A COVID-19 fertőzésre rá lehet fertőződni? - Influenza kérdezz-felelek

Szerző: Dr. Ludwig Endre

A COVID-19 és influenza együttes előfordulása viszonylag ritka, de nem kizárt. A felvetésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

 Dr. Ludwig Endre

A helyzet megítélését nehezíti, hogy a klinikai kép alakulása nem segít a diagnosztikában illetve a COVID-os betegben fennálló influenza kizárására, ehhez mikrobiológiai vizsgálat végzése szükséges.

Ez szinte soha sem történik meg az ambulánsan kezelhető betegeknél, leginkább csak az intenzív osztályokra került súlyos esetekben. Az első epidemiológiai vizsgálatok szerint covid-19-ben virus koinfekció csak néhány százalékban fordul elő. Prospektív vizsgálat a monoinfekció és koinfekció gyakoriságára és súlyosságára vonatkozóan nem áll rendelkezésre. Egy angol vizsgálat szerint a COVID-19-ben szenvedő betegekben 58%-kal levesebb volt az influenza, mint a kontroll csoportban, viszont a halálozás a koinfektált csoportban 6-szor magasabb volt.

Válaszoló szakértőnk: Dr. Ludwig Endre - Járványügyi szakember, a Dél-pesti Centrumkórház, Országos Haematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa.

Influenza kérdezz-felelek
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

A szomszédainknál már felütötte...

A koronavírus mellett már a többi légúti vírus is terjed, amelyek közül az influenza kimagaslóan veszélyes lehet. Egész Európában emelkedik a...

Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Influenza elleni védőoltás: kinek...

Hazánkban minden évben október elejétől számítunk az influenzás megbetegedések szezonális előfordulására. Amennyiben mindenképp el akarjuk...

Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan...

Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.