Influenza - A tömegközlekedés szerepének vizsgálata

Szerző: WEBBeteg - N.L.

A tömegközlekedés használata nagyban növeli a légzőszervi megbetegedések kialakulásának esélyét, állítják az orvosok. A kutatók úgy vélik, hogy azok az emberek, akik többet használják a tömegközlekedést, hatszor nagyobb eséllyel kerülhetnek orvoshoz, mint azok, akik ritkán vagy egyáltalán nem utaznak tömegközlekedési eszközön.

A kérdéses veszély pedig nem más, mint az akut légúti fertőzés kialakulása. A tömegközlekedés és akut légúti fertőzések kapcsolatát vizsgáló angol szakértők szerint, az elsődleges védekezési stratégia, a megfelelő higiénia alkalmazása, különösen a téli vírusszezon idején.

Azonban úgy tűnik, hogy a rendszeresen tömegközlekedéssel utazók jobban védettek a kórokozókkal szemben, mint az alkalmanként busszal járók. A kutatók kihangsúlyozták, hogy az utazás és megbetegedések kapcsolata még nem teljesen tisztázott, de fontos, további vizsgálatra szoruló alap, a járványok terjedésének megismerésében. A kutatók mélyrehatóbb vizsgálatokat kezdtek az egyes járványokkal kapcsolatban, mint például a 2008. december és 2009. január közötti Nottinghamben kitört influenzajárványt is alaposan tanulmányozták több szempontból is.

A járványok és a tömegközlekedési szokások felmérése

A kutatók felmérést végeztek 72 páciens bevonásával, akik légúti fertőzésben szenvedtek, hogy részletezzék az utazási szokásaikat a betegségük kialakulásától visszamenőlegesen 5 napra. Szintén felmérést végeztek 66 másik emberrel is, akik ugyanazon a klinikán, de nem légzőszervi problémával mentek el orvoshoz, ők alkották a kontroll csoportot.

Jó higiéniás gyakorlat

Influenza: ki kell pihenni!

Hagyományosan légúti hurutos kórképre gondolunk, amikor influenzát emlegetünk. Az influenza kezdeti tünetei azonban elsősorban a láz, hidegrázás, borzongás, rossz közérzet, fejfájás és izomfájdalom.Vírusfertőzésről lévén szó, az influenza esetében elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk. Fontos a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom. Mindezek mellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás és a megfelelő vitaminellátottság, lehetőleg nagy adag C-vitaminnal.
Influenza: ki kell pihenni!

A kutatást vezető orvos szerint a legnagyobb veszélynek azok vannak kitéve, akik alkalmanként szállnak buszra vagy villamosra, míg a rendszeresen utazók mintha jobban védettek lennének a vírusok által okozott fertőzésektől.

Az eredmény elfogadható, figyelembe véve azt a tényt, hogy nagyobb eséllyel alakul ki a szervezetben védettség a fertőzésekkel szemben, ha folyamatosan ki van téve a szervezet az egyes légúti fertőzést okozó vírusoknak.

A kutatók szerint további vizsgálatok szükségesek az eredmények pontos igazolásához. Azonban a csoportot vezető orvos állítja, a tanulmány eredményei igazolják azt a tényt, hogy a megfelelő higiéniás gyakorlat elengedhetetlen a tömegközlekedés használata esetén, főként a téli vírusszezon idején.

Egyben, ha már beteg az ember, akkor legyen elővigyázatos, és ha lehet, ne terjessze tovább betegségét, kerülje azokat a helyzeteket, ahol másokat megfertőzhetne.

(WEBBeteg - N.L.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A szomszédainknál már felütötte...

A koronavírus mellett már a többi légúti vírus is terjed, amelyek közül az influenza kimagaslóan veszélyes lehet. Egész Európában emelkedik a...

Kihalhatott az egyik influenza...

A koronavírus világjárvány feltartóztatására bevezetett korlátozások elfojtották a 2020-21-es influenzaszezont, olyan kevés eset volt, hogy tudósok...

Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Influenzajárvány: veszély a...

A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra...

Influenza a rendelőben és az...

Már két hete tart az influenzajárvány, és áprilisig várhatóan véget sem ér. De még nem késő beoltatni magunkat, s ha elkaptuk a vírust, akkor sem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.