• Új eszközzel a migrén ellen

    Szerző: Medipress

    Egy új készülék lehet a jelenlegi gyógyszeres migrénkezelések alternatívája – az eszköz működésének alapját mágneses impulzusok képezik.

    A New York-i Albert Einsten Gyógyászati Kollégium szakemberei, olyan vizsgálatokat végeztek el, amelyek segítségével egy új, a migrén kezelésére használatos kézikészülék gyakorlati használhatóságát mérték fel. A készüléket a próbákon használó betegek közül 40 százalékot is elért azok aránya, akiknél 2 órán belül a migrénes fejfájás megszűnt.

    Hirdetés

     A nők hajlamosabbak
    Viszonylag magas a migrén kialakulásának kockázata fiatal nők körében. Esetükben háromszor gyakrabban alakul ki migrén, mint férfiaknál. Gyermekkorban azonos arányban alakul ki migrén fiúknál és lányoknál, azonban a serdülőkor után az arány eltolódik a lányok irányába.

    A kutatók úgy vélik, a kis készülék jelentősége abban rejlik, hogy mindeddig ez az első, akár otthon is használható olyan készülék, amelyet a migrén kezelésére fejlesztettek ki – mindezidáig hasonló, mágneses impulzusokat a betegek tarkójába juttató készülékek csak nagy méretben, klinikákon kerültek kipróbálásra – és nem mellékesen elképesztően drágák is voltak ezek az eszközök.

    Az amerikai szakemberek szerint az eredmények az új kézikészülékkel bíztatóak, de annak feltárásására, hogy milyen dózisokban alkalmazható és milyen gyakorisággal, még mindenképpen további kutatásokra és vizsgálatokra lesz szükség. Az eszköz működési elve, hogy a koponyán áthatoló mágneses impulzussal stimulálják az agyat, amelyben így a migrént kialakító elektromos hatásokat megszüntetik.

    Ezek a hatások akár megelőzően is megszüntethetők, amikor a migrén, ún. aura-hatása megjelenik – az aura az a migrént megelőző tünetegyüttes, amelyek fejfájással még nem járnak, de jellegzetesen torzítják a beteg érzékszerveiből származó jeleket.

      A páciensek gyakran olyan vizuális tünetekről is beszámolnak, mint fényfoltok, vagy cikkcakk alakban haladó vonalak megjelenése a látótérben, de beszédzavarok és zsibbadás is előre jelezheti a közelgő migrénes fejfájást. 

    A vizsgálatok során 200 beteget kértek meg a készülék használatára – a résztvevők fele természetesen placebo kezelésben részesült. A betegek 3 hónapon keresztül használhatták az eszközt, és az adatok végül azt mutatták, a placebónál lényegesen hatékonyabbak voltak a mégneses impulzust az agyba juttató készülékek.

    (Medipress)

    Módosítva: 2010.03.13 22:08, Megjelenés: 2010.03.13 22:08
   • Cikkajánló

    A szem allergiája

    A szem allergiája

    F. Zs., fordító

    A szemünket is érintheti az allergia. Hogyan kezelhető az allergiás kötőhártya-gyulladás?

    COVID-19

    COVID-19

    MTI

    Krónikus betegségek és allergiák esetén nem javasolt az orosz koronavírus-vakcina.

    A migrén okai

    Még nem tisztázott véglegesen, mik a migrén okai. Úgy tűnik azonban, hogy kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak, mivel ez a fejfájástípus egy családnak gyakran több tagját is érinti.

    A migrént provokáló tényezők

    Függetlenül attól, hogy mi az alapvető mechanizmus a migrén kialakulásának hátterében, számos dolog provokálhatja a fejfájás jelentkezését.

    A fejtetői fejfájás okai

    A fej tetején jelentkező fejfájás bár zavaró lehet, sok esetben nincs ok aggodalomra. Néha azonban a fejtetői fejfájásnak is komoly oka lehet, ezért fontos, hogy ha gyakran jelentkezik, forduljunk orvoshoz. Hirtelen jelentkező szokatlan fejfájás esetén pedig mentőt kell hívni.

    Migrén: már gyermekkorban is

    A migrén jellegzetes módon gyerekkorban, kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és az öregedés során egyre ritkábban és egyre kisebb intenzitással jelentkezik. A fizikai szenvedés mellett gyakori az iskolai hiányzás és a rendszeres kórházlátogatás, ehhez jön még hozzá az aggódó szülők által kivett táppénz is.

    Hogyan kezelhető a migrén?

    A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától és súlyosságától, továbbá az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől függ. Számos gyógyszert hoztak forgalomba kimondottan a migrén kezelésére, de jó néhány más betegség kezelésére alkalmas szer is hasznos lehet.

    A fejfájások elterjedtsége

    Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

    Mikor forduljunk orvoshoz migrénes fejfájásunkkal?

    A migrén krónikus betegség, amelyet gyakran nem diagnosztizálnak és ezért nem is kezelnek megfelelően. Súlyos vagy szokatlan tünetek esetén keresse fel kezelőorvosát!

    A migrén terápiája - Gyógyszerek és egyéb gyógymódok

    A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és a tünetmentes időszakok terápiája közt (migrénmegelőzés).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.