• A betegek kötelességeiről

    Szerző: WEBBeteg - Simon Béla

    A betegnek nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak! Alapelv, hogy a beteg köteles hozzájárulni saját kezelésének sikeréhez, és tekintettel kell lennie mások jogaira, egészségére is. Kevesen tudják, hogy meghatározott esetekben az orvosnak is joga van megtagadni a beteg ellátását.

    A beteg kötelezettségei közé tartozik az együttműködés az egészségügyi szakdolgozókkal, illetve az intézmény házirendjének tiszteletben tartása. A legfontosabb azonban, hogy tájékoztatnia kell az egészségügyi dolgozókat mindarról, aminek ismerete szükséges a megfelelő gyógykezeléshez.

    Hirdetés

     A betegek legfőbb jogai - részletes tudnivalók


    Saját betegségével összefüggésben mindenkinek nyilatkozni kell arról, ami mások életét vagy testi épségét veszélyeztetheti, így különösen a fertőző betegségekről. El kell mondania, hogy egészségügyi ellátásával kapcsolatban korábban milyen jognyilatkozatot tett.

    Dr. Kiss Gergely háziorvos tapasztalatai szerint a betegek tájékoztatási kötelezettsége nem kellőképpen hatékony, mivel amit a beteg feltár a kórtörténetéből, azt az orvos csak elfogadni tudja.

    Előfordul például, hogy egy adott fertőző betegségnél nem lehet tudni a tájékoztatásokra alapozva, hogy hányan fertőződhettek meg. Ilyenkor „le kell szűrni” a beteg közvetlen környezetét és az egészségeseket védőoltásban, a betegeket megfelelő terápiában kell részesíteni. Kötelessége még a betegeknek személyes adataikat igazolni és jogszabályban előírt térítési díjat megtéríteni. (pl.: látlelet, gépjármű orvosi vizsgálat stb.)

    A gyógyítás meg is tagadható

     Ön tudta?


    A betegek fele nem veszi be a gyógyszert vagy helytelenül szedi azt, több mint kétharmada pedig nem tartja be a diétára vonatkozó előírásokat.

    Az orvosi jogok helyett inkább csak kötelezettségeket találhatunk, azonban a legkiemelkedőbbek között említhetjük a gyógyítási mód megválasztásának a jogát, illetőleg az gyógykezelés megtagadásának jogát.

    A jogszabályok uganis - talán kevesen tudják - nemcsak a beteg számára teszik lehetővé a választást, hanem kétoldalú döntéssé teszi az orvos-beteg kapcsolat létrehozását.

    A sürgősségi ellátásban az orvos köteles a beteget megvizsgálni és dönteni arról, hogy a beteg igényel-e sürgős orvosi beavatkozást. Ha igen, akkor köteles a beteget ellátni, ám ha sürgősségi beavatkozásra nincs szükség, akkor dönthet úgy, hogy a beteget más egészségügyi ellátó intézménybe irányítja.

    Az orvos a beteg kezelését, ellátását megtagadhatja, ha a beteg együttműködési kötelezettségét súlyosan megsérti, nyilvánvalóan nem tartja be az orvos utasításait.

    Annak fényében, hogy felmérések szerint a betegek mintegy fele nem veszi be a gyógyszert vagy helytelenül szedi azt, több mint kétharmada pedig nem tartja be a diétára vonatkozó előírásokat (nem is beszélve a dohányzás tilalmának megszegéséről), mindez elgondolkodtató.

    Az orvosok alkotmányos jogaikat is gyakorolhatják, így megtagadható az ellátás a lelkiismereti és vallásszabadságból eredően is. Nem kötelezhetők az orvosok bizonyos beavatkozásokat elvégzésére, mint például a művi terhességmegszakítás.

    Saját felelősségre

     Ön tudta?


    Az egészségbiztosítási pénztárnak meg kell szüntetnie a táppénz folyósítását, ha a beteg a kezelőorvos utasításait nem tartja be, és ezáltal gyógyulását szándékosan késlelteti, vagy az elrendelt orvosi vizsgálaton nem jelenik meg, és a mulasztásra elfogadható okot nem tud szolgáltatni.

    Mielőtt a beteg elhagyná az intézményt - még ha azt a kezelőorvosa javaslatának ellenére is teszi -, alá kell írnia a záró jelentését, illetve egyéb dokumentumokat. Ez a gyakorlatban nem mindig szokott megtörténni, hiszen előfordul, hogy egyes betegek idő előtt az említett dokumentumok aláírása nélkül elhagyják a kórházat, mint ahogy azt Dr. Kiss Gergely is megerősítette.

    Ha valamely beteg idő előtt távozik a kórházból, ennek a következményeit neki kell viselnie! Ilyen esetben a kezelőorvosnak az egészségügyi dokumentációban rögzíteni kell a távozás tényét és annak pontos időpontját.

    (írta: Simon Béla; lektorálta: Dr. Barcsai Tímea, jogász)

    Legutóbb frissült: 2008.08.29 15:13
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Magas vérnyomást mért az orvosom, máris gyógyszert kell szednem?

    Magasvérnyomás-betegségről akkor beszélünk, ha 3 különböző időpontban, nyugodt körülmények között mért érték átlaga meghaladja a 140 Hgmm-es szisztolés vagy a 90 Hgmm-es diasztolés értéket.

    Grépfrútlével ne vegyen be gyógyszert!

    A grépfrút és a pomelo népszerű gyümölcsök, a belőlük készült italok és szörpök a reggeli ételek gyakori összetevői. Ha gyógyszert is szedünk, akkor fontos tudni, hogy a két gyümölcs gátolhatja bizonyos készítmények felszívódását.

    Teherbeesés pajzsmirigyzavarral

    A pajzsmirigy az egész szervezet működésére ható szervünk, így a teherbeesésre is komoly befolyást gyakorol. A meddőséggel küzdő nők nagy részénél ugyanis gyakran kiderül, hogy pajzsmirigy alulműködés az oka annak, hogy nem pozitív a terhességi teszt. Dr. Békési Gábor, pajzsmirigy specialista elmondja, hogy mikor gyanakodjunk a mirigy elégtelen működésére.

    Az értelmezhetetlen orvosi rövidítés a beteg életébe is kerülhet

    A napokban bejárta a hír a magyar sajtót, miszerint egy beteg életébe került, hogy nem tudta értelmezni a leletén lévő orvosi rövidítést. Négyévi pereskedés után jogerős az ítélet: a kórház köteles kártérítést fizetni az időközben elhunyt beteg családjának.

    Gyógyszerszedési szabályok májbetegség esetén

    A máj a gyógyszerek lebontásának egyik helyszíne. A szervezetbe jutott legtöbb gyógyszer olyan átalakuláson megy át, melynek hatására vízoldékonnyá válik. Ezután a vérkeringés tovább viszi a bomlástermékeket, majd a vese kiválasztja azokat, és a vizelettel távoznak a szervezetből.

    A betegjogokat megismertető plakátsorozatot készít az OBDK

    A betegek, kiemelten a beteg gyermekek jogairól és a gyógyszertári ellátáshoz köthető betegjogokról és kötelezettségekről készít plakátsorozatot az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.