Koronavírus: a Pfizer vakcinája lehet az első befutó Magyarországon

portfolio.hu
megjelent:

Ma délelőtt kifejezetten rövidre sikerült az operatív törzs online sajtótájékoztatója, ahol a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb fejleményeket ismertették. Arra vonatkozó újságírói kérdésre, hogy melyik oltóanyag tömeges beszerzésére kerülhet sor először, elmondták, hogy jelenleg a Pfizer készítménye áll ahhoz a legközelebb, hogy megszerezze az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét - adta hírül a portfolio.hu.

Platózik a járvány, mikorra várják az esetszámok csökkenését?

Folyamatosan nyomon követik a járványügyi helyzet alakulását, a plató fázis hetekig is eltarthat, utána csökkenhetnek mérsékelten az esetszámok.

Szigorú korlátozások Németországban, milyen hatással lehet ez Magyarországra?

Az operatív törzs folyamatosan elemzi a hazai és a nemzetközi járványügyi adatokat. A karácsonyra vonatkozó védelmi intézkedésekkel kapcsolatban az operatív törzs december 21-én tesz javaslatot a kormány részére.

Melyik oltóanyag tömeges beszerzésére kerülhet először sor?

Magyarország 17,5 millió oltóanyagot kötött le, jelenleg a Pfizer készítménye áll ahhoz a legközelebb, hogy megszerezze az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét. 2020 végén már érkezhetnek oltások Magyarországra, de a tömeges oltásra 2021-től kerülhet sor.

Zajlik az országos tesztelés

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az országos tesztelés eredményeit ismerteti. Az elmúlt 3 hétben 429 862 tesztelést végeztettek el, az első héten 181 506 tesztet végeztek, 2,44 pozitív eredménnyel, a második héten 186 143 teszt készült, 1,98 pozitív eredménnyel, a harmadik héten 62 213 mintavételre került sor 1,97 százalékos pozitivitás mellett.

Azokban az intézményekben, ahol gócok alakulnak ki, elvégzik az intézmények fertőtlenítését, a dolgozók teljes tesztelését, amennyiben szükséges.

(portfolio.hu)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.