Olcsó és hatékony tífusz elleni vakcina

MTI
megjelent:

Egy olcsó, a fejlődő országok szegényei számára is elérhető tífuszvakcina hatékonynak bizonyult az iskoláskor előtti gyerekek között - jelentette be csütörtöki közleményében a szöuli székhelyű Nemzetközi Vakcinaintézet (IVI).

A vizsgálatot az indiai Kolkata (Kalkutta) egyik szegénynegyedében végezték, ahol a vakcinálás következtében, a járványveszély jelentősen csökkent a teljes lakosság körében, tehát azok számára is bizonyos védelmet jelentett, akiket nem oltottak be.

A tífusz, főként a fejlődő világban szedi áldozatait, világszerte 216-600 ezerre becsülik azok számát, akik a szennyezett vízzel, vagy kontaktussal terjedő betegség miatt, évente meghalnak.

Hastífusz, paratífusz (enterális láz)
A hastífusz és a paratífusz tünetei több héttel a megfertőződés után - azaz sokaknál hazatérés után - jelentkeznek. A betegség ellen létezik védőoltás.
Hastífusz, paratífusz (enterális láz) tünetei

Rendelkezésre álltak már korábban is biztonságos és hatékony vakcinák, ám ezeket inkább, a fejlett országok tehetősebb utazói engedhették meg maguknak.

Az Egészségügyi Világszervezet javasolta a Vi jelű vakcina használatát a fejlődő országokban, mert adagonkénti költsége mindössze fél dollár - azaz mintegy száz forint -, és egy vakcina elegendő belőle.

A tanulmány megállapításait, a New England Journal of Medicine című szaklap legutóbbi számában közölték a szerzők.

Ezek közül a legfontosabb, hogy az öt év alatti, beoltott gyerekek 80 százalékánál, hatékonyan előzte meg az oltás a fertőzést. A tanulmány szerint, a vakcinálás hatására, védetté vált az immunizált gyerekekkel kapcsolatba került, be nem oltott emberek 44 százaléka is.

Egzotikus betegségek - Áttekintés

Betegség

Malária Sárgaláz Vérzéses dengue-láz Tífusz Kolera

Előfordulás

Afrika,
Dél-Ázsia,
Dél-Amerika
Dél-Amerika,
Afrika
Dél-Ázsia, Afrika, Közép- és Dél-Amerika Afrika,
Dél-Ázsia,
Dél-Amerika
Dél-Ázsia

Fertőzés forrása

szúnyog szúnyog szúnyog emberi ürülék ember

Első tünetek

igen magas láz rohamok formá- jában, hányás, vérszegénység influenzaszerű tünetek, fényre történő érzékenység influenzaszerű tünetek, nyirok- csomók meg- nagyobbodása fokozatosan emelkedő láz, fejfájás hasmenés intenzív folyadék- veszteséggel

Védőoltás

nincs van nincs van nincs

Első teendők

kórházi kezelés szükséges tápanyagpótlás folyékony formában lázcsillapítás, kórházi kezelés kórházi kezelés szükséges folyadék-, só és cukorpótlás

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.