• Mennyire hatékonyak az alternatív gyógymódok a sportsérülések kezelésében?

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

    A sportsérülések kezeléséhez sokan alternatív gyógymódokat keresnek. Azonban nem biztos, hogy ezek valóban hatásosak. Tekintsük át röviden, milyen módszerek segíthetnek azoknak, akik a gyógyszerszedést mindenképp el akarják kerülni!


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Az edzetlen, ám annál lelkesebb sportrajongók, akik hirtelen kezdenek el aktívan mozogni, vagy túlerőltetik magukat, könnyen megsérülhetnek, mivel szervezetük nincs hozzászokva az efféle megterheléshez. Hiába a szándék, ha bekövetkezik egy sérülés, a lelkesedés gyorsan alábbhagyhat. Sok élsportoló az alternatív gyógymódokat részesíti előnyben a hagyományos terápiákkal szemben.

    Hirdetés

    Homeopátiás szerek: nem több mint placebo

    Sportmasszázs: Kinek ajánlott?

    A sportmasszázs a masszázs egy olyan fajtája, mely egyre népszerűbb. Számos előnye miatt nem csak a hivatalos és amatőr sportolók használják, hanem sokan azok közül is, akik egyáltalán nem sportolnak. Sportmasszázs: Kinek ajánlott?

    A homeopátia a trauma típusától függetlenül szinte valamennyi esetben az árnikát javasolja. Ez a szer nem csupán népszerű, hanem egyike azoknak, amelyek hatékonyságát a legtöbbször vizsgálták. Ezen vizsgálatok eredményei azonban kijózanítóak, ugyanis számos kísérlet, amely gyógyhatását hivatott volna igazolni, nem járt sikerrel. A homeopátiás árnika tehát placebónak bizonyult.

    Gyógynövények

    Valamivel hatásosabbak a gyógynövény-terápiák. Kutatási eredmények szerint a fekete nadálytő (Symphytum officinale) hatékony a bokaízület sérüléseinek kezelésében. A fájdalom, a duzzanat és a mozgás korlátozottsága ezzel a készítménnyel éppoly hatékonyan kezelhető, mint a hagyományos gyógymódokkal. Mivel a növény mérgező, kizárólag kenőcs vagy gél formájában alkalmazható.

    Akupunktúra: a természetes dopping?

    Az akupunktúrát főként fájdalomcsillapítás céljából veszik igénybe. Kevesen tudják, hogy egyes vizsgálatok szerint az akupunktúra javítja a fizikai teljesítőképességet. Ha ezt tudományosan is igazolnák, akkor az akupunktúrát tulajdonképpen olyan doppingszernek tekinthetnénk, amellyel nem jut semmiféle kémiai anyag a szervezetbe.

    Masszázs és hagyományos fizioterápia

    A masszázs már olyan régóta része a betegek felépülését segítő eszköztárnak, hogy talán nem is tekinthető alternatív gyógymódnak. Különösen a sportmasszázs, mely a sérülések megelőzése mellett azok kezelését is szolgálja. Azonban ezek hatékonyságát is kevés tudományos vizsgálat támasztja alá.

    Aki mindezek ellenére is a természetes gyógymódokhoz ragaszkodik, legjobb, ha a hagyományos fizioterápiát választja, mivel ez bizonyítottan alkalmas a sportsérülésekből való felgyógyulási időszak lerövidítésére. Ugyan a fizioterápia nem alternatív gyógymód, de ha emellett dönt, biztosan nem kerül semmilyen vegyi anyag a szervezetébe.

    (WEBBeteg – B. M., Forrás: stern.de)

    Módosítva: 2015.01.22 23:23, Megjelenés: 2015.01.22 23:23
   • Cikkajánló

    Végre itt a napsütés

    Végre itt a napsütés

    Dr. Csuth Ágnes

    De hogyan hat mindez a bőrre? Az orvos hasznos tanácsai tavaszra.

    Kijárási korlátozás

    Kijárási korlátozás

    MTI

    Határozatlan időre meg- hosszabbítja a kormány a korlátozó intézkedést.

    Bárki menthet életet

    Balesetek, vészhelyzetek bárhol, bármikor előfordulhatnak akár az utcán, akár az otthonunkban. A váratlan szituációkban gyorsan és összeszedetten kell cselekedni, ám ennek előfeltétele, hogy tisztában legyünk az életmentés alaplépéseivel.

    Sportsérülések - És a rehabilitáció hol marad?

    Gyakran mesélik ismerősök - sportolók és átlagemberek -, hogy kificamodott a bokájuk/eltört a karjuk/részlegesen szakadt az Achilles-ín stb., begipszelték, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszert kaptak és most pihentetniük kell a sérült testrészt. Alig várom a folytatást, ez azonban az esetek nagy részében elmarad. Ha rákérdezek, hogy valóban ennyiből áll-e a terápia, a válasz általában az, hogy: Igen. Miért, mi másra lenne még szükség?... Nos, egyetlen aprócska dologra, valódi, teljes értékű rehabilitációra.

    Fejlődik a magyar légimentés

    Kilenc EC135P2+ típusú gép váltja az eddig bérelt osztrák tulajdonú helikoptereket. Éjszakai mentésre is alkalmasak lesznek az új helikopterek.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Sportsérülések a vívásban

    A vívás a látszat ellenére elviekben nem veszélyes sport. Természetesen előfordulhatnak kisebb-nagyobb sérülések, de a komolyabb sérülések esélye kicsi. Problémák a bemelegítés hiányából, felkészületlenségből vagy túlerőltetésből adódhatnak.

    Miért fontos sérülés után a fascia (kötőszövet) edzésével is törődni?

    A sportsérüléseknek gyakran komoly és hosszadalmas következményei vannak. A mozgás korlátozottá válhat, és a sérülés miatti mozgáskompenzáció újabb sérülések forrása lehet. Berengar Buschmann fascia tréning szakértővel beszélgettünk a sérülések utáni edzésről.

    A leggyakoribb sportsérülések: Mit kell tudni róluk?

    Izomhúzódás, csonttörés, egyéb sérülések: a sport egészségtelen is lehet, az örömöt gyorsan felválthatja a fájdalom. A sérülésveszély nem egyforma mértékben áll fenn a különböző sportágaknál, ilyen szempontból a csapatsportok a legkockázatosabbak a gyakori testi kontaktus miatt.

    Joó Abigél megsérült, ötödik lett

    Joó Abigél éremesélyesként kezdte meg a 78 kilós dzsúdótornát, de a második mérkőzésen megsérült, levált a térdporca, végül az ötödik helyen zárt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.