• Erős vérzések ellátása

    Szerző: Elsosegely.hu

    Az erős vérzések szerencsére ritkák, ránézésre gyakran rémisztőek, hatékony ellátásuk kulcsfontosságú.

    Erős vérzésről beszélünk nagy intenzitású vérzések esetén. A vér folyamatosan, nagy mennyiségben, egyes esetekben spriccelve távozik, színe sötét-vörös vagy élénk-piros. Korábban elkülönítették vénás és artériás vérzésre, az ellátás hatékonyságának növelése érdekében azonban ma már nem különítik el. Leggyakrabban a vágás, szúrás vagy közlekedési baleset a kiváltó tényező, de természetesen számos egyéb ok fordulhat elő.

    Hirdetés

    Elsősegély

    Sebellátás: hogyan kezdjek hozzá?


    Tízből csupán két esetben segítenek az autósok, ha balesetet látnak. A módosított KRESZ pedig előírja, hogy a nem érintett járművezetőknek is segítséget kell nyújtaniuk egy balesetnél. Cikkünkben a sebellátás folyamatát ismertetjük meg önökkel. Sebellátás: hogyan kezdjek hozzá?>>
    1. Teremtse meg a biztonságot! Használjon gumikesztyűt!
    2. Nyugtassa meg a sérültet, helyezze nyugalomba! Ültesse vagy fektesse le!
    3. Nyomjon a sérülésbe mielőbb, lehetőleg steril anyagot (kötszert), és azzal alkalmazzon ún. direkt nyomást! Ennek során az anyagot vagy kötszert nyomja a vérző sebbe, így csökkentve a vérzést.
    4. A sérült testrészt lehetőleg emelje szív fölé!
    5. Ha a vérzés intenzitása csökkent és rendelkezésre áll elsősegély-felszerelés, fertőtlenítse a sebet, helyezzen rá steril mull-lapot, majd mullpólya segítségével készítsen nyomókötést!

    Amit NE tegyen!

    Mentők, ügyelet, házi orvos?

    Az átvérzett kötést NE vegye le, mert ezzel csak felszakítja a már képződött véralvadékot.  Készítsen újabbat arra! Gyakori tévhit, hogy a vérző sérülésre vizet kell folyatni, ez tévedés! A víz gátolja a véralvadást! Szintén gyakori hiba, elsősorban az akciófilmeknek „köszönhetően” a szorítókötés alkalmazása, amely szintén ellen javallt, hisz a kivérzést segíti elő.

    Hívjon mentőt (104) vagy forduljon orvoshoz, ha

    További teendők

    Végezzen teljes betegvizsgálatot, keressen további sérüléseket! Keresse a kivérzéses sokk jeleit (sápadtság, émelygés, száraz ajkak és nyelv)! Ezek megjelenésekor alkalmazzon sokk-fektetést, a földön fekvő sérült lábát emelje fel kb. 30-45 fokban, így biztosítva az agy vérellátását. Óvja a sérültet a kihűléstől, használjon takarót vagy izolációs fóliát!

    (elsosegely.hu)

     

    Legutóbb frissült: 2013.02.23 07:38
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?

    Nyáron sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek. A vízbe fulladással kapcsolatos esetek ugyanakkor a strandok, télen is nyitva tartó fürdők számának megnövekedése miatt minden évszakban előfordulhatnak.

    Áramütés, villámcsapás - Mi a teendő?

    A mindennapi élet során számos veszélyforrás leselkedik ránk, melyek egy óvatlan pillanatban súlyos sérüléseket okozhatnak. Ezen veszélyforrások közül kiemelendő az elektromos áram, melynek hatásai súlyos károsodásokat okozhatnak.

    A 3 voltos gyermekgyilkos

    Ki ne ismerné, kicsi kerek, fényes, sikamlós és már minden háztartásban megtalálható - ez a gombelem. A távirányító, a kislámpa, a gyermekjáték, na és a számítógép alaplapja is ezzel működik. Elemcserénél gyorsan eltűnik, leejtjük, nem találjuk, sebaj majd meg lesz. De mi van, ha a gyerek találja meg? Baj, nagyon nagy baj! Mert pont olyan, mint a cukorka, fényes, érdekes és gyakrabban, mint gondolnánk, a gyermek orrában, fülében vagy a szájában landol.

    A kerti munkák veszélyei - Permetezés

    Akinek van kiskertje, szívesen tölti az időt a szabadban egy kis kertészkedéssel, barkácsolással, mely nemcsak hasznos elfoglaltság, hanem a kreativitást, életkedvet is növeli, valamint a testedzésnek is igen kiváló formája. A ház körüli, illetve kerti munkáknak azonban vannak veszélyei is!

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

    Ezek a gombamérgezés tünetei

    Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.