yale Egyetem immunológiai professzora, aki azt kutatja, hogy bizonyos vírusok miért érintik súlyosabb mértékben a nőket.

A szakértők véleménye szerint mind a tudósok számára, akik tanulmányozzák azt, mind a lakosság számára fontos az új vírussal kapcsolatos adatokat nemenkénti bontásban összegyűjteni és elemezni.

Például a járványkitörés kezdete óta a közegészségügyi hatóságok a fertőzés megelőzése céljából a megfelelő és gyakori kézmosás jelentőségét hangsúlyozzák. Több tanulmány kimutatta azonban, hogy a férfiak – még az egészségügyben dolgozók is – kisebb valószínűséggel mosnak kezet vagy használnak szappant, mint a nők – mondta Dr. Klein.

„Nagy általánosságban azt feltételeztük, hogy a férfiak és a nők egyformán viselkednek a társbetegségekkel kapcsolatosan, élettani szempontból és az immunrendszer tekintetében, azonban ez korántsem igaz” - mondta Dr. Klein.

Olvasson tovább! Új típusú koronavírus - Hogyan védekezhetünk ellene?

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; Why the Coronavirus Seems to Hit Men Harder Than Women (nytimes.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Megjelent: 2020.03.06 11:06
Címkék: Koronavírus
Hozzászólások (1)

Cikkajánló

12 figyelmeztető szívtünet 12 figyelmeztető szívtünet

Milyen esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Koronavírus - 6,421 millió a beoltottak, 620 az új fertőzöttek száma

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 498, közülük 6 208 088-an a második, 3 904 558-an a harmadik, 422 103-an pedig már a negyedik oltását is...

Stagnál a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

A szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve számottevően nem változott.

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

A COVID-19 és a poszt-COVID szindróma emésztőrendszeri tünetei

Koronavírus-fertőzés kapcsán kialakuló emésztőrendszeri tünetek a koronavírus-fertőzöttek felénél alakulnak ki. Összefoglalóan elmondható, hogy...

A COVID-19 szívet érintő megjelenési formái, szövődményei

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

ARDS (akut respirációs distressz szindróma)

Az ARDS (acute respiratory distress syndrome vagy akut légzési distressz szindróma) több háttér ok miatt kialakuló tüdőkárosodás okozta hirtelen...

Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 esetén...

Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.