Az átoltottság fenntartásáért

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az egészségügyben dolgozók szerepe kulcsfontosságú abban, hogy javuljon a lakosság védőoltással való ellátottsága az EU térségében - fogalmaz az Európai Unió Tanácsa.

A vakcináció helyzetére vonatkozó (2018 decemberében elfogadott) ajánlásuk arra szólítja fel az EU-s intézményeket, hogy növeljék közös erőfeszítéseiket a védőoltásokkal megelőzhető betegségek elleni fellépésben. Különös súlya van ennek az üzenetnek napjainkban, amikor Európa-szerte nő a védőoltást ellenzők tábora, s a tiltakozók hangja fölerősödik.

Ezt olvasta már? Ezen betegségek ellen nem oltatják gyermekeiket az oltást ellenzők

A védőoltások felvétele a teljes lakosság számára fontos, mert ezzel az egyén annak kockázatát is csökkenti, hogy egy amúgy megelőzhető betegség miatt kórházi kezelésre szoruljon. De nemcsak az egészségben maradás személyes kérdése a tét, hanem a kritikus egészségügyi állapotban lévő betegek védelme is. Erre való hivatkozással áll a Kórházi Gyógyszerészek Európai Szövetsége a Tanács álláspontja mögé. Az EAHP (European Association of Hospital Pharmacists) azt hangsúlyozza, hogy a vakcináció hiánya a beteg ápolók, gondozók kiesése mellett kárt okoz azzal is, hogy a szakszemélyzet maga is fertőző vektorrá válva veszélyezteti, tovább rontja az általuk gondozottak állapotát.

Nem magánügy

A kórházi betegek, látogatóik és az intézményi szakápolók, ha nincsenek beoltva egy-egy kór ellen, fertőzések (mint pl. kanyaró, influenza) terjesztőivé válhatnak. Ezért javasolja az EAHP brüsszeli közleménye (márc. 4.), hogy aki csak teheti, hacsak ennek nincs számára kizáró egészségügyi oka (kontraindikációja), oltassa be magát. A kórházi dolgozóknál, a munka jellege miatt, lényegesen nagyobb az infekció kockázata, de a beoltott orvos, nővér, gyógyszerész (a betegágy mellett megjelenő szakszemélyzet) nemcsak magát védi, hanem gátja lehet a fertőzés továbbterjedésének. Ezért minden egészségügyi dolgozó számára etikai (morális) kötelezettség fölvenni a védőoltást. A intézmény vezetőinek pedig ezt meg is kell követelni tőlük, hangsúlyozza az EAHP közleménye. Emellett be kell ruháznia a dolgozók tájékoztatásába, képzésébe, főleg az akut, az intenzív ellátás területén. Biztonsági tréningeket kell szervezni számukra a védőoltással megelőzhető betegségekről, az immunizáció lényegéről.

Az EAHP arra szólítja fel a nemzeti kormányokat, hogy az ellátás különböző szintjein teremtsék meg a továbbképzések feltételét. Az Európai Bizottság a tagállamok megsegítésére kidolgozza a tudományosan megalapozott információ terjesztését szolgáló eszközök, platformok rendszerét, fellépve az online terjedő hamis hírek, a félrevezetés ellen. Így kíván válaszolni a térségben tapasztalható védőoltás-ellenességre. Ha a szülők megtagadják, hogy beadassák gyereküknek az életkorhoz kötődő oltásokat, az veszélyezteti az általánosan elérhető lakossági védettség szintjét is. A kanyaró visszatért Európába, 2018-ban 35 kanyaró okozta halálesetet jegyeztek fel.

A WHO szakértői szerint a megalapozatlan híresztelések, a tévhitek súlyos következménnyel járnak – az immunizáció elmaradása globálisan 1,5 milliónyi elkerülhető életvesztésért felel!

Tovább Aggasztó mértékét öltött a kanyarós megbetegedések száma a világban

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Fazekas Erzsébet, újságíró

Cikkajánló

Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Védőoltás
A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.