COVID-19 elleni oltás után lehet influenza elleni oltást kapni? - Influenza kérdezz-felelek

Szerző: Dr. Ludwig Endre

Az egyszerre beadott vakcinák nem befolyásolják a kialakuló immunválaszokat. A kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

 Dr. Ludwig Endre

A COVID-19 elleni oltások alig több mint fél éve vannak forgalomban, ennek megfelelően az oltási reakciók, esetleges mellékhatások gyakoriságának megismerése céljából kezdetben a gyártók előírták, hogy a COVID-19 elleni oltással együtt más oltást a személyek ne kapjanak.

Jelenleg már COVID-19 elleni vakcinatípustól függően több országban 1 hét várakozást javasolnak más oltás esetében (így az influenza esetében is), de vannak már javaslatok arra, hogy egyszerre kapja meg a beteg a két oltást. Megjegyzendő különben, hogy az egyszerre beadott vakcinák nem befolyásolják a kialakuló immunválaszokat.

Válaszoló szakértőnk: Dr. Ludwig Endre - Járványügyi szakember, a Dél-pesti Centrumkórház, Országos Haematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa.

Influenza kérdezz-felelek
Hozzászólások (2)

Cikkajánló

A szomszédainknál már felütötte...

A koronavírus mellett már a többi légúti vírus is terjed, amelyek közül az influenza kimagaslóan veszélyes lehet. Egész Európában emelkedik a...

Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Influenza elleni védőoltás: kinek...

Hazánkban minden évben október elejétől számítunk az influenzás megbetegedések szezonális előfordulására. Amennyiben mindenképp el akarjuk...

Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan...

Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.