• Az influenza halálosabb, mint gondolnánk

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Az influenza megbetegedést nem szabad elbagatellizálni! Különösen a komplikációi veszélyesek. Ezt bizonyítják az új adatok is, melyek szerint több halálesetet okoz, mint gondolnánk. S bár évről évre több ezren halnak meg a vírus miatt, még mindig kevesen oltatják be magukat.

    Minden évben a lakosság 5-20%-a betegszik meg influenzában, de vajon hány életet követel? Ennek megállapítására a Robert Koch Intézet kutatói 30 év influenzamegbetegedéseinek németországi körülményeit és következményeit vizsgálták 1984/85 telétől 2012/13-ig. Ebben az időszakban szinte minden évben több ezer ember halt meg Németországban influenza miatt. A legtöbb halálos áldozatot az 1995/96-os influenza szedte 29 900 halálesettel, melyet a 2012/13-as influenzaszezon követ szorosan 23 600-zal.

    A legtöbb esetben az influenza áldozatai 60 év felettiek voltak, bár a 2010/11-es influenzában főleg a fiatalabbak hunytak el. Az elemzések azt is kimutatták, hogy az influenzavírusok egyes években az idősek számára különösen veszélyesek.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Influenza: tünetek, szövődmények és kezelés

    Hirdetés

    Az influenza következtében elhunyt betegek gyakran tüdőgyulladásban szenvedtek. Az influenzavírusok ugyanis olyan halálos szövődményeket okozhatnak, mint a tüdő-, szívizom- vagy agyhártyagyulladás. A halotti anyakönyvi kivonaton – így a statisztikában is – azonban a halál okaként általában nem az influenza, hanem a szövődményként kialakult betegség szerepel. Ezért a kutatók a saját számításaikban az influenzaszezon során regisztrált halálesetekből kivonták a szezon átlagos halálozási számát.

    Opció-e az oltás?

    Az influenza elleni védőoltás mindenki számára lehetséges, de különösen az időseknek, gyermekeknek, kismamáknak, krónikus betegségben szenvedőknek, immunhiányos betegeknek ajánlott. A kutatók ugyanakkor felhívják arra is a figyelmet, hogy bizonyos esetekben a szezonáis influenzaoltás alacsonyabb hatásfokú.

    Ennek hátterében az áll, hogy – bár minden évben előrejelzést készítenek a várható vírustípusról, ami alapján kidolgozzák a következő év oltását – ha a vírus a vártnál gyorsabban vagy másképp változik, a vakcina nem olyan hatékony.  

    Ennek ellenére a szakemberek továbbra is az oltást javasolják, mivel az még így is védi a beoltottak körülbelül ötödét, illetve megelőzi a súlyos szövődmények kialakulását. Emellett a vakcina később, más influenzavírus-törzsekkel szembeni fertőzésektől is védhet.

    Az influenza odafigyeléssel megelőzhető. Erősítse immunrendszerét vitaminokban gazdag étrenddel vagy váltózuhannyal, rendszeresen mosson kezet, és ne érintse kezével a szemét és a száját! Nem mindig kivitelezhető, de hatékony tipp a tömegek és betegek elkerülése. A leghatékonyabb védelmet azonban az oltás nyújtja.

    Olvasson tovább! Influenza elleni védőoltás: kinek érdemes beadatni?

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
    Grippe ist töclicher als gedacht, Larissa Melville (NetDoktor.de)
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2020.01.03 14:35, Megjelenés: 2020.01.03 14:35
   • Cikkajánló

    Adókedvezmény

    Adókedvezmény

    MTI

    Mintegy 700 betegségre vehető igénybe adókedvezmény, idén éves szinten 96 600 forint.

    Ezerarcú PMS

    Ezerarcú PMS

    F. Zs, fordító

    A premenstruációs szindróma számos panaszt okozhat. Hogyan enyhíthetőek ezek?

    Influenza - egyre több a megbetegedés

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma Magyarországon: múlt héten 30 ezer beteg fordult a háziorvosához, ami 71 százalékos növekedés az előző heti adatokhoz képest - közölte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának munkatársa.

    Influenza - megugrott a betegszám

    Egy hét alatt hetven százalékkal nőtt az influenzások száma Magyarországon. A betegek között sok a gyerek. A védőoltást még most is be lehet adatni, viszont a védettség nem alakul ki azonnal.

    Influenza: tünetek, szövődmények és kezelés

    Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést. Ismerje meg a tüneteket!

    Influenza elleni védőoltás: kinek érdemes beadatni?

    Hazánkban minden évben október elejétől számítunk az influenzás megbetegedések szezonális előfordulására. Amennyiben mindenképp el akarjuk kerülni a megbetegedést, nincs más teendőnk, mint beadatni az influenza elleni védőoltást. A vakcina beadatása különösen ajánlott az időseknek, a krónikus betegeknek és a munkakörükből kifolyólag sok emberrel érintkezőknek, illetve a gyermekközösségek tagjainak.

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    Fontos tudnivalók az influenzáról

    Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

    Szüksége van a gyermekemnek idén influenza elleni védőoltásra?

    A legtöbb esetben igen. A Járványkezelési- és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) javasolja a hat hónapnál idősebb gyermekek évenkénti influenza elleni oltását. Ideális esetben a vakcina beadásának időpontja az az időpont, mikor az adott évi influenza elleni oltóanyag már elérhető.

    Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethetőek meg?

    Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.