• Holisztikus szemlélet - Ne csak a tüneteket gyógyítsuk

    Dr. Pászthory Erzsébet
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász

    A nyugati orvoslás gondolkodásmódjában a betegségek tünetei vannak középpontban: arra törekszünk, hogy azokat megszüntessük, általában valamilyen gyógyszeres kezelés formájában. Ebből adódóan sok olyan állapot van, amelyek esetében az igazi okot nem ismerjük, ezért teljes gyógyuláshoz sem tudjuk segíteni a pácienseket. Mit is jelent a holisztikus szemlélet a gyógyászatban?

    Néhány példa a gyakorlatból 

    Az úgynevezett „funkcionális” kórképek kezelésében eredményeink szegényesek. Jó példa erre az irritábilis bél szindróma (IBS), amelynek gyanúja esetén a betegek számtalan vizsgálaton keresztülmennek, majd mikor nem igazolódik szervi elváltozás, gyakran magukra maradnak panaszaikkal.

    A hangulatzavarok kezelése is sokszor csak hosszú távú gyógyszeres kezelésre korlátozódik, a háttérben álló rizikótényezők, kiváltó okok felderítésére jóval kisebb hangsúly kerül.

    A legegyszerűbb fertőzések, például influenza, légúti hurut esetében általában nem vizsgáljuk, hogy miért fogékony valaki a fertőzésre, mikor sokan ugyanabban a környezetben egészségesek maradnak.  

    Hirdetés

    Egyértelmű, hogy szükség van szemléletváltásra, hiszen a tünetek a szervezet egyensúlyának megbomlását (központi zavarát) jelzik, és a gyógyuláshoz, az egyensúly visszaállításához meg kell szüntetni a megbomlást kiváltó okokat nem elég a betegség tüneteinek kezelése.

    Olvasson tovább! Hogyan kezelhetők a gyomorpanaszok holisztikus szemlélettel?

    A holisztika téma cikkei
    4/1 Holisztikus szemlélet - Ne csak a tüneteket gyógyítsuk

    4/2 A tartós gyógyulás záloga: hangoljon össze 5 billiárd sejtet

    4/3 Bélbaktériumok, mint az immunrendszer segítői

    4/4 Emésztőrendszer: több mint táplálkozás

    Központi idegrendszer és immunrendszer

    A központi idegrendszer jelenti kapcsolatunkat a külvilággal, ez határozza meg érzéseinket, hangulatunkat, és innen indulnak azok az idegpályák, amelyek irányítják a különböző szervek működését.  Az idegrendszer sejtjei között speciális molekulák, úgynevezett neurotranszmitterek szállítják az információkat.  Az immunrendszer feladata, hogy megvédje a szervezetet a számára idegen anyagok hatásától úgy, hogy azokat felismeri és eltávolítja. Működési zavara a szervezet egyensúlyi állapotának felborulása következtében betegségek kialakulását okozza. Sejtjei az egész szervezetet behálózzák a nyirokereken és nyirokcsomókon keresztül, és itt is szükség van „hírvivő” anyagokra, ezeket citokineknek nevezzük.

    Az utóbbi időben nagyon izgalmas felismerések születtek ezen két szervrendszer együttműködésével kapcsolatban. A kommunikáció szerepe: kimerültség esetén gyakrabban betegszünk meg.

    Olvasson tovább! Idegrendszeri szabályozásunk titkai

    Bebizonyosodott, hogy a központi idegrendszerben is termelődnek citokinek, illetve az immunrendszerben neurotranszmitterek, ugyanakkor mindketten „értik” is a másik jelzéseit!  Ennek a szoros kölcsönhatásnak köszönhető, hogy például a lelki kimerültség állapotában a szervezet fogékonyabb a fertőző betegségekre és fordítva, a jó lelkiállapot erősíti az immunrendszert, segít a betegségek megelőzésében, a gyógyulásban.

     

    1. ábra
    A neuro-immun interakció (Paceo, Contreras, Prado, 2012.)


    Összeköttetés

    A „párbeszéden” kívül az agy és az immunrendszer között 2015-ben egy kutatócsoport (Virginiai Egyetem) közvetlen anatómiai kapcsolatot is kimutatott: felfedeztek az agyban egy nyirokér-hálózatot, mely közvetlen összeköttetést jelent az immunrendszerrel.  Speciális immunsejtek mutathatók ki ebben a hálózatban, melyek működési zavara nagy valószínűséggel szerepet játszik az Alzheimer-kór, sclerosis multiplex és más idegrendszeri betegségek kialakulásában.

      
    2. ábra
    A. a korábban ismert nyirokrendszer                            B. az agyi hálózattal kiegészülve
    (University of Virginia Health System, 2015.)  

    Közvetlen idegpályák

    A Pittsburghi Egyetem szakértői jelenleg azt vizsgálják, hogy milyen direkt összeköttetés van az agy egyes területei és a többi szerv, például a szív-érrendszer, izomrendszer vagy az emésztőrendszer között. Reményeik szerint készül majd egy „térkép”, ami segítséget nyújthat számos kórkép, például a Parkinson-kór, depresszió vagy pszichoszomatikus kórképek kezelésében.

    Olvasson tovább! Amikor a szervezet önmaga ellen fordul

    Mi ennek a jelentősége?

    Mint láttuk, néhány jelenleg nehezen kezelhető idegrendszeri betegség esetében új terápiás lehetőségek körvonalazódnak. 

    Ezen túlmutat, hogy az ideg-immunrendszer tandem a hormonrendszerrel kiegészülve alkotja azt a hálózatot, amely szervezetünk működését minden szinten meghatározza.  Ennek ismerete elindíthat a gyógyítás és önmagunk megismerésének egy magasabb szintje felé, melyről így ír a WHO alkotmányának előszava (1986.):

    „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya.”


    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus

    Módosítva: 2017.06.08 18:56, Megjelenés: 2017.06.08 18:56
   • Cikkajánló

    Migrén

    Migrén

    Dr. Zsuga Judit

    A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától is függ.

    Elalvást segítő tippek

    Elalvást segítő tippek

    Szponzorált tartalom

    4+1 jó tanács, hogyan aludjunk jól és pihentetően home office idején. (x)

    Gyomorbiopszia és vékonybél-biopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a gyomorbiopszia, illetve a vékonybél-biopszia?

    Gluténintolerancia - A rokonok is érintettek lehetnek

    Ha közeli vérrokonának gluténintoleranciája (cöliákia) van, érdemes ellenőriztetnie magát abban az esetben is, ha nem tapasztalja a tipikus tüneteket! Esélye van ugyanis annak, hogy Ön is érintett, és a betegségnek más egészségügyi következményei is lehetnek.

    A tartós gyógyulás záloga: hangoljon össze 5 billiárd sejtet

    Az emberi szervezet bonyolult szisztéma. Sejtjeink száma 5 billiárd (ez 5 milliószor 1 milliárd, szinte felfoghatatlan szám!). Ezek a sejtek 11-féle szervrendszert alkotnak (kültakaró, mozgás-, keringés-, emésztő-, légző-, immun-, kiválasztó, szaporodási-, hormon-, idegrendszer, érzékszervek). Mindegyik végzi a maga dolgát, és optimális esetben mégis összehangoltan működnek. Ha az együttműködés sérül, betegség alakul ki. Ezért aztán kevés izgalmasabb feladat van annál, mint megérteni, mi irányítja ezt az igen összetett szerkezetet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.