Holisztikus szemlélet - Ne csak a tüneteket gyógyítsuk

Dr. Pászthory Erzsébet
szerző: Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent: 2017.06.08.

A nyugati orvoslás gondolkodásmódjában a betegségek tünetei vannak középpontban: arra törekszünk, hogy azokat megszüntessük, általában valamilyen gyógyszeres kezelés formájában. Ebből adódóan sok olyan állapot van, amelyek esetében az igazi okot nem ismerjük, ezért teljes gyógyuláshoz sem tudjuk segíteni a pácienseket. Mit is jelent a holisztikus szemlélet a gyógyászatban?

Néhány példa a gyakorlatból

Az úgynevezett „funkcionális” kórképek kezelésében eredményeink szegényesek. Jó példa erre az irritábilis bél szindróma (IBS), amelynek gyanúja esetén a betegek számtalan vizsgálaton keresztülmennek, majd mikor nem igazolódik szervi elváltozás, gyakran magukra maradnak panaszaikkal.

A hangulatzavarok kezelése is sokszor csak hosszú távú gyógyszeres kezelésre korlátozódik, a háttérben álló rizikótényezők, kiváltó okok felderítésére jóval kisebb hangsúly kerül.

A legegyszerűbb fertőzések, például influenza, légúti hurut esetében általában nem vizsgáljuk, hogy miért fogékony valaki a fertőzésre, mikor sokan ugyanabban a környezetben egészségesek maradnak.

Egyértelmű, hogy szükség van szemléletváltásra, hiszen a tünetek a szervezet egyensúlyának megbomlását (központi zavarát) jelzik, és a gyógyuláshoz, az egyensúly visszaállításához meg kell szüntetni a megbomlást kiváltó okokat nem elég a betegség tüneteinek kezelése.

Olvasson tovább! Hogyan kezelhetők a gyomorpanaszok holisztikus szemlélettel?

A holisztika téma cikkei
4/1 Holisztikus szemlélet - Ne csak a tüneteket gyógyítsuk

4/2 A tartós gyógyulás záloga: hangoljon össze 5 billiárd sejtet

4/3 Bélbaktériumok, mint az immunrendszer segítői

4/4 Emésztőrendszer: több mint táplálkozás

Központi idegrendszer és immunrendszer

A központi idegrendszer jelenti kapcsolatunkat a külvilággal, ez határozza meg érzéseinket, hangulatunkat, és innen indulnak azok az idegpályák, amelyek irányítják a különböző szervek működését. Az idegrendszer sejtjei között speciális molekulák, úgynevezett neurotranszmitterek szállítják az információkat. Az immunrendszer feladata, hogy megvédje a szervezetet a számára idegen anyagok hatásától úgy, hogy azokat felismeri és eltávolítja. Működési zavara a szervezet egyensúlyi állapotának felborulása következtében betegségek kialakulását okozza. Sejtjei az egész szervezetet behálózzák a nyirokereken és nyirokcsomókon keresztül, és itt is szükség van „hírvivő” anyagokra, ezeket citokineknek nevezzük.

Az utóbbi időben nagyon izgalmas felismerések születtek ezen két szervrendszer együttműködésével kapcsolatban. A kommunikáció szerepe: kimerültség esetén gyakrabban betegszünk meg.

Olvasson tovább! Idegrendszeri szabályozásunk titkai

Bebizonyosodott, hogy a központi idegrendszerben is termelődnek citokinek, illetve az immunrendszerben neurotranszmitterek, ugyanakkor mindketten „értik” is a másik jelzéseit! Ennek a szoros kölcsönhatásnak köszönhető, hogy például a lelki kimerültség állapotában a szervezet fogékonyabb a fertőző betegségekre és fordítva, a jó lelkiállapot erősíti az immunrendszert, segít a betegségek megelőzésében, a gyógyulásban.

ábra

1. ábra
A neuro-immun interakció (Paceo, Contreras, Prado, 2012.)


