A migrénesek többségét váratlanul éri a roham

Medipress
megjelent:

A migrénesek 20 százaléka, kb. 3 napos intervallumon belül tudta meghatározni, mikor jelentkezhetnek náluk a migrénes tünetek újra, ugyanakkor a napszakot, amikor a migrén lesújt a válaszadók 47 százaléka volt helyesen meghatározni.

A legtöbb migrénes fejfájástól szenvedő személy nem tudja megjósolni, mikor következik be a következő súlyos fejfájás-roham. Az amerikai Merck társaság munkatársa, Dr. X Henry Hu 1500 migrénes kért fel arra, töltsenek ki egy kérdőívet, majd azt kérte tőlük, az ezt követő újabb migrénes fejfájásuk után, töltsenek ki egy hasonló kérdőívet ismételten. Az 1500 résztvevő 60 százaléka eleget tett a kérésnek, így közel 900 fős minta alapján kapott válaszokat Dr. Hu.

A válaszokból az derült ki, csupán a migréntől szenvedők 4 százaléka volt képes arra, hogy megjósolja, mikor következik be az újabb migrénes rohamuk. Dr. Hu szerint ez az alacsony arány nagyon fontos információ, mivel a legjobb migréngyógyszernek tartott, triptán tartalmú készítmények használatával, a súlyos migrénes fejfájások nagymértékben enyhíthetők, amennyiben azokat a fájdalom megjelenése előtt lehet alkalmazni.

"Állandó" készültségben éljenek a migrénesek?

A válaszadók 20 százaléka, kb. 3 napos intervallumon belül tudta meghatározni, mikor jelentkezhetnek náluk a migrénes tünetek újra, ugyanakkor a napszakot, amikor a migrén lesújt a válaszadók 47 százaléka volt helyesen meghatározni, és 70 százaléka volt azok aránya, akik meg tudták jósolni, hol jelentkezik majd a fájdalom.

Dr. Hu szerint, a migrén előrejelezhetőségének nehézsége, tovább rontja a migrénesek életminőségét, mivel az ismeretlenség további izgatottságot és félelmet generál bennük. A kutatóorvos szerint ezek ismeretében fontos volna, ha a migrénesek az előrejelezhetetlenség miatt, mindig tartanának maguknál megfelelő gyógyszert –, így nagyobb biztonságban érezhetnék magukat, és még a súlyos migrénes fájdalmak kialakulása előtt, tehetnének a kínzó fejfájás megjelenése ellen.

Medipress

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.