• Életeket veszélyeztethet az oltásokról szóló megalapozatlan hírek terjesztése

    Szerző: ÁNTSZ

    A közelmúltban több tévéműsorban is megszólaltak betegek, akik állításuk szerint védőoltás okozta súlyos mellékhatásoktól szenvednek, többször tényként állítva be nem igazolt, vagy igazoltan téves feltételezéseket. Az ÁNTSZ ezért ezúton is szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a megalapozatlan megnyilatkozások, továbbá azok kritikátlan közzététele közvetve emberéleteket veszélyeztethet!

    A múlt évi influenza szezonban Magyarországon csaknem félmillió ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, közülük több mint ötszázan kerültek súlyos szövődményekkel intenzív orvosi ellátásra, az itt kezeltek közül pedig majd minden ötödik beteg életét vesztette. 57 áldozat ráadásul a 19 és 59 év közötti, veszélyeztetettnek nem tekintett korosztályból került ki.

    Hirdetés

    A védőoltás a gyenge immunrendszerű, idősebb emberek számára is 70 százalék feletti, az egészséges felnőttek esetében pedig több mint 90 százalékos védelmet jelent egy olyan betegség ellen, mely évente világszerte százezrek haláláért felelős.

    A vakcinák használata ráadásul nemcsak a beoltottak életét menthetik meg, de védi a közvetlen környezetükben élőket is, hiszen ha nincs kit megfertőzni, akkor a vírus terjedése lelassul, megáll. Mindezzel korlátozódik a vírus mutálódásának - tehát súlyosabb járványok kialakulásának - lehetősége is. Az ÁNTSZ ezért különösen fontosnak tartja, hogy az oltások egészségügyi hatásairól szakmailag megalapozott, vizsgálatokkal alátámasztott tájékoztatást kapjon a közvélemény.

    Influenza elleni védőoltás: Kinek érdemes beadatni?


    Ősz végén, télen megkezdődik az influenza szezonja. Aki biztos védettséget szeretne a vírusokkal szemben, idejében oltassa be magát! Főleg az időseknek, a krónikus betegeknek és a munkájuk során sokakkal kapcsolatba kerülő embereknek ajánlott a védőoltást beadatni. Influenza elleni védőoltás: Kinek érdemes beadatni? >>

    A Guillain-Barré szindróma (GBS)

    Az oltásokkal több műsorban összefüggésbe hozott Guillain-Barré szindróma (GBS) egy ritka, ám súlyos következményekkel járó betegség, mely - függetlenül bármiféle oltástól! - Magyarországon évente 100-200 embert érint. A betegség a mozgató és az érzőidegek védőrétegét, az úgynevezett ideghüvelyt támadja meg, aminek következtében a végtagok elgyengülnek, súlyosabb esetben pedig akár a mozgató és légző izmok meg is bénulhatnak, szívritmuszavar, vérnyomás ingadozás léphet fel. A GBS szindróma kialakulásának pontos oka nem ismert, a lehetséges okokról ugyanakkor hosszú listát vezetnek a kutatók: ezek között szerepel például valamennyi légúti és enterális (gyomor- és bélrendszeri) fertőzés (vírus és bakteriális eredetű) éppúgy, mint maga az influenza! Tehát GBS-t kaphat valaki éppen amiatt is, hogy elutasította a védőoltást, és megfertőződött influenzavírussal.

    A kutatások szerint nincs összefüggés az oltás és a GBS között

    Magyarországon évente majdnem másfél millió ember kapja meg az influenza elleni oltást. Az érintettek nagy száma miatt természetesen a GBS szindróma éppúgy előfordulhat a beoltottak, mint az influenza ellen nem védettek csoportjában. A kutatások nem igazoltak összefüggést bármiféle oltás, és e betegség kialakulása között. Ezt erősíti az a tény is, hogy az oltással védetteknél nem nagyobb az említett betegségség előfordulásának aránya, mint az oltást elutasítók között.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    De csupán attól, mert a betegség és az oltás között rövid idő telt el, nem mondható ki összefüggés a két esemény között. Hiszen ilyen módon azt is állíthatnánk, hogy mivel a betegség kialakulása előtt egy hónapon belül az illető úszott (vagy példának okáért futott, almát evett, dohányzott, stressz érte, tömegközlekedési eszközön utazott, fekete macskát látott, ajándékot csomagolt, mosogatott), ezért az előbb felsorolt valamelyik esemény váltotta ki a betegséget. Az időbeli közeliség tehát nem ok arra, hogy emiatt a védőoltás okoljuk a betegség kialakulásáért.

    A GBS előfordulása ráadásul szezontól független, gyakorlatilag minden hónapban ugyanannyi eset fordul elő. Mivel Magyarországon október vége és január között majdnem másfél millió embert oltanak be, ezért ha lenne kapcsolat az oltás és a GBS között, akkor ezekben a hónapokban a GBS esetek drasztikus emelkedését lehetne tapasztalni!

    Az ÁNTSZ továbbra is kéri a lakosságot: éljen a védőoltások nyújtotta lehetőségekkel, hiszen a vírusfertőzés nemcsak a kiemelten veszélyeztetettek, a kisgyermekek, idősek és krónikus betegek számára jelent potenciális egészségügyi kockázatot, hanem akár teljesen egészséges fiatalok és középkorúak számára is komoly veszélyt jelenthet.

    (OTH Járványügyi Főosztály/ ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály)

    Legutóbb frissült: 2012.01.16 14:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    Már féléves kortól beadható az influenza elleni védőoltás

    Az influenza súlyos szövődményeinek leginkább kitett, két év alatti kisgyermekeket is be lehet oltani azt követően, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hat hónapos kornál húzta meg az oltás alkalmazhatósági határát.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Romániában újabb négy halálos áldozatot követelt az influenzajárvány

    Újabb négy influenzás beteg halt meg a múlt héten Romániában, ezzel immár nyolcra emelkedett a járvány áldozatainak a száma.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.