Hirdetés
   • Új eszközzel a migrén ellen

    Szerző: Medipress

    Egy új készülék lehet a jelenlegi gyógyszeres migrénkezelések alternatívája – az eszköz működésének alapját mágneses impulzusok képezik.

    A New York-i Albert Einsten Gyógyászati Kollégium szakemberei, olyan vizsgálatokat végeztek el, amelyek segítségével egy új, a migrén kezelésére használatos kézikészülék gyakorlati használhatóságát mérték fel. A készüléket a próbákon használó betegek közül 40 százalékot is elért azok aránya, akiknél 2 órán belül a migrénes fejfájás megszűnt.

    Hirdetés

     A nők hajlamosabbak
    Viszonylag magas a migrén kialakulásának kockázata fiatal nők körében. Esetükben háromszor gyakrabban alakul ki migrén, mint férfiaknál. Gyermekkorban azonos arányban alakul ki migrén fiúknál és lányoknál, azonban a serdülőkor után az arány eltolódik a lányok irányába.

    A kutatók úgy vélik, a kis készülék jelentősége abban rejlik, hogy mindeddig ez az első, akár otthon is használható olyan készülék, amelyet a migrén kezelésére fejlesztettek ki – mindezidáig hasonló, mágneses impulzusokat a betegek tarkójába juttató készülékek csak nagy méretben, klinikákon kerültek kipróbálásra – és nem mellékesen elképesztően drágák is voltak ezek az eszközök.

    Az amerikai szakemberek szerint az eredmények az új kézikészülékkel bíztatóak, de annak feltárásására, hogy milyen dózisokban alkalmazható és milyen gyakorisággal, még mindenképpen további kutatásokra és vizsgálatokra lesz szükség. Az eszköz működési elve, hogy a koponyán áthatoló mágneses impulzussal stimulálják az agyat, amelyben így a migrént kialakító elektromos hatásokat megszüntetik.

    Ezek a hatások akár megelőzően is megszüntethetők, amikor a migrén, ún. aura-hatása megjelenik – az aura az a migrént megelőző tünetegyüttes, amelyek fejfájással még nem járnak, de jellegzetesen torzítják a beteg érzékszerveiből származó jeleket.

      A páciensek gyakran olyan vizuális tünetekről is beszámolnak, mint fényfoltok, vagy cikkcakk alakban haladó vonalak megjelenése a látótérben, de beszédzavarok és zsibbadás is előre jelezheti a közelgő migrénes fejfájást. 

    A vizsgálatok során 200 beteget kértek meg a készülék használatára – a résztvevők fele természetesen placebo kezelésben részesült. A betegek 3 hónapon keresztül használhatták az eszközt, és az adatok végül azt mutatták, a placebónál lényegesen hatékonyabbak voltak a mégneses impulzust az agyba juttató készülékek.

    (Medipress)

    Módosítva: 2010.03.13 22:08, Megjelenés: 2010.03.13 22:08
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Csecsemőgondozás

    Csecsemőgondozás

    B. M., szakfordító

    Mi a legjobb alvási testhelyzet kisbabáknak? Mire figyeljünk?

    Migrén

    Migrén

    Szponzorált tartalom

    A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint. A migrén nem csak neked fáj! (x)

    A migrén kezelése: megelőzés

    Ahogy a korábbiakban láttuk, a migrén kezelésének két fő lehetősége a rohamkezelés, illetve a migrénrohamok számának csökkentése (megelőző kezelés). Míg rohamkezelésre minden migrénesnek szüksége van, megelőző kezelést gyakori és/vagy a rohamoldókra nem reagáló fejfájások esetén javaslunk a migréneseknek.

    A migrén kezelése: fájdalomcsillapítás

    A migrén kezelésének két fő iránya a rohamkezelés (fájdalomcsillapítás), illetve a migrénrohamok ritkítását célzó megelőző kezelés. Általánosságban a fejfájások kezelése kapcsán elmondható, hogy fájdalomcsillapításra minden olyan esetben szükség van, ha a fejfájás már zavaró mértékű, vagy (a korábbi tapasztalatok alapján) a még enyhe, nem zavaró fejfájás beavatkozás nélkül egyértelműen erősödni fog.

    A migrén egyik formája örökölhető

    Nemzetközi orvosi statisztikai adatok szerint, a migrén, az európai nők 17, a férfiak 8 százalékát érinti, a legtöbb páciens a 35-45 közötti korcsoportba tartozik.

    Mikor forduljunk orvoshoz migrénes fejfájásunkkal?

    A migrén krónikus betegség, amelyet gyakran nem diagnosztizálnak és ezért nem is kezelnek megfelelően. Súlyos vagy szokatlan tünetek esetén keresse fel kezelőorvosát!

    A magas vérnyomás kevesebb fejfájással jár

    Lehetséges, hogy a magas vérnyomásnak előnye is van? Nos, a különböző fejfájások kialakulásának esélyét csökkenti, beleértve a migrént is - állítják kutatók.

    A migrén terápiája - Gyógyszerek és egyéb gyógymódok

    A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és a tünetmentes időszakok terápiája közt (migrénmegelőzés).

    A migrént provokáló tényezők

    Függetlenül attól, hogy mi az alapvető mechanizmus a migrén kialakulásának hátterében, számos dolog provokálhatja a fejfájás jelentkezését.

    Migrén: már gyermekkorban is

    A migrén jellegzetes módon gyerekkorban, kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és az öregedés során egyre ritkábban és egyre kisebb intenzitással jelentkezik. A fizikai szenvedés mellett gyakori az iskolai hiányzás és a rendszeres kórházlátogatás, ehhez jön még hozzá az aggódó szülők által kivett táppénz is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.