• Az influenza halálosabb, mint gondolnánk

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Az influenza megbetegedést nem szabad elbagatellizálni! Különösen a komplikációi veszélyesek. Ezt bizonyítják az új adatok is, melyek szerint több halálesetet okoz, mint gondolnánk. S bár évről évre több ezren halnak meg a vírus miatt, még mindig kevesen oltatják be magukat.

    Minden évben a lakosság 5-20%-a betegszik meg influenzában, de vajon hány életet követel? Ennek megállapítására a Robert Koch Intézet kutatói 30 év influenzamegbetegedéseinek németországi körülményeit és következményeit vizsgálták 1984/85 telétől 2012/13-ig. Ebben az időszakban szinte minden évben több ezer ember halt meg Németországban influenza miatt. A legtöbb halálos áldozatot az 1995/96-os influenza szedte 29 900 halálesettel, melyet a 2012/13-as influenzaszezon követ szorosan 23 600-zal.

    A legtöbb esetben az influenza áldozatai 60 év felettiek voltak, bár a 2010/11-es influenzában főleg a fiatalabbak hunytak el. Az elemzések azt is kimutatták, hogy az influenzavírusok egyes években az idősek számára különösen veszélyesek.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Influenza: tünetek, szövődmények és kezelés

    Hirdetés

    Az influenza következtében elhunyt betegek gyakran tüdőgyulladásban szenvedtek. Az influenzavírusok ugyanis olyan halálos szövődményeket okozhatnak, mint a tüdő-, szívizom- vagy agyhártyagyulladás. A halotti anyakönyvi kivonaton – így a statisztikában is – azonban a halál okaként általában nem az influenza, hanem a szövődményként kialakult betegség szerepel. Ezért a kutatók a saját számításaikban az influenzaszezon során regisztrált halálesetekből kivonták a szezon átlagos halálozási számát.

    Opció-e az oltás?

    Az influenza elleni védőoltás mindenki számára lehetséges, de különösen az időseknek, gyermekeknek, kismamáknak, krónikus betegségben szenvedőknek, immunhiányos betegeknek ajánlott. A kutatók ugyanakkor felhívják arra is a figyelmet, hogy bizonyos esetekben a szezonáis influenzaoltás alacsonyabb hatásfokú.

    Ennek hátterében az áll, hogy – bár minden évben előrejelzést készítenek a várható vírustípusról, ami alapján kidolgozzák a következő év oltását – ha a vírus a vártnál gyorsabban vagy másképp változik, a vakcina nem olyan hatékony.  

    Ennek ellenére a szakemberek továbbra is az oltást javasolják, mivel az még így is védi a beoltottak körülbelül ötödét, illetve megelőzi a súlyos szövődmények kialakulását. Emellett a vakcina később, más influenzavírus-törzsekkel szembeni fertőzésektől is védhet.

    Az influenza odafigyeléssel megelőzhető. Erősítse immunrendszerét vitaminokban gazdag étrenddel vagy váltózuhannyal, rendszeresen mosson kezet, és ne érintse kezével a szemét és a száját! Nem mindig kivitelezhető, de hatékony tipp a tömegek és betegek elkerülése. A leghatékonyabb védelmet azonban az oltás nyújtja.

    Olvasson tovább! Influenza elleni védőoltás: kinek érdemes beadatni?

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
    Grippe ist töclicher als gedacht, Larissa Melville (NetDoktor.de)
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2020.01.03 14:35, Megjelenés: 2020.01.03 14:35
   • Cikkajánló

    Online konzultáció

    Online konzultáció

    Támogatott tartalom

    Bíznak-e az emberek a telefonos vagy Skype-on keresztüli konzultációban? (x)

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Koronavírus - Az Európai Bizottság engedélyezte a remdesivir forgalomba hozatalát

    Az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát.

    Hat fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Hat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4172 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme, a leggyakoribb tévhitek.

    Fontos tudnivalók az influenzáról

    Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Influenza: tünetek, szövődmények és kezelés

    Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést. Ismerje meg a tüneteket!

    Szüksége van a gyermekemnek idén influenza elleni védőoltásra?

    A legtöbb esetben igen. A Járványkezelési- és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) javasolja a hat hónapnál idősebb gyermekek évenkénti influenza elleni oltását. Ideális esetben a vakcina beadásának időpontja az az időpont, mikor az adott évi influenza elleni oltóanyag már elérhető.

    Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethetőek meg?

    Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.