Összeköttetés

A „párbeszéden” kívül az agy és az immunrendszer között 2015-ben egy kutatócsoport (Virginiai Egyetem) közvetlen anatómiai kapcsolatot is kimutatott: felfedeztek az agyban egy nyirokér-hálózatot, mely közvetlen összeköttetést jelent az immunrendszerrel. Speciális immunsejtek mutathatók ki ebben a hálózatban, melyek működési zavara nagy valószínűséggel szerepet játszik az Alzheimer-kór, sclerosis multiplex és más idegrendszeri betegségek kialakulásában.

ábra


2. ábra
A. a korábban ismert nyirokrendszer B. az agyi hálózattal kiegészülve
(University of Virginia Health System, 2015.)

Közvetlen idegpályák

A Pittsburghi Egyetem szakértői jelenleg azt vizsgálják, hogy milyen direkt összeköttetés van az agy egyes területei és a többi szerv, például a szív-érrendszer, izomrendszer vagy az emésztőrendszer között. Reményeik szerint készül majd egy „térkép”, ami segítséget nyújthat számos kórkép, például a Parkinson-kór, depresszió vagy pszichoszomatikus kórképek kezelésében.

Olvasson tovább! Amikor a szervezet önmaga ellen fordul

Mi ennek a jelentősége?

Mint láttuk, néhány jelenleg nehezen kezelhető idegrendszeri betegség esetében új terápiás lehetőségek körvonalazódnak.

Ezen túlmutat, hogy az ideg-immunrendszer tandem a hormonrendszerrel kiegészülve alkotja azt a hálózatot, amely szervezetünk működését minden szinten meghatározza. Ennek ismerete elindíthat a gyógyítás és önmagunk megismerésének egy magasabb szintje felé, melyről így ír a WHO alkotmányának előszava (1986.):

„Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya.”

Dr. Pászthory Erzsébet
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrbetegségek a lábon Bőrbetegségek a lábon

Atlétaláb, lábgomba, körömgomba, tyúkszem mitől alakul ki?

Prosztatamegnagyobbodás Prosztatamegnagyobbodás

Mikor jelentkezhet? Milyen tünetek esetén keresse fel orvosát?

Mi az az életmódorvoslás?

Az életmódgyógyászat vagy életmód-medicina területe a közelmúltban bekerült a krónikus betegségekről, az étrendről és a fenntartható...

A férfibetegségek kezelésének holisztikus megközelítése

A férfiak nem szeretnek orvoshoz menni, ha valamiért muszáj, akkor is inkább szabadulnának, pedig számtalan egészségügyi probléma érinti őket...

A refluxbetegségről kicsit másképpen

A refluxbetegség fogalma az utóbbi évtizedekben vált közismertté. A nyugati világban manapság minden harmadik-negyedik felnőtt szenved a változatos...

A tartós gyógyulás záloga: hangoljon össze 5 billiárd sejtet

Az emberi szervezet bonyolult szisztéma. Sejtjeink száma 5 billiárd (ez 5 milliószor 1 milliárd, szinte felfoghatatlan szám!). Ezek a sejtek 11-féle...

A jövő orvosairól, a sürgősségi osztály mindennapjairól

Mitől különleges egy sürgősségi osztály? Hogy dolgozik együtt egy sürgősségis team? Mit üzen Dr. Zacher Gábor a fiatal rezidenseknek? Erről...

A gyógyításról és a munkaalkoholizmusról

Dr. Zacher Gáborral az egyetemi éveiről, élményeiről, nehézségeiről mesél. De legfőképpen arról, hogyan éli meg hivatástudatát egy...

Hormonális betegségek gyógyítása a holisztikus szemlélet jegyében

A hormonális betegségek kezelése nagy odafigyelést és türelmet igényel beteg és orvos részéről egyaránt. A laboreredmények mellett figyelembe kell...

Daganatos betegségek: A harcos személyiségtípus túlélési esélyei jobbak

Miközben újabb és újabb gyógyszereket és hatóanyagokat igyekeznek kikísérletezni a kutatók, a biológiai tényezők mellett egyre nagyobb hangsúly...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.