Az egészségesekre is veszélyes a szálló por

Független Hírügynökség
megjelent:

Nemcsak az idősekre, gyermekekre és betegekre, hanem az egészségesekre is veszélyes a szálló por olyan koncentrációban, amikor már elrendelik a szmogriadót. A szakemberek szerint ilyenkor nem tanácsos hosszú ideig a szabad levegőn tartózkodni, mert még az egészséges embereknél is köhögést, tüsszögést okozhat a sok légszennyező anyag.

A PM10, ismertebb nevén a szálló por a kémiai légszennyezők egyik fajtája. Tulajdonképpen a levegőben szálló apró, 10 mikrométer átmérőjű szilárd részecskéket jelenti - mondta a Független Hírügynökségnek az Országos Környezetegészségügyi Intézet igazgató-helyettese. A szálló por elsősorban az aszfalt és az autógumik kopásával keletkezik.

Páldi Anna kiemelte, hogy azért veszélyes, mert ezek a porszemek olyan kicsik, hogy lejutnak a légutak alsó szakaszába, illetve a tüdőbe. A legapróbbak a léghólyagocskákon keresztül felszívódnak és bekerülnek tüdőszövetbe, ott gyulladást okoznak, illetve vérrögösödést indíthatnak el. Ez a keringési betegségben szenvedőknél infarktust idézhet elő, trombózist okozhat.

Az igazgató-helyettes arról is beszélt, hogy nincs egészségre ártalmatlan küszöbértéke a szálló pornak, még a legkisebb mennyiségű PM10 is veszélyezteti az egészséget. A tájékoztatási küszöbszint felett elsősorban az idősek, a légzőszervi vagy a keringési betegségben szenvedők, illetve a gyerekek vannak kitéve egészségkárosodásnak. Amikor a riasztási küszöbértéket eléri a koncentráció, akkor az egészséges embereknél is okozhat kellemetlen tüneteket. Ezek tüsszögésben, köhögésben és torokkaparásban jelennek meg - fejtette ki Páldi Anna.

Hangsúlyozta, hogy a kisgyermekek, idősek és betegek számára sokkal komolyabb veszélyt jelent a szálló por ilyen mennyisége. A szív- és érrendszeri betegeknél például a véralvadás megindulása jelenti a problémát, de például az asztmás tünetek is gyakoribbak, és súlyosabbak lehetnek a rohamok.

A szálló pornak hosszú távon is egészségkárosító hatása van. A nagyvárosban élők közül még az egészségesekre is veszélyes lehet. Könnyebben alakul ki idült légzőszervi betegség, hörghurut, és hozzájárul a tüdőrák kialakulásához is.

Egyelőre nincs több dolguk a mentősöknek a rossz levegő miatt, mint egy átlagos vasárnapi napon. Az országban több helyen is elrendelt szmogriadó miatt nem hívták többször a mentőszolgálat munkatársait - tudta meg a Független Hírügynökség az Országos Mentőszolgálat ügyeletétől.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.