• Influenza - A tömegközlekedés szerepének vizsgálata

    Szerző: WEBBeteg - N.L.

    A tömegközlekedés használata nagyban növeli a légzőszervi megbetegedések kialakulásának esélyét, állítják az orvosok. A kutatók úgy vélik, hogy azok az emberek, akik többet használják a tömegközlekedést, hatszor nagyobb eséllyel kerülhetnek orvoshoz, mint azok, akik ritkán vagy egyáltalán nem utaznak tömegközlekedési eszközön.

    A kérdéses veszély pedig nem más, mint az akut légúti fertőzés kialakulása. A tömegközlekedés és akut légúti fertőzések kapcsolatát vizsgáló angol szakértők szerint, az elsődleges védekezési stratégia, a megfelelő higiénia alkalmazása, különösen a téli vírusszezon idején.

    Hirdetés

    Azonban úgy tűnik, hogy a rendszeresen tömegközlekedéssel utazók jobban védettek a kórokozókkal szemben, mint az alkalmanként busszal járók. A kutatók kihangsúlyozták, hogy az utazás és megbetegedések kapcsolata még nem teljesen tisztázott, de fontos, további vizsgálatra szoruló alap, a járványok terjedésének megismerésében. A kutatók mélyrehatóbb vizsgálatokat kezdtek az egyes járványokkal kapcsolatban, mint például a 2008. december és 2009. január közötti Nottinghamben kitört influenzajárványt is alaposan tanulmányozták több szempontból is.

    A járványok és a tömegközlekedési szokások felmérése

    A kutatók felmérést végeztek 72 páciens bevonásával, akik légúti fertőzésben szenvedtek, hogy részletezzék az utazási szokásaikat a betegségük kialakulásától visszamenőlegesen 5 napra. Szintén felmérést végeztek 66 másik emberrel is, akik ugyanazon a klinikán, de nem légzőszervi problémával mentek el orvoshoz, ők alkották a kontroll csoportot.

    Jó higiéniás gyakorlat

     Influenza: ki kell pihenni!

    Hagyományosan légúti hurutos kórképre gondolunk, amikor influenzát emlegetünk. Az influenza kezdeti tünetei azonban elsősorban a láz, hidegrázás, borzongás, rossz közérzet, fejfájás és izomfájdalom.Vírusfertőzésről lévén szó, az influenza esetében elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk. Fontos a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom. Mindezek mellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás és a megfelelő vitaminellátottság, lehetőleg nagy adag C-vitaminnal.
    Influenza: ki kell pihenni!

    A kutatást vezető orvos szerint a legnagyobb veszélynek azok vannak kitéve, akik alkalmanként szállnak buszra vagy villamosra, míg a rendszeresen utazók mintha jobban védettek lennének a vírusok által okozott fertőzésektől.

    Az eredmény elfogadható, figyelembe véve azt a tényt, hogy nagyobb eséllyel alakul ki a szervezetben védettség a fertőzésekkel szemben, ha folyamatosan ki van téve a szervezet az egyes légúti fertőzést okozó vírusoknak.

    A kutatók szerint további vizsgálatok szükségesek az eredmények pontos igazolásához. Azonban a csoportot vezető orvos állítja, a tanulmány eredményei igazolják azt a tényt, hogy a megfelelő higiéniás gyakorlat elengedhetetlen a tömegközlekedés használata esetén, főként a téli vírusszezon idején.

    Egyben, ha már beteg az ember, akkor legyen elővigyázatos, és ha lehet, ne terjessze tovább betegségét, kerülje azokat a helyzeteket, ahol másokat megfertőzhetne.

    (WEBBeteg - N.L.)

    Módosítva: 2011.02.02 21:41, Megjelenés: 2011.02.02 21:41
   • Cikkajánló

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    B. M., szakfordító

    A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése. Hogyan kerülheti el a szúnyogcsípést?

    SARS-CoV-2 - Vírusnyomok a szennyvízben

    A koronavírus már decemberben jelen lehetett Olaszországban, állítják az olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet (ISS) szakemberei az egyes térségek szennyvizeiből vett minták elemzése alapján.

    2 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Mindössze 2 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4157 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme, a leggyakoribb tévhitek.

    Fontos tudnivalók az influenzáról

    Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Hogyan lesz az influenzából tüdőgyulladás?

    Hogyan különíthetőek el a vírusos eredetű légzőszervi betegségek? Nátháról vagy influenzáról beszélünk? Kik tartoznak az influenzafertőzés által leginkább veszélyeztetett rizikócsoportba? Hogyan alakulnak ki az influenza szövődményei? Melyek a tüdőgyulladás tünetei? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Influenza a rendelőben és az interneten - Itt a járvány!

    Már két hete tart az influenzajárvány, és áprilisig várhatóan véget sem ér. De még nem késő beoltatni magunkat, s ha elkaptuk a vírust, akkor sem kell kétségbeesni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.