Koronavírus: új szigorításokat jelentett be az operatív törzs

Szerző: portfolio.hu

Az operatív törzs bejelentette: hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét - tájékoztatott a portfolio.hu.

Kórházi kapacitás

Arra a kérdésre, hogy a kórházi kapacitás képes-e elbírni a mostani helyzetet, az NNK szakértője azt felelte: a kórházak fel vannak készülve a koronavírusos betegek ellátására. Eddig 933 egészségügyi került átirányításra - árulta el.

Újra meg lehet fertőződni a koronavírustól

A jelenlegi ismereteink szerint körülbelül 6 hónap az, amíg valaki védettnek tekinthető a koronavírus-újrafertőződés ellen - válaszolta egy kérdésre Galgóczi Ágnes.

Mindenki tartsa be a szabályokat

Mindenkinek be kell tartania az érvényben lévő járványügyi szabályokat, a higiéniás szabályokat - ismételte meg sokadszorra a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője, Galgóczi Ágnes.

Egyre több mintavételre is szükség van, amit az Országos Mentőszolgálat végez. De szükséges további mintavételi helyek felállítása. Ennek érdekében 200 mintavételi egységet hoznak létre - mondta. A gyermekek részére kapható influenza elleni oltóanyagokat holnap szállítják ki a kormányhivatalokba, központokba. Onnan igényelhetik a háziorvosok - folytatta az NNK osztályvezetője.

Újabb szigorítás

A magyar emberek élete, testi épsége védelme érdekében a kormány tegnap új védelmi intézkedésekről döntött - jelentette be az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert ezután kifejtette: a döntés értelmében szigorodnak a maszkviselés szabályai. Hétfőtől, november 2-ától szélesebb körben lesz kötelező a maszkviselés.

Jelenleg kötelező a maszk viselése a tömegközelekedési eszközön, a kereskedelmi egységekben, üzletekben, mozikban, színházakban, könyvtárakban, az egészségügyi és szociális intézményekben, illetve a gyűléseken, sportrendezvényeken, illetve az ügyfélszolgálati irodákban is.

A kormány döntésének értelmében kiterjeszti hétfőtől a maszkviselés kötelezettségét a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre. A szórakozóhelyen, a vendéglátó üzletekben, a sportrendezvények vendéglátó részein is kötelező lesz a maszk használata, csak az étel és ital elfogyasztásának idejére lehet levenni a maszkot - mondta.

Ha valakii a felszólításra sem hajlandó felvenni a maszkot, akkor az üzemeltető intézkedik arról, hogy a személy ne vegye igénybe a hely szolgáltatásait. A kormányrendelet értelmében az ellenőrzéseket a rendőrség is végrehajthatja, felhatalmazást kap a rendőrsét, hogy saját hatáskörben intézkedjen ilyen esetekben. Végső esetben akár a hely bezárására is sor kerülhet - fejtette ki.

(portfolio.hu)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Merkely Béla: a személyes...

A higiéniai szabályok betartása mellett a legfontosabb, hogy a személyes találkozások számát 60-90 százalékban csökkentsük - mondta a Semmelweis...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Miért veszélyes ennyire a COVID-19?

Az emberiségnek már sokszor kellett különféle vírusok fenyegetésével szembenéznie. Átélt már nem is egy pandémiát - mégse vonul(t) karanténba a...

Meddig tart a COVID-19 elleni...

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem...

Az egészséges fiatalnál is hetekbe...

A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi...

Miért nem járható út a...

Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg"...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.