• Új tények a koronavírusról

    Szerző: WEBBeteg.hu, Nemzetközi Gyógyszerész Szövetség

    Hogyan terjed, illetve hogyan nem terjed az új koronavírus? Háziállatok is terjesztik? Otthon is ápolható a beteg? Tények a SARS-CoV-2 vírusról a Nemzetközi Gyógyszerész Szövetség ajánlásai alapján.

    A Nemzetközi Gyógyszerész Szövetség (International Pharmaceutical Federation, fip.org) napokban közzétett szakmai iránymutatása számos olyan ajánlást tett közzé az új koronavírus kapcsán, amelyek több, kevésbé közismert tényre hívja fel a figyelmet.

    A vírus terjedése

    Az új típusú koronavírus leginkább közvetlen kontaktuson keresztül terjed, kb. 1,8 méteres távolságon belülről. Más légúti betegségekhez hasonlóan elsősorban cseppfertőzéssel adható át: köhögéssel, tüsszentéssel.

    A fertőző cseppecskék az orron, a szájon és a szemeken keresztül is bejuthatnak a szervezetbe.

    Valószínűleg akkor a leginkább fertőző a betegség, amikor a beteg panaszai a legerősebbek (lázas, köhög). A SARS-CoV-2 esetében azonban beszámoltak olyan esetekről is, amikor tünetmentes személy fertőzte meg környezetét.

    Nincs bizonyíték arra, hogy az új vírustörzs hosszabb ideig életképes marad felületeken és tárgyakon, így pl. a csomagküldés, levélküldés nem veszélyforrás.

    A főtt, sült ételek biztosan nem terjesztik a vírust. A WHO ajánlása szerint azonban kerülni kell a nyers hús és tejtermékek fogyasztását.

    Nincs bizonyíték arra, hogy a háziállatok, mint a kutyák vagy a macskák is megfertőződhetnek a vírussal. Ennek ellenére mindig ajánlott az érintkezés utáni alapos kézmosás, mivel a háziállatok más kórokozókat is terjeszthetnek (E. coli, szalmonella, stb.).

    A betegség lappangási ideje 2-14 nap, így ha egy személy ki volt téve vírusveszélynek, de 2 héten belül nem alakultak ki a tünetek, nem fertőzöttnek tekinthető.

    Hirdetés

    Tünetek és szövődmények

    A fertőzés két vezető tünete a láz és a köhögés, amely egyaránt az esetek több mint 80 százalékában jelentkezik. A légszomj 31%-ban, az izomfájdalom 11%-ban figyelhető meg. A betegség sokaknál kifejezetten enyhe tünetekkel jelentkezik, úgymint: alacsony láz, köhögés, gyengeség, orrfolyás, torokfájás.

    A legsúlyosabb esetekben a fertőzés szövődménye lehet a tüdőgyulladás, súlyos akut légzőszervi szindróma, veseelégtelenség.

    Higiénés ajánlások, megelőzés

    Az ajánlások szerint az alkoholos kézfertőtlenítő mellett a szappannal és vízzel történő kézmosás is hatékony megelőzési mód. Kézmosás előtt ne érintse meg a száját, orrát, szemét.

    Kézfertőtlenítés

    A WHO szerint törekedni kell arra, hogy a fertőzötteket kórházi környezetben ápolják és különítsék el. Amennyiben azonban a tünetek enyhék, a beteg pedig nem tüdő- vagy szívbeteg, nem szenved veseelégtelenségben vagy immunhiányos betegségben, akkor a beteget otthonában is lehet gondozni. Ebben az esetben azonban a családtagoknak fokozottan be kell tartaniuk a fertőzésvédelmi, járványügyi ajánlásokat.

    Fertőtlenítéssel kapcsolatos tanácsok a betegek környezete számára:

    • A beteg fedje el száját, orrát köhögéskor, tüsszentéskor. Az ehhez használt anyagokat egy zárt edényben helyezze el a beteg szobájában, mielőtt ártalmatlanítanák azt.
    • A beteg környezetének ajánlott a gumikesztyű viselése is, használat után ezt is el kell különíteni és kezet kell mosni.
    • Ne használjanak semmilyen közös tárgyat a fertőzött beteggel, beleértve az ágyneműt, edényeket, evőeszközöket, és rendszeresen tisztítsa fertőtlenítőszerekkel a beteg által megérintett bútorokat (éjjeliszekrény, kilincsek, mosdó).
    • A ruhákat, ágyneműket 60-90 fokon ajánlott mosni. A ruhákat elkülönítetten kezelje, ne rázza meg.

    Ami nem járul hozzá a fertőzés elkerüléséhez

    • C-vitamin, gyógyteák
    • Antibiotikumok - vírusok ellen hatástalanok, felesleges használatuk ártalmas
    • Szájvíz - egyes szájvizek átmenetileg csökkentik a száj nyálkahártyáján lévő mikrobák számát, azonban a WHO szerint ez nem azonos a SARS-CoV-2 vírussal szembeni védelemmel

    A más kórokozók által okozott tüdőgyulladások elleni vakcinák (pl. Pneumococcus) nem védenek az új koronavírus szövődményeként esetlegesen kialakuló tüdőgyulladás ellen. Mindazonáltal az egyéb fertőzések megelőzése segítséget jelent az esetleges koronavírus-fertőzés esetén a szövődménymentes gyógyulásban.

    Bővebben az új koronavírusról:

    (WEBBeteg.hu, Forrás: Nemzetközi Gyógyszerész Szövetség)

    Módosítva: 2020.03.03 13:03, Megjelenés: 2020.03.03 13:03
   • Cikkajánló

    Ártalomcsökkentés

    Ártalomcsökkentés

    Társadalmi célú reklám

    Hajlamosak vagyunk a járulékos ártalmakkal mit sem törődni. (x)

    Remek kezdeményezés

    Remek kezdeményezés

    WEBBeteg

    Telefonos Panel - Kérdőívek kitöltésével jótékonysági szervezeteket támogathat.

    14 tanulság pandémia idején

    Prof. Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora összeállította 14 pontját, melyek a legfontosabb tanulságok az elmúlt hónapok pandémiás helyzete kapcsán.

    7 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Mindössze 7 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4114 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.