• Koronavírus: itt vannak a legfontosabb friss szabályok

    Szerző: WEBBeteg összeállítás - MTI, koronavirus.gov.hu

    A vírus még itt van közöttünk, ezért fontos a kellő óvatosság, de a járványügyi helyzet javulásával hétfőtől újabb egészségügyi ellátásokat vezetnek vissza - jelentette be az országos tisztifőorvos. Összeállítás a COVID-19-járvánnyal összefüggő korlátozások változásáról.

    Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vezetője pénteki online sajtótájékoztatóján, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a csütörtökön délutáni Kormányinfón számolt be a korlátozó szabályok változásáról.

    Még több egészségügyi ellátás indul újra

    Ismét elvégezhetők lesznek a jövő héttől

    • a tervezhető műtéti beavatkozások,
    • a nem népegészségügyi szűrővizsgálatok (a foglalkozás-egészségügyi, alkalmassági vizsgálatok és az alkalomszerű szűrések is),
    • valamint a krónikus és kúraszerű ellátások.

    A hónap elején indulhattak újra a magánorvosi ellátások, a háziorvosi, fogászati ellátások és a járóbeteg-szakellátás, valamint az egynapos sebészeti beavatkozások is, most további egészségügyi szolgáltatások újraindítása előtt nyílt meg a lehetőség.

    Ahogy eddig is, minden ellátásra telefonon kell bejelentkezni, elkerülendő a zsúfoltságot az egészségügyi intézményekben.

    Feltölthető a kórházi ágyak további 20 százaléka

    A korábban a koronavírusos betegeknek fenntartott ágyak egyharmada felszabadítható.

    A járványügyi adatok ugyanis kedvezőek, az új regisztrált megbetegedések és a kórházban ápoltak száma folyamatosan csökken, a gyógyultak száma folyamatosan nő. A COVID-19-fertőzöttek száma 3417, az aktív fertőzötteké 1688, 58 százalékuk fővárosi és Pest megyei. Kórházban 614 embert ápolnak, közülük 46-an vannak lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma 1287, az elhunytaké 442 - közölte.

    COVID-19 fertőzés esetszám alakulása a május 15-én közzétett adatok szerint

    Ugyanakkor továbbra is szükség van arra, hogy fenntartsák az intenzív ágyakat a koronavírus-fertőzött betegeknek, hiszen a vírus, ha csökkenő mértékben is, de még jelen van az országban.

    Hirdetés

    Vidéken megnyithatnak a szállodák, a vendéglátóhelyek belső részei, és egyes gyermektáborok

    A vendéglátóhelyek belső zárt részében (különösen étteremben, kávézóban, cukrászdában, büfében, presszóban) a tartózkodás a jövőben megengedett; az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni, erre kérik lehetőség szerint a vendégeket is, valamint a védőtávolság betartására. 

    A szállodák és a panziók a megyékben fogadhatnak vendégeket, továbbá az esküvőket és az ottalvást nem igénylő gyermektáborokat nyáron meg lehet tartani. A hónap végén a járványügyi helyzet ismeretében döntenek az ottalvós táborokról.

    Nyithatnak a játszóterek, parkok

    Hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek, parkok. A vidéki játszóterek újranyitásával kapcsolatban Müller Cecília elmondta, mindenképpen ellenőrizni kell az eszközök műszaki állapotát, felületének épségét, és a felületeket rendszeresen tisztítani kell. A talaj fertőtlenítésére nincs szükség, azonban a homokozóban lévő homokot nyitás előtt le kell cserélni, és ezt a szezon alatt többször meg kell ismételni.

    A nyitás ellenére ajánlott, hogy zsúfolt játszótérre a szülők ne vigyék a gyerekeket, és a törlőkendő használata is javasolt. Hazaérkezésnél kezet kell mosni, és a ruhacsere is ajánlott.

    Köszönet a lelkisegély-szolgálatok munkatársainak

    Az országos tisztifőorvos a lelki egészség világnapja alkalmából köszönetet mondott a lelki elsősegély-szolgálatok munkatársainak. Úgy fogalmazott: "tökéletes egészsége senkinek nincs, de amikor a lelki egészségünk meginog, akkor számos esetben segítségre lehet szükségünk". Aki úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, vegye igénybe ezeket a szolgálatokat - tette hozzá.

    Hasznos Pszi Pont - Önkéntes segítő szakemberek és elérhetőségeik

    Enyhítések Pest megyében is

    Mivel a Pest megyei koronavírus-fertőzöttségi adatok közelebb állnak a vidékiekhez, ezért Pest megyét mostantól a többi megyével tekinti egy egységnek a kormány. Amint a WEBBeteg.hu is megírta, május első felében kedvezően alakultak a Pest megyei adatok, a népességszám-arányos fertőzöttségi mutatók is az országos átlag körül vannak.

    Ez is érdekelheti Koronavírus: tovább nőttek az országon belüli különbségek

    A Budapestre vonatkozó új szabályokat pénteken vagy legkésőbb szombaton mindenki megismerheti. A főváros esetében a budapesti polgármesterek véleményét is kikéri a kormány. A jelenleg érvényes korlátozó szabályok vasárnap éjfélig hatályosak.

    Ami nem változik

    • Az 1,5 méteres védőtávolságra és az arc eltakarására vonatkozó szabályokat fenntartják az egész országban. A közösségi terek használatát követően továbbra is indokolt az alapos kézmosás, a higiéniai szabályok betartása.
    • Továbbra is érvényes az, hogy az egyes ellátásokra telefonon kell bejelentkezni, és az adott orvos, ellátó sorolja be a beteget.
    • Ha a páciensnél - az előzetes kikérdezésnél - nem merül fel a fertőzöttség gyanúja, akkor a beavatkozás elvégezhető, ellenkező esetben azonban szükség van a laboratóriumi tesztre (PCR), és csak ennek negatív eredménye után végezhető el a műtét, beavatkozás.
    • Marad az ingyenes parkolás, azt támogatandó, hogy a tömegközlekedési eszközökön ne alakuljon ki zsúfoltság.
    • Június 2-ig biztosan nem lesz iskolai oktatás. A tanév lezárásával akkor sem lesz gond, ha a diákoknak már nem kell visszatérniük júniusban az iskolákba.

    Ez is érdekelheti Koronavírus gyorstesztek - Érdemes?

    Az idősotthonok megnyitása nincs napirenden

    A szakember pontos időpontot nem tudott mondani arra, hogy mikor oldják fel az idősotthonokban elrendelt kijárási és látogatási tilalmat. Emlékeztetett arra, hogy minden negyedik fertőzött és minden negyedik elhunyt ilyen intézmény lakója volt, így "ezzel még várni kell", hiszen a legsérülékenyebb korosztályról van szó - mondta Müller Cecília.

    WEBBeteg.hu összeállítás

    Ajánlott cikkek a COVID-járványról

     

    Módosítva: 2020.05.15 16:25, Megjelenés: 2020.05.15 16:25
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    1474 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    1474 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 46 290 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Országos tisztifőorvos: nem szabad belefáradnunk a járványba

    Nem szabad belefáradnunk a koronavírus-járvány kezelésébe, mert legalább annyi van még előttünk, mint amennyi mögöttünk - figyelmeztetett az országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Lelki egészségünket is fenyegeti a koronavírus

    Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.