Májrákot is okozhat a Hepatitis C

Független Hírügynökség
megjelent:

Évente hétszáz új, Hepatitis C-vel fertőzött beteget regisztrálnak Magyarországon. Köztük egyre több a fiatal. Becslések szerint összesen 70 ezren hordozzák a vér útján terjedő vírust, ami évekig nem okoz tüneteket. Ha nem kezelik, a betegnél akár májrák is kialakulhat.

Általában véletlenül, egyszerű vérvétel után derül ki valakiről, hogy Hepatitis C-vel fertőzött, mivel a vírus évekig, akár évtizedekig is lappanghat anélkül, hogy tüneteket okozna. A fertőzés vérrel terjed, ezért a véradókat 1992 óta ellenőrzik. A szakorvos szerint intravénás droghasználattal, tetoválások és testékszerek behelyezésével is elkapható a vírus, de szexuális úton is terjedhet. Szűrőprogram erre a fertőzésre nincs, ahogy védőoltás sincs - számolt be az RTL Klub Híradója.

Ha nem kezelik, a vírus májgyulladást vagy rákot is okozhat. A Hepatitis C fertőzés körülbelül 60 százalékban gyógyítható teljesen, de akik nem gyógyulnak meg, azok számára is lassul a betegeség lefolyása, és a májrák kockázata is csökken - mondta Nemesi Krisztina, a Szent László Kórház hepatológusa. Az alkohol után egyébként a hepatitis C okozza a legtöbb halálesetet a májbetegek között.

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.