Rohamosan terjed a rotavírus

WEBBeteg
megjelent:

Világviszonylatban a rotavírus fertőzés okozza a legtöbb, enyhébb vagy súlyosabb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget. Hazánkban van olyan megye, ahol már annyi beteg volt az idén, mint tavaly egész évben.

Kiszáradás tünetei
  • szomjúság
  • kevesebb vizelet
  • sötét színű vizelet
  • száraz bőr
  • fáradtság
  • szédülés
  • izzadás hiánya

Az előző évvel összehasonlítva háromszorosára nőtt meg a rotavírus betegek száma - számolt be Dr. Kis Gabriella a Baranya Megyei Kormányhivatal járványügyi osztályvezetője. A bejelentett esetek zöme az öt éven aluli gyermekek körében nőtt meg, ezen kívül észleltünk közösségi járványokat is - nyilatkozta a doktornő.

Miért veszélyes?

A rotavírus a hasmenést leggyakrabban okozó vírusok egyike, ami a vékonybélbolyhok sejtjeit károsítja, melynek következtében felborul a folyadékfelszívódás és –kiválasztás egyensúlya, és a szénhidrátok felszívódása is zavart szenved. Veszélye abban rejlik, hogy a nagyfokú vízvesztés következtében enyhébb vagy súlyosabb fokú kiszáradás alakul ki, az anyagcsere és a só-, vízháztartás felborulásával, ami akár életveszélyes állapothoz is vezethet.

Különösen a csecsemők és kisgyermekek veszélyeztetettek, mert esetükben a só- és folyadékháztartás nagyon labilis, annak változásai pedig sokkal jobban megviselik az apró szervezetet, mint nagyobb gyermekek vagy felnőttek esetében.

BővebbenA rotavírus-fertőzés

Milyen tünetei lehetnek a rotavírus fertőzésnek?

A rotavírus fertőzés következtében 1-2 nap lappangási idő után viharos gyorsasággal hányás, hasmenés alakul ki, amely ezután 3-7 napig tart. A vírus a vékonybél nyálkahártya sejtjeit támadja meg, ezért a tápanyagok és a folyadék felszívódása csökken, így az a bélben marad, és kialakul a nagyfokú, vizes hasmenés, ami akár napi 5-10 székletet is eredményezhet.

Előzze meg!

A bélfertőzés megelőzése érdekében a higiéniás intézkedések különösen fontosak. Önmagában azonban többnyire ez sem elegendő a rotavírussal szemben, mivel ezek ellenállóak a higiéniás szerekkel és a környezeti hatásokkal szemben. A rotavírusokkal szemben hazánkban is elérhető az oltóanyag, amit a csecsemők 6 és 24 hetes koruk között két adagban kapnak meg. Az oltóanyagot nem injekció, hanem oldat formájában szájon át kapják.

A betegség lefolyása változó

  • Enyhe esetben: a hányás ritka, napi 4-6, a szokásosnál lazább széklet tapasztalható.
  • Középsúlyos esetben: lehet láz, hányás. Az általános állapot rossz, a kis beteg elesett, kedvetlen, rossz a közérzete. A gyakori vizes hasmenések következtében megfigyelhetők a kiszáradás kezdeti jelei: a gyermek súlya és a vizelet mennyisége a veszített vízzel arányosan csökken. A bőr száraz tapintásúvá válik, könnyen ráncba emelhető lesz. A szem alatt karikák jelennek meg, a nyelv és a nyálkahártyák szárazzá válnak, az ajak kicserepesedik. Csecsemőknél a kutacs besüpped, gyakori a magas láz.
  • Legsúlyosabb esetben: a beteg állapota órák alatt rendkívül leromlik, a gyermek aluszékonnyá, apátiássá válik, a fent említett tünetek jelenléte mellett. Gyakori a magas láz. Ez az állapot kizárólag kórházban kezelhető, szoros orvosi és laboratóriumi ellenőrzés mellett.

Hogyan kezelhető?

A hasmenés elsősorban nem a szervezet energiaigényét, hanem a folyadék- és sóháztartását veszélyezteti. Ezért a legfontosabb a megfelelő diéta kialakítása, amely folyamatosan pótolja a szervezet folyadék- és elektrolitveszteségét, emellett könnyíti az emésztőrendszer munkáját.

(WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Nagy László, Rtl Klub)

Cikkajánló

Endometriózis
Endometriózis

A mozgás- és manuálterápia szerepe.

Lázcsillapítási módszerek
Lázcsillapítási módszerek

Mi a teendő láz esetén?

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.