Fogyókúra gyomorballonnal

Dr. Rose Magánkórház
megjelent:

A gyomorballon terápia átmenetet képez a hagyományos diétás, illetve a különböző gyógyszeres étvágycsökkentő-módszerek és a gyomorszűkítő, sebészeti megoldások között. A nem műtéti eljárás alapja, hogy endoszkóp segítségével egy gyomorballont juttatnak a gyomorba, amely akadályozza a táplálékfelvételt, így szoktatja rá a pácienst arra, hogy adott időközönként, kis adagokat fogyasszon.

A gyomorballon, másnéven Silimed Intragastricus Ballon (SIB), elasztikus, gömb alakú „tartály”, amelyet a gyomorban helyeznek el, kitöltve annak jelentős részét, ezáltal jóllakottság érzetet biztosít. A ballon természetesen olyan anyagból készült, amely nem okoz károsodást.

A gyomorballon rávezeti a pácienst, hogy változtasson étkezési szokásain. Ehhez aktív segítséget nyújt belgyógyász - gasztroenterológus szakorvosunk és dietetikusunk is. Szakemberek által összeállított és folyamatosan felügyelt, egészséges étrend betartásával jelentős, akár 15-25 kg-os súlycsökkenés is elérhető 6 hónap alatt.

A gyomorballon a következő esetekben alkalmazható

  • Akár jelentős túlsúly esetén.
  • A túlsúly mellett társbetegségek meglétekor, amik más diétás módszer alkalmazását kizárhatják (pl. cukorbetegség, ízületi problémák, magas vérnyomás, szívpanaszok, stb.).
  • Többszöri sikertelen fogyókúra után.

Az eszköz gyakorlati alkalmazása

A ballon lehelyezése rövid altatásban, endoszkópos eljárással történik, csakúgy, mint annak eltávolítása, így a beavatkozás minimális megterheléssel jár a szervezet számára. A ballont színezett fiziológiás sóoldattal töltjük fel, amely szabadon mozog a gyomorban, idegen testként akadályozva meg a táplálék felvételt, így szoktatja rá a pácienst a mértékletes táplálkozásra.

Fél év után ajánlott a ballont eltávolítani - ez természetesen leeresztett állapotban történik meg, maradandó elváltozás nem jelentkezik a gyomorban. Az eltávolítás után szükség esetén az eszköz újra behelyezhető.

A belgyógyász - gasztroenterológus szakorvosunk és dietetikusunk által összeállított és folyamatosan ellenőrzött étrend betartásával jelentős fogyás érhető el. A súlycsökkenés mértéke a személyes adottságok és az orvosi előírások betartásának függvényében változhat. A gyomorballon alkalmazása mellett bármilyen étel és ital fogyasztható, ám a biztos fogyás érdekében nélkülözhetetlen a szakorvos által javasolt étrend betartása.

Ezek is érdekelhetik

(Dr. Rose Medical Center)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.