• Együtt a legrosszabb: légszennyezettség és allergia

    Szerző: Budai Allergiaközpont

    Közeleg június 30-a, a földhasználók számára törvényben előírt határidő területük parlagfű-mentesítésére, melynek elmulasztása akár 2 millió forintos bírsággal is járhat. Különösen fontos ez a nagyvárosokban és környékükön, mivel a légszennyezettség fokozza az allergiás reakciókat.

    A parlagfű az I. világháborút követő időszakban honosodott meg hazánk területén. A gyomnövény első, és a nyaralók legnagyobb bánatára napjainkban is kedvelt területe a Balaton déli partja. A parlagfűből a virágzás idején a levegőbe jutó virágporszemek hatalmas utat képesek a szél szárnyán megtenni, akár 100 km távolságra is eljutnak, így betelepülését követően a növény fokozatosan meghódította az egész országot.

    Hirdetés

    A parlagfű, nevének megfelelően a művelésből kivont, feltört területeken, gyomtársulásokban fordul elő tömegesen. A növény gyors terjedésében nagy szerepet játszik, hogy nagyon könnyen alkalmazkodik szinte bármilyen talajhoz, nedvességhez. Előfordulása vidéken kétség kívül gyakoribb, azonban a fővárosban sem ritka látvány, hogy egy-egy lebontásra ítélt belvárosi épület helyén parlagfűvel benépesedett, gondozatlan telek áll. Életrevalóságának ékes bizonyítéka, hogy az ember által megbolygatott, feltört, majd gondozatlanul hagyott területeken azonnal, a legelső fajként megtelepszik.

    Légszennyezettség és pollenek

     Ön tudta?

    Amennyiben az egyik szülő allergiás, 20-40 százalék az esélye annak, hogy a gyermeknél is megjelennek a tünetek. Mindkét szülő esetében ez az érték jóval magasabb, az öröklődés esélye 60-70 százalék körüli.

    A parlagfű terjedésével egyenes arányban nőtt a parlagfűre allergiás betegek száma is. Míg a nyolcvanas években a pollenallergiások körében csupán 20% körül volt a parlagfű allergiások száma, mára ez az arány egyes vizsgálatok szerint eléri a 80 száza%-ot is - hívja fel a figyelmet dr. Dózsa Izabella a Budai Allergiaközpont allergológus, tüdőgyógyász orvosa.

    A parlagfű allergia nagy mértékű terjedésében több tényező is szerepet játszik. A növény allergenitása egyrészt kiemelkedően magas a hazánkban honos növények között. Egyetlen egyede 8 milliárd pollent is képes termelni, így a parlagfű virágzása idején a pollenterhelés rendszerint különösen nagymértékű. 

    A növény okozta kellemetlen allergiás tünetek csak tovább fokozódnak magas légszennyezettség esetén. A parlagfű pollenfelülete buzogányfejre emlékeztet, melyre könnyen rátapadnak a levegőben lévő szennyeződések, például koromszemcsék, és a pollen allergén molekuláival együttes hatást váltanak ki.

    A légszennyezettség további veszélye, hogy a levegőben lebegő szerves szennyező anyagok a parlagfű virágporát borító védőfehérjét is károsítják - így  megbontott burokból az allergiát okozó, a szervezet számára  testidegen fehérjék sokkal gyorsabb és súlyosabb reakciót okoznak, mint évtizedekkel ezelőtt. A parlagfű allergiások számának folyamatos növekedése tehát egyaránt összefügg a növény terjedésével és a légszennyezettség emelkedésével.

    Védje gyermeke egészségét!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A parlagfű irtásának célja azonban nem csak az allergiás tünetek csökkentése, a már jelenleg is allergiás betegek érdekében történik, de az allergia megelőzésének szempontjából is kiemelten fontos. Az allergiás betegség egyrészt genetikailag meghatározott. Ahhoz, hogy egy genetikai helyzetből betegség legyen, sok környezeti tényező kell.

    Mai tudásunk szerint a környezeti faktorok azok, a mik valójában előhívják, felszínre juttatják a tüneteket, vagyis külső körülmények játszanak szerepet abban, hogy az öröklött hajlam milyen erősségben, formában jelentkezik tünetekkel.

    Környezetünk védelme, a leggyakoribb és legysúlyosabb tüneteket okozó parlagfű irtása ezért mindannyiunk személyes feladata és felelőssége gyermekeink érdekében.

    (Budai Allergiaközpont)

    Legutóbb frissült: 2009.06.17 13:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A leggyakoribb kérdések a parlagfű-allergiával kapcsolatban

    A parlagfű virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, ekkortól egészen október közepéig okozhat allergiás tüneteket. Míg ez az időszak sokak számára a nyaralást, iskolakezdést, nyárutót jelenti, addig az országban minden ötödik ember egy probléma megoldására koncentrál: az allergiás tünetek csillapítására.

    Túlélési tanácsok parlagfűszezonra

    Javában tart a pollenszezon, erősödik a leggyakoribb és legtöbb panaszt okozó allergén növény, a parlagfű pollenszórása.

    Indul a parlagfűszezon - Idén korábban virágzik a parlagfű

    A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a földtulajdonosok figyelmét, hogy közeleg a parlagfű elleni védekezések határnapja, június 30-át követően pedig országszerte elkezdődik a parlagfüves területek felderítése is. Akik eddig nem tették meg, azoknak most kell elvégezniük a használatukban levő ingatlan parlagfű-mentesítését.

    Allergiavizsgálat parlagfűországban

    Magyarországon csaknem 2 millióan küzdenek allergiás tünetekkel, legnagyobb részük a parlagfűre allergiás. Az Európában is csak néhány kiemelt allergiacentrumban elérhető új, úgynevezett molekuláris vagy komponensalapú allergiavizsgálati módszer lehetővé teszi az allergiás betegségek pontosabb diagnosztizálását, ezáltal célzottabb, immunterápiás kezelését. Így a betegség tünetei már az első évben jelentősen csökkenhetnek, a 3-5 éves kezelés befejezése után pedig tartósan panaszmentes maradhat.

    Allergiások figyelem! Hétvégén másodfokú riasztás lép érvénybe!

    A hét második felében - ahogy melegszik az idő - a parlagfű pollenszórása is fokozatosan erősödni fog. A parlagfű pollenkoncentrációja csütörtökön és pénteken az Alföldön, valamint a Dunántúlon, észak felé haladva egyre nagyobb területen éri el a nagyon magas szintet. A hétvégén várhatóan már országszerte a nagyon magas tartományban alakul a pollenkoncentráció.

    Aktuális pollenhelyzet - Ezek a növények okozhatnak panaszokat

    Mire készülhetnek a pollenallergiás betegek?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.