• Az átoltottság fenntartásáért

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az egészségügyben dolgozók szerepe kulcsfontosságú abban, hogy javuljon a lakosság védőoltással való ellátottsága az EU térségében - fogalmaz az Európai Unió Tanácsa.

    A vakcináció helyzetére vonatkozó (2018 decemberében elfogadott) ajánlásuk arra szólítja fel az EU-s intézményeket, hogy növeljék közös erőfeszítéseiket a védőoltásokkal megelőzhető betegségek elleni fellépésben. Különös súlya van ennek az üzenetnek napjainkban, amikor Európa-szerte nő a védőoltást ellenzők tábora, s a tiltakozók hangja fölerősödik.

    Ezt olvasta már? Ezen betegségek ellen nem oltatják gyermekeiket az oltást ellenzők

    A védőoltások felvétele a teljes lakosság számára fontos, mert ezzel az egyén annak kockázatát is csökkenti, hogy egy amúgy megelőzhető betegség miatt kórházi kezelésre szoruljon. De nemcsak az egészségben maradás személyes kérdése a tét, hanem a kritikus egészségügyi állapotban lévő betegek védelme is. Erre való hivatkozással áll a Kórházi Gyógyszerészek Európai Szövetsége a Tanács álláspontja mögé. Az EAHP (European Association of Hospital Pharmacists) azt hangsúlyozza, hogy a vakcináció hiánya a beteg ápolók, gondozók kiesése mellett kárt okoz azzal is, hogy a szakszemélyzet maga is fertőző vektorrá válva veszélyezteti, tovább rontja az általuk gondozottak állapotát.

    Hirdetés

    Nem magánügy

    A kórházi betegek, látogatóik és az intézményi szakápolók, ha nincsenek beoltva egy-egy kór ellen, fertőzések (mint pl. kanyaró, influenza) terjesztőivé válhatnak. Ezért javasolja az EAHP brüsszeli közleménye (márc. 4.), hogy aki csak teheti, hacsak ennek nincs számára kizáró egészségügyi oka (kontraindikációja), oltassa be magát. A kórházi dolgozóknál, a munka jellege miatt, lényegesen nagyobb az infekció kockázata, de a beoltott orvos, nővér, gyógyszerész (a betegágy mellett megjelenő szakszemélyzet) nemcsak magát védi, hanem gátja lehet a fertőzés továbbterjedésének. Ezért minden egészségügyi dolgozó számára etikai (morális) kötelezettség fölvenni a védőoltást. A intézmény vezetőinek pedig ezt meg is kell követelni tőlük, hangsúlyozza az EAHP közleménye. Emellett be kell ruháznia a dolgozók tájékoztatásába, képzésébe, főleg az akut, az intenzív ellátás területén. Biztonsági tréningeket kell szervezni számukra a védőoltással megelőzhető betegségekről, az immunizáció lényegéről. Az EAHP arra szólítja fel a nemzeti kormányokat, hogy az ellátás különböző szintjein teremtsék meg a továbbképzések feltételét. Az Európai Bizottság a tagállamok megsegítésére kidolgozza a tudományosan megalapozott információ terjesztését szolgáló eszközök, platformok rendszerét, fellépve az online terjedő hamis hírek, a félrevezetés ellen. Így kíván válaszolni a térségben tapasztalható védőoltás-ellenességre. Ha a szülők megtagadják, hogy beadassák gyereküknek az életkorhoz kötődő oltásokat, az veszélyezteti az általánosan elérhető lakossági védettség szintjét is. A kanyaró visszatért Európába, 2018-ban 35 kanyaró okozta halálesetet jegyeztek fel.

    A WHO szakértői szerint a megalapozatlan híresztelések, a tévhitek súlyos következménnyel járnak – az immunizáció elmaradása globálisan 1,5 milliónyi elkerülhető életvesztésért felel!

    Olvasson tovább! Aggasztó mértékét öltött a kanyarós megbetegedések száma a világban

    Forrás: WEBBeteg
    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Módosítva: 2019.03.05 13:06, Megjelenés: 2019.03.05 13:06
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A COPD és tünetei

    A COPD és tünetei

    Dr. Zsuga Judit

    A COPD a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével (légúti szűkület) járó betegség.

    Vastag- és végbélszűrés

    Vastag- és végbélszűrés

    Kor Kontroll Társaság

    A vastag- és végbélrák megelőzésének, illetve szűrésének jelentősége.

    Influenza - érdemes most beadatni a védőoltást

    December végén, január elején érhet Magyarországra az influenzajárvány, ezért érdemes most beadatni a védőoltást - mondta az egészségügyi államtitkár.

    Influenza: jövő hét végén a patikákban lesz az oltóanyag

    Jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag, a rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az 1,3 millió adag ingyenes vakcina már elérhető - közölte az egészségügyért felelős államtitkár.

    A védőoltások valódi biztonsága

    Az egészségügyi ellátók már régóta szeretnék tisztázni a védőoltások biztonságossága körül kialakult vitákat, és a betegekben felmerülő kérdésekre egyértelmű válaszokat adni. Egy mostanában készült amerikai tanulmány, melynek eredményeit a Gyermekgyógyászati Akadémiai Szövetségek konferenciáján mutatták be, épp ezzel a kérdéssel foglalkozik.

    Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

    A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tévhitek és tények

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Influenza elleni védőoltás: kockázat vagy védelem?

    Vannak, akik feleslegesnek vagy károsnak ítélik, mások a tűtől félnek - számos oka lehet annak, hogy az éves influenza elleni védőoltást a legtöbben a végtelenségig halasztják. Ám az influenza súlyos betegség, ezért javasolják a szakértők a magas kockázatú csoportba tartozók számára a védőoltást.

    Valóban oltásellenesek a magyar szülők?

    2016 tavaszán felkorbácsolta az indulatokat az állampolgári jogok biztosának állásfoglalása, amely szerint az óvodai felvételinek nem feltétele az, hogy a gyermek a kötelező védőoltásokat megkapja. Ünnepeltek az oltásellenesek, míg mások pánikba estek, hogy ezzel az oltatlan gyerekek hadát szabadítják rájuk. Idén nyáron ismét, a környező országokban sokakat megbetegítő kanyaró kapcsán gondolkozhattunk el azon, vajon mennyire fontosak a védőoltások - és ezzel vajon mennyire vagyunk tisztában.

    Az oltásellenesség rövid története

    Az oltásellenesek egyik fő érve a védőoltások alkalmazása ellen az autizmus kialakulása és a védőoltások közötti kapcsolat szajkózása. Minden egy tanulmánnyal kezdődött, avagy egy bolond százat csinál.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.