A COVID-19 fertőzésre rá lehet fertőződni? - Influenza kérdezz-felelek

szerző: Dr. Ludwig Endre
megjelent:

A COVID-19 és influenza együttes előfordulása viszonylag ritka, de nem kizárt. A felvetésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

 Dr. Ludwig Endre

A helyzet megítélését nehezíti, hogy a klinikai kép alakulása nem segít a diagnosztikában illetve a COVID-os betegben fennálló influenza kizárására, ehhez mikrobiológiai vizsgálat végzése szükséges.

Ez szinte soha sem történik meg az ambulánsan kezelhető betegeknél, leginkább csak az intenzív osztályokra került súlyos esetekben. Az első epidemiológiai vizsgálatok szerint covid-19-ben virus koinfekció csak néhány százalékban fordul elő. Prospektív vizsgálat a monoinfekció és koinfekció gyakoriságára és súlyosságára vonatkozóan nem áll rendelkezésre. Egy angol vizsgálat szerint a COVID-19-ben szenvedő betegekben 58%-kal levesebb volt az influenza, mint a kontroll csoportban, viszont a halálozás a koinfektált csoportban 6-szor magasabb volt.

Válaszoló szakértőnk: Dr. Ludwig Endre - Járványügyi szakember, a Dél-pesti Centrumkórház, Országos Haematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa.

Influenza kérdezz-felelek

Cikkajánló

Influenza
Már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést, mivel a betegség szövődményei súlyos, akár életveszélyes betegségek is lehetnek. A rizikócsoportokba tartozók számára minden évben ajánlott a védőoltás beadása az influenza ellen.
A szépség ára
A szépség ára

Gerincproblémák, bütyök, kalapácsujj.

Testvérféltékenység
Testvérféltékenység

Hogyan lehet felkészülni rá?

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.