Mennyire hatékonyak az alternatív gyógymódok a sportsérülések kezelésében?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A sportsérülések kezeléséhez sokan alternatív gyógymódokat keresnek. Azonban nem biztos, hogy ezek valóban hatásosak. Tekintsük át röviden, milyen módszerek segíthetnek azoknak, akik a gyógyszerszedést mindenképp el akarják kerülni!

Az edzetlen, ám annál lelkesebb sportrajongók, akik hirtelen kezdenek el aktívan mozogni, vagy túlerőltetik magukat, könnyen megsérülhetnek, mivel szervezetük nincs hozzászokva az efféle megterheléshez. Hiába a szándék, ha bekövetkezik egy sérülés, a lelkesedés gyorsan alábbhagyhat. Sok élsportoló az alternatív gyógymódokat részesíti előnyben a hagyományos terápiákkal szemben.

Homeopátiás szerek: nem több mint placebo

Sportmasszázs: Kinek ajánlott?

A sportmasszázs a masszázs egy olyan fajtája, mely egyre népszerűbb. Számos előnye miatt nem csak a hivatalos és amatőr sportolók használják, hanem sokan azok közül is, akik egyáltalán nem sportolnak. Sportmasszázs: Kinek ajánlott?

A homeopátia a trauma típusától függetlenül szinte valamennyi esetben az árnikát javasolja. Ez a szer nem csupán népszerű, hanem egyike azoknak, amelyek hatékonyságát a legtöbbször vizsgálták. Ezen vizsgálatok eredményei azonban kijózanítóak, ugyanis számos kísérlet, amely gyógyhatását hivatott volna igazolni, nem járt sikerrel. A homeopátiás árnika tehát placebónak bizonyult.

Gyógynövények

Valamivel hatásosabbak a gyógynövény-terápiák. Kutatási eredmények szerint a fekete nadálytő (Symphytum officinale) hatékony a bokaízület sérüléseinek kezelésében. A fájdalom, a duzzanat és a mozgás korlátozottsága ezzel a készítménnyel éppoly hatékonyan kezelhető, mint a hagyományos gyógymódokkal. Mivel a növény mérgező, kizárólag kenőcs vagy gél formájában alkalmazható.

Akupunktúra: a természetes dopping?

Az akupunktúrát főként fájdalomcsillapítás céljából veszik igénybe. Kevesen tudják, hogy egyes vizsgálatok szerint az akupunktúra javítja a fizikai teljesítőképességet. Ha ezt tudományosan is igazolnák, akkor az akupunktúrát tulajdonképpen olyan doppingszernek tekinthetnénk, amellyel nem jut semmiféle kémiai anyag a szervezetbe.

Masszázs és hagyományos fizioterápia

A masszázs már olyan régóta része a betegek felépülését segítő eszköztárnak, hogy talán nem is tekinthető alternatív gyógymódnak. Különösen a sportmasszázs, mely a sérülések megelőzése mellett azok kezelését is szolgálja. Azonban ezek hatékonyságát is kevés tudományos vizsgálat támasztja alá.

Aki mindezek ellenére is a természetes gyógymódokhoz ragaszkodik, legjobb, ha a hagyományos fizioterápiát választja, mivel ez bizonyítottan alkalmas a sportsérülésekből való felgyógyulási időszak lerövidítésére. Ugyan a fizioterápia nem alternatív gyógymód, de ha emellett dönt, biztosan nem kerül semmilyen vegyi anyag a szervezetébe.

(WEBBeteg – B. M., Forrás: stern.de)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Rybaltovszki Henrik, ortopéd-traumatológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.