Új tények a koronavírusról

Szerző: WEBBeteg.hu, Nemzetközi Gyógyszerész Szövetség

Hogyan terjed, illetve hogyan nem terjed az új koronavírus? Háziállatok is terjesztik? Otthon is ápolható a beteg? Tények a SARS-CoV-2 vírusról a Nemzetközi Gyógyszerész Szövetség ajánlásai alapján.

A Nemzetközi Gyógyszerész Szövetség (International Pharmaceutical Federation, fip.org) napokban közzétett szakmai iránymutatása számos olyan ajánlást tett közzé az új koronavírus kapcsán, amelyek több, kevésbé közismert tényre hívja fel a figyelmet.

A vírus terjedése

Az új típusú koronavírus leginkább közvetlen kontaktuson keresztül terjed, kb. 1,8 méteres távolságon belülről. Más légúti betegségekhez hasonlóan elsősorban cseppfertőzéssel adható át: köhögéssel, tüsszentéssel.

A fertőző cseppecskék az orron, a szájon és a szemeken keresztül is bejuthatnak a szervezetbe.

Valószínűleg akkor a leginkább fertőző a betegség, amikor a beteg panaszai a legerősebbek (lázas, köhög). A SARS-CoV-2 esetében azonban beszámoltak olyan esetekről is, amikor tünetmentes személy fertőzte meg környezetét.

Nincs bizonyíték arra, hogy az új vírustörzs hosszabb ideig életképes marad felületeken és tárgyakon, így pl. a csomagküldés, levélküldés nem veszélyforrás.

A főtt, sült ételek biztosan nem terjesztik a vírust. A WHO ajánlása szerint azonban kerülni kell a nyers hús és tejtermékek fogyasztását.

Nincs bizonyíték arra, hogy a háziállatok, mint a kutyák vagy a macskák is megfertőződhetnek a vírussal. Ennek ellenére mindig ajánlott az érintkezés utáni alapos kézmosás, mivel a háziállatok más kórokozókat is terjeszthetnek (E. coli, szalmonella, stb.).

A betegség lappangási ideje 2-14 nap, így ha egy személy ki volt téve vírusveszélynek, de 2 héten belül nem alakultak ki a tünetek, nem fertőzöttnek tekinthető.

Tünetek és szövődmények

A fertőzés két vezető tünete a láz és a köhögés, amely egyaránt az esetek több mint 80 százalékában jelentkezik. A légszomj 31%-ban, az izomfájdalom 11%-ban figyelhető meg. A betegség sokaknál kifejezetten enyhe tünetekkel jelentkezik, úgymint: alacsony láz, köhögés, gyengeség, orrfolyás, torokfájás.

A legsúlyosabb esetekben a fertőzés szövődménye lehet a tüdőgyulladás, súlyos akut légzőszervi szindróma, veseelégtelenség.

Higiénés ajánlások, megelőzés

Az ajánlások szerint az alkoholos kézfertőtlenítő mellett a szappannal és vízzel történő kézmosás is hatékony megelőzési mód. Kézmosás előtt ne érintse meg a száját, orrát, szemét.

Kézfertőtlenítés

A WHO szerint törekedni kell arra, hogy a fertőzötteket kórházi környezetben ápolják és különítsék el. Amennyiben azonban a tünetek enyhék, a beteg pedig nem tüdő- vagy szívbeteg, nem szenved veseelégtelenségben vagy immunhiányos betegségben, akkor a beteget otthonában is lehet gondozni. Ebben az esetben azonban a családtagoknak fokozottan be kell tartaniuk a fertőzésvédelmi, járványügyi ajánlásokat.

Fertőtlenítéssel kapcsolatos tanácsok a betegek környezete számára:

  • A beteg fedje el száját, orrát köhögéskor, tüsszentéskor. Az ehhez használt anyagokat egy zárt edényben helyezze el a beteg szobájában, mielőtt ártalmatlanítanák azt.
  • A beteg környezetének ajánlott a gumikesztyű viselése is, használat után ezt is el kell különíteni és kezet kell mosni.
  • Ne használjanak semmilyen közös tárgyat a fertőzött beteggel, beleértve az ágyneműt, edényeket, evőeszközöket, és rendszeresen tisztítsa fertőtlenítőszerekkel a beteg által megérintett bútorokat (éjjeliszekrény, kilincsek, mosdó).
  • A ruhákat, ágyneműket 60-90 fokon ajánlott mosni. A ruhákat elkülönítetten kezelje, ne rázza meg.

Ami nem járul hozzá a fertőzés elkerüléséhez

  • C-vitamin, gyógyteák
  • Antibiotikumok - vírusok ellen hatástalanok, felesleges használatuk ártalmas
  • Szájvíz - egyes szájvizek átmenetileg csökkentik a száj nyálkahártyáján lévő mikrobák számát, azonban a WHO szerint ez nem azonos a SARS-CoV-2 vírussal szembeni védelemmel

A más kórokozók által okozott tüdőgyulladások elleni vakcinák (pl. Pneumococcus) nem védenek az új koronavírus szövődményeként esetlegesen kialakuló tüdőgyulladás ellen. Mindazonáltal az egyéb fertőzések megelőzése segítséget jelent az esetleges koronavírus-fertőzés esetén a szövődménymentes gyógyulásban.

Bővebben az új koronavírusról:

(WEBBeteg.hu, Forrás: Nemzetközi Gyógyszerész Szövetség)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Miért veszélyes ennyire a COVID-19?

Az emberiségnek már sokszor kellett különféle vírusok fenyegetésével szembenéznie. Átélt már nem is egy pandémiát - mégse vonul(t) karanténba a...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Meddig tart a COVID-19 elleni...

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem...

Az egészséges fiatalnál is hetekbe...

A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.