Az egészségesekre is veszélyes a szálló por

Szerző: Független Hírügynökség

Nemcsak az idősekre, gyermekekre és betegekre, hanem az egészségesekre is veszélyes a szálló por olyan koncentrációban, amikor már elrendelik a szmogriadót. A szakemberek szerint ilyenkor nem tanácsos hosszú ideig a szabad levegőn tartózkodni, mert még az egészséges embereknél is köhögést, tüsszögést okozhat a sok légszennyező anyag.

A PM10, ismertebb nevén a szálló por a kémiai légszennyezők egyik fajtája. Tulajdonképpen a levegőben szálló apró, 10 mikrométer átmérőjű szilárd részecskéket jelenti - mondta a Független Hírügynökségnek az Országos Környezetegészségügyi Intézet igazgató-helyettese. A szálló por elsősorban az aszfalt és az autógumik kopásával keletkezik.

Páldi Anna kiemelte, hogy azért veszélyes, mert ezek a porszemek olyan kicsik, hogy lejutnak a légutak alsó szakaszába, illetve a tüdőbe. A legapróbbak a léghólyagocskákon keresztül felszívódnak és bekerülnek tüdőszövetbe, ott gyulladást okoznak, illetve vérrögösödést indíthatnak el. Ez a keringési betegségben szenvedőknél infarktust és trombózist okozhat.

Az igazgató-helyettes arról is beszélt, hogy nincs egészségre ártalmatlan küszöbértéke a szálló pornak, még a legkisebb mennyiségű PM10 is veszélyezteti az egészséget.

A tájékoztatási küszöbszint felett elsősorban az idősek, a légzőszervi vagy a keringési betegségben szenvedők, illetve a gyerekek vannak kitéve egészségkárosodásnak. Amikor a riasztási küszöbértéket eléri a koncentráció, akkor az egészséges embereknél is okozhat kellemetlen tüneteket. Ezek tüsszögésben, köhögésben és torokkaparásban jelennek meg - fejtette ki Páldi Anna.

Hangsúlyozta, hogy a kisgyermekek, idősek és betegek számára sokkal komolyabb veszélyt jelent a szálló por ilyen mennyisége. A szív- és érrendszeri betegeknél például a véralvadás megindulása jelenti a problémát, de például az asztmás tünetek is gyakoribbak, és súlyosabbak lehetnek a rohamok.

A szálló pornak hosszú távon is egészségkárosító hatása van. A nagyvárosban élők közül még az egészségesekre is veszélyes lehet. Könnyebben alakul ki idült légzőszervi betegség, hörghurut, és hozzájárul a tüdőrák kialakulásához is.

Egyelőre nincs több dolguk a mentősöknek a rossz levegő miatt, mint egy átlagos vasárnapi napon. Az országban több helyen is elrendelt szmogriadó miatt nem hívták többször a mentőszolgálat munkatársait - tudta meg a Független Hírügynökség az Országos Mentőszolgálat ügyeletétől.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Szabálytalan ciklus? Szabálytalan ciklus?

Policisztás ovárium szindróma (PCOS) is állhat a hátterében.

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.